Yaşam 13 Kasım 2023 - 11:15:30

Sınavda Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Sınava Nasıl Çalışılır, Nasıl Odaklanılır?

Sınavda Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalıyız? Sınava Nasıl Çalışılır, Nasıl Odaklanılır?

Sınavda başarılı olmak için; verimli ders çalışmasının yanı sıra, karamsarlıktan kurtularak, motivasyonu yüksek tutmak ve hedef belirlemek gerekmektedir.

Sınavda Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalıyız?

Okul ve eğitim hayatının başlaması ile birlikte sınavlar da beraberinde gelmektedir. Bir üst sınıfa geçmek, öğrenilenleri test etmek, daha iyi bir okula girmek, üniversite okumak, daha iyi bir işe girmek, terfi almak gibi hayatımızın pek çok döneminde sınavlar karşımıza çıkmaktadır. Sınavda başarılı olmak için, öncelikle verimli ders çalışmak gerekir. Çok çalışmaya rağmen sınavda başarılı olamıyorsanız, sınava girince bildiğinizi unutuyorsanız, sınav süresi yetmiyorsa, çok fazla heyecanlanıyorsanız, ne yaparsanız yapın başaramıyorsanız eğer bunun için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Sınavda başarılı olma stratejileri şöyledir:

  • Çalışma planı yapmalısınız. Son gün ders çalışmak değil, planlı ve programlı bir şekilde çalışmak gerekmektedir. Günlük ve haftalık olarak çalışma planı yapmanız gerekmektedir. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarını bu konuda yönlendirmesi gerekir.
  • Kendinizi sınav konuları ile ilgili test ediniz. Bu şekilde eksikliklerinizi görebilir ve bunları tamamlayabilirsiniz. Deneme sınavları çözebilirsiniz. Hazırlanmış olduğunuz sınava benzer denem sınavlarını çözünüz. Bu şekilde yapmış olduğunuz pratikler sayesinde hem sınav süresini yönetmeyi öğrenebilir hem de sınav günü stresini yenebilirsiniz.
  • Deneme sınavları sınav kaygısının azalmasını sağlamaktadır. Tekrar etmek, bilgileri taze tutmak, bilgilerin hafızamızda kalıcı olmasına yarımcı olur.
  • Beyninizi zinde tutmanız gerekir. Zihin egzersizleri, sınava daha iyi hazırlanmanızı sağlar. Her gün yarım saatlik beyin egzersizleri yapabilirsiniz. Bu şekilde beyninizin zinde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Verimli ders çalışmak için öncelikle hedeflerinizi belirlemeli ve kendinizi belli bir çalışma performansına hazırlamanız gerekir. Her insan farklı öğrenir. Bazıları yazarak bazıları ise okuyarak öğrenirler. Bundan dolayı çalışma stili kişiye özel olmalıdır.

Sınava Nasıl Çalışılır, Nasıl Odaklanılır?

Hayatımızın hemen hemen her anını kapsayan sınavlara nasıl odaklanılır diye öğrenmek istiyorsanız eğer; sınavlara hazırlanmak için bazı ipuçlarına ihtiyacınız vardır. Bunları şöyle açıklayabiliriz:

