Yaşam 08 Mayıs 2021 - 17:41:21

Mikro Filiz Tohumu Nedir? Faydaları ve Yetiştiriciliği

Mikro Filiz Tohumu Nedir? Faydaları ve Yetiştiriciliği

Mikro filiz; evde yetiştirilebilen ufak boyutlu sebzeler olarak nitelendirebileceğimiz, normal boyutlarına göre yaklaşık olarak 9 kat daha fazla vitamin ve mineral barındıran tohumlara verilen isimdir.

Mikro Filiz Tohumu Nedir?

Tohumlardan filizlenerek büyüyen, yeşillenen ve yenebilecek hale gelen bitkilerin ufak hallerine verilen isim olan mikro filiz, nohut, mercimek gibi bakliyatlar yanı sıra mor lahana gibi sebzeler için de yapılabilen bir yetiştiricilik biçimidir. Çok eski zamanlarda fasulyeler için yapmış olduğumuz deneylerle benzer olan bu yöntem ile evde sağlıklı bir sebze yetiştiriciliği yapabiliriz. Vitamin ve mineral açısından daha değerli olan bu bitki ve sebzeleri afiyetle tüketebilirsiniz.

Mikro filiz tohumu ilk olarak Çin'de yapılmıştır. Uzak Doğu'da alternatif tıp için kullanılan bu filizler günümüzde tüm dünyada yaygın bir hal almıştır. Bu şekilde üretilen sebzeler ve bitkiler besin değeri açısından yüksek değerlere sahiptirler. Çünkü bitkinin ilk halini ifade etmektedirler. Bu özellikleri sayesinde vücuda daha fazla fayda sağlarken aynı zamanda birtakım hastalıklara karşı da koruyucu etki sunmaktadır. Hatta Uzak Doğu'daki kadınların pürüzsüz ciltlerinin sırrının bu filizler olduğu bile düşünülmektedir. Sağlamış oldukları faydaları sayesinde dünya genelinde seri üretim olarak bile uygulandığı gözlemlenmektedir.

Mikro Filiz

Mikro Filiz Tohumu Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan mikro filiz, lif ve protein açısından oldukça zengindir. Genel olarak bitkiler en fazla filiz açma sırasında yüksek değerlere sahip olurlar. Bu da mikro filiz tohumlarının ne kadar sağlıklı olduğunu göstermektedir. Enerji kaynağı olarak gösterebileceğimiz bu tohumlar saf yağlar ve asitler açısından önemli değerlere sahiptir. Bu etki vücuttaki kan basıncının dengelenmesini, kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktadır. Bu etki diyabet hastaları için önemli bir etki oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine katkı sağlar. Bu da kalp hastalıklarının oluşum riskini azaltmaktadır.

İçeriğinde yüksek oranda polifenol ve antioksidan barındıran bu tohumlar, alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu etki sunmaktadır. Antioksidan açısından zengin olması, vücuttaki serbest radikallerin dışarı atılmasını sağlamaktadır. Antioksidan vücuttaki hücrelerin onarılmasını sağlar ve zarar görmesini engeller. Bu da kanser hücrelerinin engellenmesini ve bu tarz hastalıkların önlenmesini sağlar.

Mikro Filiz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Vitamin ve mineral açısından zengin olan mikro filiz yetiştiriciliği genel olarak nohut, fasulye, mor lahana, turp otu, beyaz lahana ve mercimek gibi besinler için uygulanmaktadır. Sadece bununla sınırlı değildir ve isteğe göre arttırılabilmektedir. Bu tohum yetiştiriciliğinin en önemli özelliği, tohumların organik olmasının sağlanmasıdır. Torağın gübreli olması, gereklidir. Uygun bir kap, su ve güneş de diğer olmazsa olmazlar arasındadır. Bu şekilde besin yetiştirebilirsiniz. Bu besinler oldukça besleyicidir ve yüksek değerlere sahiptirler.

Mikro Filizler Nasıl Tüketilir?

Bu besinlerin çiğ tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü pişirilme sonucunda vitamin ve mineral değerlerini kaybederler. Makarna, salata ve sandviçlerin içerisine ekleyebilirsiniz. Tek başında da tüketebilirsiniz. Üzerine zeytinyağı ekleyerek tüketim sağlayabilirsiniz. Bu besinleri topraktan çıkardığınız anda tüketiniz. Aksi bir durumda zehirli bakteri üretebilirler. Bunun yanı sıra alerjini olan bir besini her şekil tüketmeyiniz. Mikro filiz hali de aynı şekilde alerjinizi tetikleyebilmektedir.

  • mikro filiz
  • mikro filiz tohumu
  • mikro filiz tohumu nedir
  • mikro filiz tohumu faydaları
  • mikro filiz tohumu yetiştiriciliği
  • mikro filiz tohumu yetiştiriciliği nasıl yapılır
  • mikro filizler nasıl tüketilir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Ahududu Çayının Faydaları Nelerdir? Ahududu Çayı Doğumu Başlatır Mı, Kolaylaştırır mı?