Sağlık 24 Kasım 2021 - 14:31:30

Pankreas Kanseri Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Pankreas Kanseri Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Pankreas kanseri, pankreası oluşturan hücrelerin normal işleyişini kaybederek, kontrolsüz bir şekilde bölünerek tümör halini alması sonrasında gelişen, çeşitli evreleri bulunan teşhisi ve tedavisi zor olan bir rahatsızlıktır.

Pankreas Kanseri Nedir, Ne Demek?

Tüm dünyada en öldürücü dördüncü kanser olarak bilinen pankreas kanseri; sigara kullanımı, genetik yatkınlık, birtakım gen mutasyonları ya da obezite gibi risk faktörlerine bağlı meydana gelebilen hastalıktır.

Hayati öneme sahip olan pankreas, ufak bir hasar aldığında bile tüm vücudu etkileyecek sonuçların doğması söz konusu olur. Hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonrasında meydana tümörler, bölünüp yayılıyorsa kötü huylu olarak tanımlanır ve bu durumda kanserden bahsetmek mümkün olur.

Pankreas kanseri, organın tamamında oluşabileceği gibi, yalnızca bir bölümünde de meydana gelebilir. En fazla baş bölgesinde yayılım göstermektedir. En sık karşılaşılan türü adenokanseridir. Agresif hücrelerden meydana gelen bu kanser hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Çevre dokulara metastaz yapabilmektedir.

Pankreas Kanseri Hangi Yaşlarda Görülür?

Bu kanser türü yaygın olarak görülen ve genel olarak 60 yaşından sonra kendisini gösteren bir hastalıktır. Birçok kanser türünde olduğu gibi erken teşhis kanseri yenmede önemli faktörlerden bir tanesidir. Erken evrede teşhis edildiği zaman özellikle son yıllarda uygulanan Whipple ameliyatı sayesinde etkili sonuçlar elde edilebilmektedir.

Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanseri, ilk aşamada kolay kolay belirti vermeyen kanser türlerinden bir tanesidir. Kansere yakalanan kişilerde şunlar görülebilir:

  • Yemeklerden sonra ya da yatay pozisyonda karın bölgesinde artan ağrılar
  • Şişkinlik ve gaz sancıları
  • Mide bulantısına bağlı olarak gelen kusmalar
  • Genel halsizlik durumu
  • Safra kesesindeki büyümeler

Belirtiler ortaya çıktığında ise genel olarak tümör pankreas dışına çıkarak diğer bölgelere yayılmış olur ve bu da başarılı bir operasyonun önüne geçmektedir. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek kanser riskini azaltmak için uygulanabilecek en önemli faktörlerden bir tanesidir.

Pankreas kanseri hastalarında meydana gelen şişkinlik, hazımsızlık ve iştah kaybı hızlı bir kolay kaybına neden olmaktadır.

Bu tehlikeli kanser belirtileri arasındaki en önemli belirtiler mide bulantısı, ishal, cam macunu renginde dışkılama, kilo kaybı, iştahsızlık, yavaş yavaş gelişim gösteren sarılık, mide çıkışındaki ağrılar olarak gösterilir. Sarılık başlarda gözlerde ortaya çıkar ve sonrasında deride kendini gösterir. İdrar renginde ise koyulaşma söz konusu olur.

Ayrıca pankreas kanseri belirtileri sırt ağrısı olarak da kendini gösterir. Kansere bağlı olarak sırta ağrı vurmakta ve bu ağrılarda kanserin yayıldığına işaret etmektedir.

Pankreas Kanseri Evreleri Nelerdir?

Her kanserde olduğu gibi, pankreas kanserinde de belirli evreler bulunur. Evrelerin ilerlemesi doğal olarak tedavinin başarılı sonuç verme olasılığını da düşürecektir. Kanser hücreleri doku, lenf sistemi ve kan aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlar. Vücudun diğer bölgelerine yayılan tümörlere metastaz adı verilir ve bu tümörler de ana tümör ile aynı özelliklere sahiptir.

Hastalık erken aşamada teşhis edilemediği için evresine karar vermek de son derece zordur. Cerrahi operasyonlarda ise tümörün tamamının alınıp alınamayacağına karar verilir. Kanserin ilk evresinde yayılma yoktur ve tek katman hücrelerde sınırlıdır. İkinci evrede ise kanserli hücreler sadece pankreas içerisinde hücresel düzeyde bulunurlar. Üçüncü aşamada kanser hücreleri artık dışarı lenf bezlerine yaklaşmaya başlar. Dördüncü aşamada tümör artık büyümeye başlamıştır ve ana damarlar ile sinir sistemlerinin olduğu bölgeye yerleşme gösterir. Son evrede ise kanser karaciğer gibi uzakta olan diğer dokulara sıçramaya başlamıştır.

Pankreas Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi aşamasında pankreas kanseri için 3 saptama gerçekleşir. Bu aşamalar ameliyat, kemoterapi ve radyoterapidir. Bu nedenle tedavi tek bir doktora bağlı olmaktansa farklı uzman doktorların kontrolünde geçmektedir. Hastaların birçoğunda kanseri erken teşhis edilemediği için tümör farklı dokulara yayılma göstermektedir. Bu durum tedaviyi zorlaştırmaktadır.

Eğer tümör hastada yayılma göstermişse ve tedavisi mümkün değilse bu durumda hastanın yaşamını uzatmaya ve yaşam konforunu artırmaya yönelik tedaviler uygulanır. Eğer kanser lokal olarak vücutta yayılım göstermişse pankreas kanseri yaşam süresi 6 - 10 ay arasında değişmektedir.

Pankreas Kanseri Ameliyatı Nedir?

Pankreas kanseri ameliyatı olan kişiler üzerinde genel olarak Whipple ameliyatı uygulanmaktadır. Bu ameliyat 12 parmak bağırsağı ve safra yolları için uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Birbirine yakın olan iç bölgedeki tüm tümörü temizlemek için kullanılan bu ameliyatı aynı zamanda ek tedaviler takip eder.

Cerrahi bir müdahale sonrasında ise radyoterapi ve kemoterapidir. Radyoterapi, kemoterapi ile birlikte çok etkilidir ve her iki tedavi yöntemi de aynı anda kullanılırsa tümörlerin zamanla küçülmesini ve yok olmasını sağlayabilmektedir. Kemoterapi ise kanser hücrelerinin bölünmesini ve yok olmasını sağlamak için ilaçla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Hayatta kalma şansı hastalığın evresine göre her geçen gün azalmaktadır. Pankreas kanserinden kurtulanlar, erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile bunu başarmaktadır.

  • pankreas kanseri
  • pankreas kanseri ameliyatı
  • pankreas kanseri tedavisi
  • pankreas kanseri nedir
Yorumlar
Gülperi Aslan Pankreas kanseri olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? En yaygın belirtisi nedir yardımcı olur musunuz? cevapla
Sedef Koç Pankreas kanseri son evrede tedavi ile iyileşme şansı olur mu? Bu kanserin geçmesi için nasıl bir tedavi ve yöntem uygulanmalıdır? Sebepleri nelerdir? Neden olur? Geçtiği zaman tekrarlar mı? Olanlar var mı? cevapla
yorum yaz
Andız Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Diğer Adı ve Hazırlanışı