Şeker diyeti; şeker hastalığı olan kişilerin dengeli ve düzenli beslenmesine yönelik olarak uygulanan bir diyet yöntemidir.
Şeker Diyeti Nedir? Nasıl Olur?
Diyabet hastaları için uygulanan şeker diyeti; bir kısıtlama değil aksine besleyici gıdaların tüketilmesi ve kandaki şeker oranının azaltılması olarak tanımlanmaktadır. Şeker hastaları için beslenme düzeni çok büyük önem taşımaktadır. Doğru şekilde beslenme sayesinde şeker hastalığı kontrol altına alınabilmektedir.
Besleyici gıdalardan meydana gelen şeker diyeti, düşük yağ ve karbonhidrat içermektedir. Sebze tüketiminin artırılması ve meyvenin dengeli bir şekilde tüketilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte tam tahıllı bir beslenme programı uygulanır. Diyabet diyeti asıl olarak bir kilo verme yöntemi değil, sadece ömür boyu sağlıklı beslenerek kan şekerinin kontrol altında tutulmasıdır.
Şeker Diyeti Nasıl Yapılır?
Şeker hastalarının ilk olarak beslenme düzenine ve sağlıklı yiyecekler yemeye özen göstermesi gerekmektedir. Bu aşamada gün içerisinde aynı miktarda yemek tüketmek çok önemli olurken bu tüketimin mümkün olduğunca aynı saatte olması gerekmektedir. Her gün 3 ana öğün saatinin belirlenmesi ve uygulanması sağlanmalıdır. Diyabet diyeti örnek liste için uzman bir doktor desteği almalısınız.
Su tüketiminin olabildiğince fazla olması gerekirken bunun yanında şeker hastalarının öğünlerini kesinlikle atlamaması da önemli olmaktadır. Şekerli yiyeceklerin tamamının hayattan çıkarılması gerekirken şerbetli tatlılar, çikolata, kola, salep ya da boza gibi ürünlerin tamamının tüketiminin durdurulması gerekmektedir. Alkolün de hayattan çıkarılması son derece önemli olur. Çünkü alkol kandaki şekerin yükselmesine neden olur.
Aşırı yağlı besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Kızartmaların ya da çok yağlı karbonhidrat içerikli yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Çay ve kahve tüketimini dengelemesi gereken kişiler bu içeceklere şeker katılmamalıdır. Buna ek olarak meyve ve sebze tüketimlerinde bir sınır olmamaktadır. Gün içerisinde ara öğün olarak meyveler tüketilebilirken sebze yemekleri rahatlıkla yenebilmektedir.
Şeker Diyetinin Faydaları Nelerdir?
İlk olarak şekerden tamamen uzak durmak ve kontrollü olarak beslenmek insanların kilo vermesini sağlayacaktır. Bu aşamada kilo fazlası olan kişiler şeker diyeti ile birlikte kilolarından kurtulabilirler. Tüketilen besinlerin tamamen sağlıklı olması ve gaz yapmaması vücutta şişkinliklerin oluşmamasını ve buna ek olarak ödemlerin dağılmasını sağlamaktadır.
Sindirim ve boşaltım sistemi üzerindeki olumlu etkileri şeker diyeti faydaları arasında gösterilebilmektedir. Hiç sorun yaşanmadan sindirimlerini gerçekleştiren kişiler bağırsaklarında da ağrı ya da acı çok fazla yaşamamaktadır. Buna ek olarak bu durum kişilerin çok daha düzgün bir uyku düzenlerinin olmasını sağlarken bu sayede moral ve motivasyon olarak da her zaman üst seviyede olunacaktır.
Şeker Diyeti Zararları Nelerdir?
Eğer uygulanan diyet kısıtlayıcı ve zorlayıcı değilse, vücuda herhangi bir zararı yoktur. Fakat her şeker hastası için beslenme programı özel olmalıdır. Şeker hastaları çok kısıtlayıcı diyetler uyguladığı zaman insülin değerinde dengesizlik söz konusu olmaktadır.
Diyabet diyet listesi, uygulamak şeker hastalığının tedavi edilmesi değil, kandaki şekerin dengelenmesi yönünde etkilenmektedir. Doktorunuzun verdiği ilaçları ya da insülin iğnelerini mutlaka kullanmanız gerekmektedir.