Sağlık 29 Haziran 2021 - 08:13:49

Demir Hindi Nasıl Yenir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Demir Hindi Nasıl Yenir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Baklagiller ailesinden gelen demir hindi, Hint hurması olarak bilinen bir çeşit meyve türüdür.

Demir Hindi Nedir, Ne Demek?

Ağaçtaki meyveler şekil olarak keçiboynuzunu andırmaktadır. Yetiştiği yerler Senegal, Hindistan, Meksika ve Sudan'dır. Demir hindi meyveleri koyu kahve bir renge sahiptir. Tahmini olarak yirmi beş metre uzunluğuna erişmektedir. Yüz elli yaşına kadar yaşadığı söylenen ağaç keçiboynuzuna benzeyen meyveler vermektedir. Bazı kaynaklara göre eski dönemlerde bu meyvenin mısır ve Yunanlılar tarafından kullanıldığı ifade edilmektedir.

Demirhindinin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Demirhindi bileşenlerinde birbirinden farklı mineral ve vitaminler bulunur. Bunlar pektin, protein, potasyum, şekeri magnezyum, kalsiyum, selenyum, fosfor, sodyum, bakır, demir, A, B2, B6, C, B3, B1, B5 olarak tanımlanır. Bağırsak ve mideye olumlu etkilerinin olduğu söylenmektedir. Kabızlığı gideren bu meyve sindirimi rahatlatmaya yardım eder. Şişme ve ağrı problemine sahip olan eklemler üzerinde fayda sağlar. Bu meyve suyla kaynatılıp gargara yapıldığı zaman boğazda meydana gelen ağrıları ve enfeksiyonları azaltmaktadır. İçinde E, A ve C vitaminlerini bulunduran meyve nezleyi doğal bir şekilde tedavi etmektedir. Ateş düşürme özelliği mevcuttur. Bunun dışında çil ve leke gibi cilt problemlerinde oldukça etkilidir. Obezite ve tansiyon sorununa iyi gelmektedir.

Dmeir Hindi Nasıl Kullanılır?

Bu meyve Afrika kıtasında bulunan fillerin uysallaştırılması amacı ile kullanılmaktadır. Bunun dışında Osmanlı döneminde ateş düşürme, susuzluk giderme için kullanılmıştır. Etli olan bölgeleri baharat yerine bütün olacak şekilde kullanılır. Yemeklere ekşimsi bir tat verir. Bu yüzden güney doğu Asya, Hint ve Orta Doğu mutfaklarında sıkça tercih edilir. Günümüz koşullarında ise demir hindi meyvesinin şekerin kıvam alması için kullanıldığı söylenebilir.

Dmeir Hindi Nasıl Yenir?

Demirhindi şerbeti de yapılmaktadır. Şerbetin içinde kakule, hurma, kişniş tohumu, bal, karanfil, şeker yer alır. Osmanlı döneminde bu şerbet popüler olarak tüketilmekteydi. Günümüz koşullarında hala tüketildiği gözlemlenebilir. Şerbetin susuzluğu giderme özelliğinin olması Ramazan ayında tercih edilmesine yol açar. Sahur ve iftar saatlerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Harareti keser, bu yüzden kullanımı oldukça fazladır. Hazırlanışı kolay olan şerbet üç yüz gram demir hindi meyvesi ve iki litre suyla kaynatılmaktadır. Meyveler süzülür ve sonrasında şeker eklenir. Şekerin eklenmesi ile on dakika daha kaynama işlemi yapılır. Şerbet soğumaya bırakılır ve soğumasıyla tüketime hazır hale gelir. Kişi tercihine göre şerbete şeker veya bal ilave edebilmektedir.

Demirhindinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Afrika'da bulunan fillerin uyutulması ve çeşitli nedenler için kullanılır. Demir hindi meyvesinin kendisi gibi yaprağı ve tohumu da kullanılmaktadır. Osmanlı döneminde ateş düşürmenin yanında susuzluğu gidermek için kullanılmıştır. Baharat olarak da kullanılan demir hindi güvenilir besinlerden biridir. Fakat aşırı tüketilmesi sorunlara yol açabilir. Ayrıca hamile kadınların ve hastaların kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Meyveyi kullanmak için doktora danışılması sağlıklı bir yöntemdir.

  • demir hindi
  • demir hindi meyvesi
Yorumlar
Özlem Ateş Demir hindir şerbeti nasıl yapılır? Ben bunu yemekten ziyade şerbetini yapmak istiyorum. Faydaları çok diye biliyorum ama kalorisi çok yüksek mi? Kilo yapar mı? Günde kaç bardak içmek gerekir? Kansızlığa iyi gelir mi acaba? cevapla
yorum yaz
Kuru Fasulye Maskesi Yapanlar, Tarifi ve Kullananlar