Yaşam 24 Kasım 2021 - 10:19:28

Saç Dökülmesi Nedir? Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Saç Dökülmesi Nedir? Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Saç dökülmesi; stres, genetik, hormonal bozukluklar gibi iç ve dışa etmenlere bağlı olarak meydana gelen bir saç derisi problemidir.

Saç Dökülmesi Nedir? Neden Olur?

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama olarak 100 bine yakın saç teli bulunmaktadır. Günde yaklaşık 100-150 saç dökülür. Bu oran uzmanlar tarafından normal olarak karşılanmaktadır. Çünkü sağlıklı saç derisinde dökülen bu saçların yerine hemen yenisi gelmektedir. Saçlarda dökülmeyi etkileyen birden fazla faktör bulunmaktadır. Saç genelde dökülmeyi meydana getiren etkenden yaklaşık 3-4 ay sonra dökülür ve bu 1 sene kadar devam eder. Etkenin yapısına göre dökülme süresi ve yoğunluğu değişiklik gösterir.

Saçın genel olarak 3 evresi bulunmaktadır. Oluşum, büyüme ve dökülme evreleridir. Bu evleri tamamlayan her saç sonrasında dökülür ve yerine yeni saçlar gelir. Eğer yeni saç oluşumu gerçekleşmiyorsa bu saç dökülmesi olarak adlandırılır. Günümüzde özellikle erkeklerde meydana gelen bu problemin birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler hem doğal hem de cerrahi olabilmektedir.

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Uzmanlara göre saçlar birden fazla nedene bağlı olarak dökülebilir. Saçlarda meydana gelen dökülmenin kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, dökülmelerin genel olarak hatalı saç bakımı, deri hastalıkları, anemi ve tiroit gibi problemler nedeniyle döküldüğünü belirtmektedir. Saç dökülmesi nedenleri arasında genetik yatkınlık ve andorejen hormonlar rol almaktadır. Genetik olarak saç dökülmelerinde genellikle alında bulunan saç çizgisi geriye doğru gider ve saç derisi tepe kısmından seyrelmeye başlar. Bu durum erkekler için böyleyken kadınlarda biraz daha farklı olmaktadır.

Kadınlarda genetik saç dökülmesi alındaki saç çizgisi normal kalırken, saç derisi tepeden çevreye doğru açılmaya başlamaktadır. Bu süreç içerisinde birtakım bakım malzemeleri ile saçların dökülmesi sorunu iyileştirilebiliyor ve etkilenmeyen saçlar ise korunabiliyor. Saçların tamamen azaldığı durumlarda ise saç ekimi tedavilerinden kişiye en uygun olanı yapılabilmektedir.

Saç Dökülmesine Neden Olan Etkenler

Diyetlerde yapılan hatalar ve dengesiz beslenme problemleri vücuda yeterli düzeyde protein alınmasını engeller. Bu durum sonucunda saçlarda güçsüzlük, kırılma ve seyrelmeler ortaya çıkar. Keratin saçın temel yapı taşını oluşturmaktadır. Bunun vücutta salgılanabilmesi için düzenli ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Temel proteinlerin vücuda alınması gerekmektedir. Bunlar alınmadığında saç dökülmeleri meydana gelmeye başlamaktadır. Saç derisinde meydana gelebilen mantar hastalığı saçın dökülmesine ne olabilmektedir.

Gut, kalp hastalıkları, kan sulandırıcılar, artrit, depresyon ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar nedeniyle kullanılan birtakım ilaçlar saçların dökülmesine neden olabilmektedir. Ayrıca doğum kontrol haplarının bazıları ve vücut yapısını geliştirmek için kullanılan birtakım ilaçlar saçların dökülmesine neden olabilmektedir.

Saç Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Saçkıran hastalığı ağrı stresli dönemlerde meydana gelmektedir. Bu dökülmeler vücudun üretmiş olduğu otoantikorlar nedeniyle meydana gelmektedir. Saç derisinde meydana gelebileceği gibi kaşlarda, kirpik ve sakallarda ayrıca vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelebilmektedir. Bu hastalığın nörolojik faktörler, birtakım enfeksiyonlar, genetik faktörler ve stres gibi durumların etkilediği düşünülse de henüz altında yatan asıl sebepler bulunamamıştır. Kalıcı kellik yaratmayan bu rahatsızlık eğer normalden uzun sürerse tedavi edilmesi gerekmektedir.

Stre Saç Dökülmesine Neden Olur mu?

Stres vücutta birçok hormonun salgılanmasını engeller ve vücudun çalışma sisteminin bozulmasına neden olur. Bu durum sonucunda birçok hastalık meydana gelir. Saç dökülmesi de stresin neden olduğu deri hastalıkları arasında yer almaktadır.

Saç Dökülmesinde Beslenme Alışkanlığı

Yeme bozukluğu olan kişiler dengesiz beslenme nedeniyle demir, vitamin, protein ve çinko gibi vitaminlerden maruz kalırlar. Bu etmenler saç oluşumunda saç kökünün güçlenmesinde oldukça önemlidir. Yetersiz beslenme nedeniyle bu vitaminle vücuda alınmaz ve saçlarda dökülmeler başlar. Eksikliklerin giderilmesi sayesinde tekrardan saç oluşumu başlamaktadır. Bunun yanı sıra fazla A vitamini almakta saç dökülmelerine neden olabilmektedir.

Aşırı kilo kaybı sonrasında da saçların dökülmesi birçok kişide ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu sebep nedeniyle saçlarda dökülme yaklaşık 3 ile 6 ay devam eder ve sonrasında yavaşlayarak durur.

Saç Dökülmesinde Hormonların Etkisi Nedir?

