Sağlık 17 Nisan 2021 - 05:50:02

Sarı Humma Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Aşısı Var mı?

Sarı Humma Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Aşısı Var mı?

Sarı humma virüsü; enfekte olmuş sinekler tarafından ısırılma yolu ile bulaşan, sarılık, karın ağrısı, yüksek ateş ve kurma gibi sonuçlara yol açan bir hastalıktır.

Sarı Humma Virüsü Nedir?

Haemagogus ya da aedes cinsi sivrisineklerin taşıyıcı olduğu ve soktuğu zaman vücuda direkt olarak bulaştığı sarı humma virüsü; ağır karaciğer hastalıklarına ve kanamalı ateşe yol açabilen bir rahatsızlıktır. Akut viral bir hastalık olarak tanımlayabileceğimiz bu virüs, 3-6 gün arasında bir kuluçka dönemine sahiptir. Bu süreç sonunda bazı kişilerde herhangi bir belirti ortaya çıkmazken, bazıları ise en geç 6 gün içerisinde belirti vermektedir.

Sarı humma hastalığının oluşum nedeni, tek zincirli bir RNA virüsü olan arbovirus isimli virüsün deri yolu ile vücuda girmesidir. Kişiden kişiye doğrudan bulaşmayan bu virüs enfekte olmuş sinekler tarafından ısırılınca bulaşmaktadır. Afrika'nın tropikal bölgelerinde, Orta ve Güney Amerika'da lokal olarak yaygınlık gösteren bu virüs, henüz ülkemizde bulunmamaktadır. Bu bölgelere seyahat eden kişiler bulaşma riski altındadır. İnsandan insana bulaşmayan bu virüs, bahsedilen çeşitteki sineklerin olduğu yerde hastalık vektörünün gerçekleşmesine neden olmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan kişiler direk olarak risk altında gösterilmektedir.

Sarı Humma Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Virüs vücuda enfekte olduktan sonra yaklaşık 6 gün içinde belirti göstermektedir. Hastalığın ilk belirtisi olarak ani ateş, titreme, sırt ağrısı, şiddetli baş ağrısı, vücudun genelinde ağrı, kusma, bulantı, yorgunluk ve halsizlik sayılmaktadır. Genel olarak hastaların pek çoğu bu ilk belirtiler sonrasında iyileşme göstermektedir. Fakat %15'lik bir kısım daha şiddetli bir şekilde atlatmaktadır. Hastalığın ikinci döneminde ortaya aynı belirtiler çıkar. Fakat bu belirtiler artık daha şiddetli bir şekilde görülmektedir. İkinci aşamada ciltte ve gözde sarılık görülmektedir. Bunun sonrasında şok ile birlikte organ yetmezliği gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Hastalığı şiddetli bir şekilde yayılan ve organları zarar gören insanlar, yaklaşık olarak 2 hafta içerisinde hayatını kaybetmektedir.

Bu bölgelerde yaşayanların yanı sıra seyahat için buralara gitmiş olan kişilerin kesin olarak önlem ve tedbir alması gerekmektedir. Aksi bir durumda sineklerin ısırmasına maruz kalabilir ve vücudunuza virüsü alabilirsiniz. Sarı humma belirtileri ortaya çıktığında ise en yakın sağlık kuruluşundan destek almayı unutmayınız.

Sarı Humma Hastalığı

Sarı Humma Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Haemagogus ya da aedes cinsinden olan sivrisineklerin ısırması sonucunda bulaşan sarı humma, insandan insana bulaşmayan bir virüstür. Virüs bulaştıktan sonra en geç 6 gün içerisinde belirti göstermektedir. sineğin ısırması ile öncelikle deriye ve daha sonra vücuda enfekte olan sarı humma virüsü birtakım testler sonucunda teşhis edilmektedir. İlk belirtilerin kaybolmasının ardından ikinci kez daha ağır belirtiler nüksedebilir. Bu oldukça kritik bir tablodur. Karaciğer ve böbrek başta olmak üzere pek çok organı etkiler ve tehlike yaratır.

Sarı Humma Aşısı Var mı?

Spesifik bir tedavisi bulunmayan sarı humma virüsünün aşısı bulunmaktadır. Aşıyı bu yerlere gitmeden ve virüs enfekte olmadan 10 gün öncesinde olmak gerekmektedir. Eğer aşı yoksa ve virüs bulaşmışsa, erkenden tedaviye başlanarak kişinin iyileşmesi sağlanabilir.

  • sarı humma virüsü
  • sarı humma virüsü nedir
  • sarı humma hastalığı
  • sarı humma belirtileri
  • sarı humma hastalığı nasıl bulaşır
  • sarı humma virüsünün aşısı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Gebelikte Bebek Haftada Kaç Gram Alır?