  • Sık sık çalışmak uzun süre çalışmaktan daha etkilidir. Sınavdan önceki gün 5 saat çalışmak yerine, sınavdan önceki 5 gün birer saat çalışmak daha etkili olmaktadır. Bir defada yoğun çalışmak yerine düzenli çalışarak daha verimli sonuçlar alabilir ve başarılı olabilirsiniz. bundan dolayı der çalışmanın süresini değil, sıklığını artırmanız gerekir.
  • Sadece verilen bilgileri okumak yerine sorgulayarak aktif şekilde öğrenmeye özen gösteriniz. Okuduğunuz bilgileri değerlendirip, araştırınız.
  • Okuduğunuz bir kitapta ya da makalede kendinize ait bir şeyler bulmaya ve hayatınız ile ilişki kurmaya çalışınız. Aynı zamanda çalıştığınız kitaptaki konuya dair örneklendirmeler yapınız.
  • Mevcut bilgilerinizden faydalanmayı unutmayınız. Yeni bir şey ya da kavram öğrenirken, bildiğiniz konularla ile ilgili bağlantı kurunuz. Bu şekilde anlam süreciniz de kolaylaşır ve yeni kavramları çok daha iyi öğrenirsiniz.
  • Öğrendiğiniz bilgileri kullanınız. Bilgilerinizin kalıcı hale gelmesini istiyorsanız eğer, öğrendiğiniz her bilgiyi bir projede ya da çalışmada kullanarak pekiştirebilirsiniz.
  • Öğrendiklerinizi öğrentmek da bir başka öğrenme ve çalışma şeklidir. Bir konuya hakim olmanın en ideal yolu o konuyu başkalarına anlatmak ve öğrenmektir. Bir şeyi öğretebilmek için o konuyu çok iyi bilmeniz ve aynı zamanda bildiklerinizi açıklamanız gerekmektedir. Bu şekilde bilgilerinizi tazeleyebilir ve ayrıntılı düşünme fırsatı da yakalayabilirsiniz.
  • Çalışmalarınızı bilgili kişiler ile paylaşınız. Bu şekilde yanlış bildiğiniz şeyler varsa eğer, düzeltebilirsiniz.
  • Kendinize gerçekçi bir hedef belirleyiniz. Cesaretiniz kırılmadan amacınıza ulaşmak için hayallerinize ulaşmaya çalışınız.
  • Sadece okumak yerine, ders çalışırken ufak, hatırlatacak notlar alınız. Böylece daha fazla bilgiyi belleğinizde tutabilirsiniz.

Eğer dikkatimi toplayamıyorum diyorsanız, sınavda tüm dikkatiniz için, sınav heyecanınızın normal olduğunu düşününüz. Başka insanların kaçıncı soruda olduğunu ya da ne yaptığı ile ilgilenmeyiniz. Zamana değil, sorulara odaklanın. Çok gergin olursanız eğer nefes egzersizleri yapınız. Sorulardan korkmayınız. Kendinizi sınava en iyi şekilde hazırlamak için sınav öncesi sorularla pratik yapınız.

Sınavda Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?

Uzun bir süre hazırlanmış olduğunuz sınavda başarılı olmak istiyorsanız eğer, dikkat etmeniz gereken bazı tüyolar vardır. Sınavda başarılı olmanın püf noktaları şöyledir:

  • Sınava 1-2 gün kala ders çalışmayı sonlandırınız. Kafanızın karışmaması ve beyninizin dinlenmesi için son günleri dinlenerek geçiriniz. Sosyalleşmenizde fayda vardır.
  • Sınavda başarılı olmanın sırları için uyku düzeni önemlidir. Bu sadece sınav haftası için değil, başarılı bir eğitim hayatı için her zaman gereklidir. Sınav arefesinde bu konuda daha dikkatli olmanız gerekir. Sınav öncesinde ne erken ne de geç yatınız. Çok erken yattığınızda yatakta dönüp durursunuz. Geç yatarsanız da uykunuzu alamazsınız ve okuduğunuzu anlamakta güçlük çekersiniz.
  • Peki sınavda başarılı olmak için ne yemeliyiz? Birçok kişi bu durumu merak etmektedir. zihin açıcı besinler tüketmek, hamur işi gibi gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. Balık yiyebilirsiniz. Potasyum değeri yüksek olan ıspanak yemeğini yiyebilirsiniz. Su tüketimine dikkat ediniz ve ceviz yemeyi ihmal etmeyiniz. Son günlerde daha da dikkatli beslenmeye özen gösteriniz.

Sınav anında zamanı doğru kullanmaya dikkat ediniz. Şıklarda kaydırma yapmamak için dikkatli olunuz. Cevap için acele etmeyiniz ve sakin kalınız. Sınavda başarılı olmak için, kendinizi iyi hazırlamanız gerekmektedir.

  • sınavda başarılı olmak için
  • sınavda başarılı olmak için ne yapmalıyız
  • sınavda başarılı olma stratejileri
  • verimli ders çalışmak için
  • sınavda nasıl çalışılır
  • sınavlara nasıl odaklanılır
  • dikkatimi toplayamıyorum
  • sınavda başarılı olmanın yolları
  • sınavda başarılı olmanın püf noktaları
  • sınavda başarılı olmanın sırları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Rotator Kuf Sendromu Nedir, Ne Demek? Egzersizleri ve Tedavisi