Göz pınarında meydana gelen, gözün burna yakın kısmında oluşan sulanma ile birlikte gelen ağrı hissine göz yanması denir.
Göz Yanması Neden Olur?
Göz yüzeyinin kuruması, tahriş olması ya da enfeksiyon kapması sonucunda meydana gelen göz yanması, oldukça sık rastlanılan göz hastalıkları arasında yer almaktadır. Gözü hiç kırpmadan uzun süre açık tutmak, kuruma ve yanma etkisi meydana getirebilir. Çünkü göz uzun süre açık kaldığında gözyaşı buharlaşır ve göz yüzeyinde kuruluk meydana gelir. Bununla birlikte alerjiler, bazı kimyasal maddeler, buharın tahriş etmesi ya da konjonktivitler yanma etkisi meydana getirebilmektedir. Göz yanmasının nedenleri çevresel, alerjik ya da bazı hastalıklardan kaynaklanabilir. Bunları şöyle özetleyebiliriz:
Çevresel nedenler: Sigara dumanı, klor, güneş, rüzgarlı hava, saç spreyi ya da saç boyası bu duruma neden olabilir.
Hastalıklar: Kuru göz hastalığı, konjonktivit, göz yorgunluğu gibi durumlar göz yanmasına sebebiyet verebilir.
Alerjik faktörler: Bahar aylarında görülen polenler, havada yer alan mantarlar bu rahatsızlığın oluşmasında etkili olabilir.
Genel olarak göz yanması, göz pınarı olarak bilinen gözün burna yakın kısmında meydana gelmektedir. Birtakım hastalıklardan kaynaklanabilen bu durum aynı zamanda bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Eğer sık sık yanma etkisi meydana geliyorsa ve bu durum uzun sürüyorsa eğer, bu bir sağlık sorununu işaret eder ve mutlaka uzman hekime danışılması gerekmektedir.
Göz Yanması, Sulanması ve Batması
Günlük hayatta pek çok sebep göz yanması meydana getirebilir. Genel olarak göz yanması meydana geldiğinde aynı zamanda batma ve sulanma gibi etkiler de oluşur. Gözlerde en sık rastlanılan şikayetler batma, sulanma ve yanma şeklindedir. Göz yanması ve sulanma, göz yaşı sıvısının fazla olması durumudur. Genel olarak bu sıvı gözü korur. Yabancı cisimlerin içeride kalmasını ve aynı zamanda göz tabakasının zarar görmesini önler. Herhangi bir yanma etkisi sonrasında gözyaşı kanallarında bu sıvının üretimi artar ve sulanma meydana gelir.
Göz yanması ve batması ise göz kuruluğu meydana geldiğinde görülmektedir. Göze toz kaçması, yabancı bir madde sonrasında tahriş olması, şampuan, sabun, güneş kremi ya da temizlik maddelerinin kaçması, ortam havasının kuru olması, rüzgar, uykusuzluk gibi etkenler, gözün hem yanmasına hem batmasına ayrıca sulanmasına da neden olur. Genel olarak bu durumlar birbiri ardına gelişir.
Göz Yanması Nasıl Geçer?
Genel olarak sulanma ve batma gibi semptomlarla birlikte gelişen göz yanması, bazı durumlarda enfeksiyon sonrasında meydana gelebilir. Eğer nedenini henüz bilmiyorsanız, evde gözlerinizi normal su ile yıkayabilirsiniz. Bu yanma hissinin azalmasını sağlayacaktır. Günlük hayatta göze krem ya da farklı bir madde gelebilir ve sonrasında yanma oluşabilir. Bunun için gözünüzü bol su ile yıkamak faydalı olur. Bazen farklı hastalıklar bu duruma neden olabilir. Örneğin; göz yanması korona sonrasında da gelişebilir.
Göz yanması bazen alerjik durumlardan kaynaklanabilir. Bu tarz durumlarda ilaç kullanımı için bazı damlalar ve kremler kullanılabilir. Fakat bunların doktor tarafından verilmesi gerekir. Bazen de farklı göz hastalıkları için kullanılan damlalar gözde yanma yapabilir. Genel olarak yapay göz damlaları ile yama etkileri hafifletilebilir. Göz yanması için damla uzman hekim tarafından önerilmelidir. Nedene yönelik çözümler ve tedaviler uygulanmalıdır.
Göz Yanmasına Ne İyi Gelir?
Oldukça rahatsız edici olan göz yanmasına iyi gelen şeyler şu şekilde sıralanabilir:
- Soğuk su ile gözlerinizi yıkayabilirsiniz. Soğuk su ile yüzünüzü yıkamanız bu konuda yeterli olacaktır.
- Demlenmiş çayın poşeti soğuduktan sonra bunu gözünüze koyabilirsiniz. Ayrıca çay poşeti ile göz bölgenize masaj da yapabilirsiniz.
- Göz kapağına doğal gül suyu sürebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde yanma problemlerinin önlenmesini sağlayabilirsiniz.
Göz yanmasına bu yöntemler ile çözüm bulabilirsiniz. Fakat, bazı durumlarda birtakım hastalıkların sonucu olarak gelişebilmektedir. Bundan dolayı doğal yöntemler etkili olmadığı zaman ve yanma uzun süre devam ettiğinde mutlaka uzman hekime başvurmalısınız.