Sağlık 17 Nisan 2021 - 17:40:04

Duygusal Açlık Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Duygusal Açlık Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Duygusal açlık; gerçek bir açlık olmamasına rağmen kişinin duygularına göre beslenmesi, kişinin tok olmasına rağmen acıkmış gibi yemek yemek istemesi ya da yemesi olarak nitelendirilir.

Duygusal Açlık Nedir, Ne Demek?

Mideniz aç olmamasına rağmen kendinizi acıkmış gibi hissediyorsanız, bu duygusal açlık olarak nitelendirilmektedir. Kişinin fiziksel olarak tok olmasına rağmen duyguları boşlukta olduğunda sürekli bir şeyler yemek yeme isteğinde olması kilo alımına sebep olmaktadır. Çevrenizdekiler yemek yerken sizin de yemek yemek istemeniz, yapacak bir iş olmadığında yemek yiyerek kendinizi oyalamanız ya da sevdiğiniz yemek varken yiyemediğiniz için üzülüyorsanız, televizyon izlerken bir şeyler yeme gereksinimi hissediyorsanız, gece uyanıp abur cubur yemek istiyorsanız, bir şeyler yediğiniz zaman kendinizi rahatlamış hissediyorsanız duygusal açlık durumu yaşıyor olabilirsiniz.

Kişiye yemek yemeye yönelten duygusal açlık asıl olarak hormonlardan kaynaklanmaktadır. Günlük hayatta mutlu ya da mutsuz olmamızı sağlayan serotonin ve dopamin kimyasalları kişinin kaygılı ya da daha rahat olmasını yönetmektedir. Eğer dopamin az salgılanırsa kendinizi aşırı derecede mutsuz hissedebilirsiniz. Serotonin az salgılandığında ise endişe ve kaygı yaşayabilirsiniz. İşte tam olarak bu duygular kişinin yemek yeme eğilimine sürüklenmesine neden olur. Kişi mutsuz, üzgün ya da canı sıkkın olduğunda yemek yiyerek bunu bastırmaya çalışır. Vücutta bu biyokimyasallar az olduğu zaman karbonhidrat ve yağ ile bunlar bastırılmaya çalışılır. Yani kişi aç olmamasına rağmen, fiziksel olarak açlık belirtileri gösterir. Bu da gereksiz besin tüketimine neticesinde kilo alımına sebebiyet verir.

Duygusal Açlık

Duygusal Açlık Nedenleri Nelerdir?

Birçok kişide görülen ve farkında olunmayan duygusal açlık, vücudumuzun bazı negatif duyguları yemek yiyerek doldurması ve bastırması olarak nitelendirilmektedir. Vücudumuz gün içerisinde belli bir enerjiye ihtiyaç duyar. Bu metabolizmanın ve organların çalışması için gereklidir. Enerjiyi çoğu zaman yediğimiz besinlerden alırız. Bu gerekli olan bir durumdur. Gün içerisinde belli saatler yemek yiyerek hayati fonksiyonlarımızın devamlılığını sağlamamız gerekmektedir.

Fiziksel açlığın haricinde gerçekleşen yemek yeme isteği duygusal açlık olarak nitelendirilmektedir. Bu tamamen kişinin kendini psikolojik olarak üzgün, mutsuz, stresli ya da kaygılı hissetmesinden kaynaklanmaktadır. Duygusal açlık nedenleri bahsettiğimiz üzere serotonin ve dopamin kimyasallarının eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Duygusal Açlık Tedavisi Nasıl Olur?

Uzman diyetisyenler duygusal açlıkla başa çıkmak için birtakım tavsiyelerde bulunmaktadırlar. Yoga ve pilates gibi sakinleştirici etkisi bulunan ve vücudu esneten sporların yapılması faydalı olabilmektedir. Güneşten doğal bir şekilde D vitamini alırsanız depresyonu önleyebilirsiniz. Her gün 20 dakika güneşte kalmak bunun için yeterli olmaktadır. Karbonhidrat olarak esmer gıdaları tüketmeye özen gösteriniz. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yemek gibi olabilir. Eğer kendinizi gergin hissediyorsanız melisa ya da papatya çayı içebilirsiniz. Dopamin eksikliğini gidermek için gün içerisinde protein ağırlıklı besleniniz. Ayrıca her gün düzenli uyumaya özen gösteriniz. Uzman bir diyetisyenden destek alarak bu süreci kısa sürede tedavi edebilirsiniz.

Duygusa Açlık Kilo Aldırır mı?

Yanlış ve gereksiz beslenmeye yol açan duygusal açlık vücutta kiloya neden olmaktadır. Özellikle corona virüs gibi korkulan hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı güçlü tutmak adına gereğinden fazla yemek tüketimi gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Dengeli ve düzenli beslenmenin sağlığınızı ve bağışıklığınızı koruma konusunda yeterli olabileceğini unutmayınız.

  • duygusal açlık
  • duygusal açlık nedir
  • duygusal açlık nedenleri
  • duygusal açlık tedavisi
  • duygusal açlıkla başa çıkmak
  • duygusal açlık kilo aldırır mı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Ağdadan Sonra Duş Alınır mı?