Hormonal sebeplere bağlı olarak meydana gelen dökülmeler genelde doğum sonrasında gerçekleşmektedir. Doğum gerçekleştikten sonra hamilelik hormonu yerini östrojen hormonuna bırakır. Vücuttaki bu değişiklik saçların dökülmesine neden olabilir. İlk birkaç ay yoğun bir dökülme yaşanabilir. Bir başka durum ise menopoz döneminde gerçekleşmektedir. Yine bu süreçte kadınlarda saç dökülmeleri yoğun bir şekilde gerçekleşebilir.

Saç Dökülmesine Nedne Olan Hastalıklar Nelerdir?

Sikatrisyel alopesi kalıcı olarak saçların dökülmesi olarak ifade edilmektedir. Bu rahatsızlıkta saç derisinde meydana gelen kalıcı hasar saçların hemen hemen tamamının kalıcı olarak dökülmesine neden olur. Dökülen saçların yerine yenilerinin çıkması kesinlikle mümkün olmamaktadır. Bu nedenler bu rahatsızlık fark edildiği andan itibaren tedavi edilmeye başlanmalıdır.

Saç Dökülmesine Çözüm Önerileri Nelerdir?

Saç dökülmesinin nedenleri farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu duruma çözüm olmak ve nedenleri ortadan kaldırmak için uygulanabilecek birtakım öneriler bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Saçları her gün yıkamamak gerekmektedir. Normal olarak 2-3 günde bir ph değeri 5.5 olan bir şampuanlar saçınızı yıkamalısınız. Unutmayın ki şampuanlar kimyasaldır ve çok fazla yıkadığınızda saç derinize zarar verebilirsiniz. Saçınızı fazla yıkadığınızda saçın yağ dengesinde bozulmalar meydana gelir. Saç daha fazla yağlanmaya başlar ve bu da dökülmeyi arttırır.
  • Dengeli ve bilinçli beslenme sağlıklı bir saç derisi için olmazsa olmazlar arasındadır. Sağlıklı bir saç derisi için B6, B12, C, E ve biyotin vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, kalsiyum, bakır, demir ve çinko gibi vitaminlerin mutlaka alınması gerekmektedir. Yetersiz beslenildiğinde bu vitaminlerde eksiklik olur ve bu nedenle saçlarda dökülmeler meydana gelir.
  • Jöle kullanmayı bırakmalısınız. Jöle saçın ve saç derisinin nefes almasını engeller. Bu da dökülmeye neden olur. Eğer jöle kullanıyorsanız aynı gün içerisinde saçınızı yıkamalısınız.
Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Saç derisine masaj yapmak dökülmeyi önleyebilir. Özellikle kan akışını hızlandıracak şekilde masaj yapmak etkili olabilir. Deniz suyu ve güneş saça zarar veren etmenler arasında yer alır. Çok fazla maruz kalmamaya dikkat ediniz. Stres yapmayın ve kendinize daha fazla vakit ayırmaya dikkat ediniz. Yeteri kadar uyumaya özen gösteriniz. Kafanızı çok sıkan şapka ve bere gibi aksesuarları kullanmayınız. Saçlarınıza fiziksel olarak zarar vermemek için nazikçe taramaya özen gösteriniz. Saçınızı çekmeden taramaya dikkat ediniz. Örgü ve at kuyruğu gibi modellerden uzak durunuz.

Saçların sağlıklı olması için bolca sebze ve meyve yemeye özen gösteriniz. Meyve ve sebzelerin içerisindeki flavonoid maddeleri saçın yapısını korumaya yardımcı olur. Nişasta alımını azaltmanız saçlarda dökülme probleminin ortadan kalkmasında faydalı olacaktır. Sigara ve alkol kullanımını azaltınız. Boya saçlarınıza zarar veren bir işlemdir. Saçlarınızı boyama işlemini 2 ayda 1 ile sınırlandırınız. Saçlarınızı boya ile aşırı yıpratmaktan kaçınınız.

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saç dökülmesi eğer bir hastalık sonucu gerçekleşmiyorsa birtakım önlemler ile engellenebilir. Gerek saç bakım yağları gerek saç maskeleri bu konuda size oldukça yardımcı olacaktır. Evde kendiniz hazırlayabileceğiniz doğal yöntemler yanı sıra dışardan temin edebileceğiniz yöntemler de bulunmaktadır. Dökülme eğer genetik değilse ve engellenebiliyorsa burada saçınızı korumak size düşmektedir. Saçlarınızı yıpratmamaya özen göstermelisiniz. Saç köklerinizin beslenmesini sağlayacak yöntemler uygulayarak ve saçlarınızı fiziksel olarak yıpratacak işlemlerden kaçınarak gür ve bakımlı saçlara sahip olabilirsiniz.

  • saç dökülmesi nedir
  • saç dökülmesi
Yorumlar
Melike Çolak Saç dökülmesine karşı en iyi şampuan ve maske nedir? Saçlarım hafif hafif dökülmeye başladığı için bakım yapmayı düşünüyorum. Aslında buradaki önerileri okuyunca saçımı çok yıkadığımı farkettim. Dökülmeye karşı ne yapmak lazım? cevapla
Songül Arığ Saç dökülmesinin başlıca sebepleri arasında aslında bu durumun altında yatan hastalıklar var. Genetik nedenler ve stres haricinde aynı zamanda saç derisinde meydana gelen birtakım rahatsızlıklar da saçların dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle dökülme meydana geldiğinde mutlaka bir uzmana gidilmeli. cevapla
yorum yaz
Polip Kürü Nedir? Polip Tedavisinde Soğan Kürü Nasıl Yapılır? Poliplere İyi Gelir mi?