Sağlık 25 Mayıs 2021 - 11:21:21

Ağız Kokusu Nasıl Engellenir? Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Ağız Kokusu Nasıl Engellenir? Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Ağız kokusu; diş çürükleri, diş tartarı, hijyenik ve yeterli olmayan ağır bakımı, tütün ürünlerinin kullanımı, dişlerin yanlış fırçalanması, alkol kullanımı ve birtakım hastalıklar sonrasında gelişen, günlük hayatı olumsuz olarak etkileyen, sosyal ilişkilerde veya iş ilişkilerinde hep bir sınırlama ve özgüven eksikliği meydana getiren bir sorun olarak tanımlanmaktadır.

Ağız Kokusu Nasıl Engellenir? Nedenleri Nelerdir?

İnsanları oldukça rahatsız eden ve özgüven eksikliği meydana getiren ağız kokusu, genel olarak ağız hijyeninin yeterli bir şekilde yapılmaması sonucunda meydana gelir. Bu durumun devam etmesi ve yaşanılan sıkıntılar bir süre sonra psikolojik sorunlara dahi yol açabilmektedir.

Birçok kişi ağızdan lağım kokusu gelmesi gibi sorunlar ile karşılaşmaktadır. Kötü kokuyu engellemek için birtakım yollara başvurmak gerekir. Bu nedenle ağız kokusu ile ilgili doğal yöntemlerden fayda sağlamak gerekir. Ağızda oluşan kokunun çok farklı nedenleri vardır. Nedenleri bilmek ve gerekenleri yapmak, kaybedilen özgüvenin kazanılmasında yardımcı olacaktır.

Bu kokuya bakteriler ve ağız hastalıkları sebep olabileceği gibi böbrek, kanser veya diyabet gibi diğer rahatsızlıklar da sebebiyet verebilir. Ayrıca beslenmede kullanılan soğan, sarımsak, sosis gibi gıdalar da oluşturabilir. Önemli olan hangi nedenle oluştuğunu anlayabilmek ve gerekli tedaviyi sağlayabilmektir. Ağız kokusu giderici etki için öncelikle nedenin belirlenmesi gerekir. Bu şekilde engellemek de mümkün olur.

Ağız kokusunu gidermek için dişlerin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur. Bunun sonucunda nefesin kötü kokması durumu söz konusu olur.

Tüm bunlarla birlikte takma dişlerde ağız da koku meydana getirebilir. Ağız içi mantar enfeksiyonları, diş çürükleri, sinüzit, bademcik iltihabı, uzun süreli açlık, diyabet, burun ve burun eti rahatsızlıkları gibi durumlar ağız kokusu neden olur sorusunun cevapları niteliğindedir.

Ağız Kokusu Nasıl Engellenir?

Ağız Kokusunu Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Ağız kokusu nasıl önlenir diye araştırıldığına bunun için fayda sağlayan yöntemler vardır. Bu yöntemler alışkanlık haline getirilir ve düzenli olarak uygulanırsa, olumlu sonuçlar alınır. Diş temizliği bu alanda oldukça etkilidir. Dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

Ağızdaki kötü kokusunun giderilmesi için genel bir ağız bakımı her zaman önemli olup, eğer acil durumlarda diş bakım ürünleri yanınızda yoksa elma veya havuç çiğnemek yararınıza olabilir. Ayrıca ağız bakımında dil de unutulmamalıdır. Dil de fırçalanmalı ve bakterilerin kötü kokuya neden olmalarına izin verilmemelidir. Diş hekimi düzenli olarak ziyaret edilmeli, herhangi bir sorun yaşanıyorsa gecikmeden doktordan çözümü istenmelidir.

Ağız içerisinden kaynaklı olan sorunların giderilmesinin yanı sıra çinko içeren gargaralardan yararlanılabilir. Bol su tüketmek ağız içini temizler ve bu da evde ağız kokusu giderme yöntemleri içerisinde oldukça basit olandır. Aç kalmamaya özen gösteriniz ve aynı zamanda probiyotik açıdan zengin olan gıdaları tüketiniz. Ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi besinler ağız kokusu nasıl giderilir sorusu için uygun doğal yöntemleri içermektedir.

Ağız Kokusunu Önlemek için Ne Yapılmalı?

Ağız Kokusu Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Ağız sağlığı ve bakımının yanı sıra tüketilen gıdalar da kötü kokuda önemli rol oynayabilir. Bu nedenle kokuya sebebiyet veren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar genel olarak;

  • Sarımsak ve soğan ağız kokusuna neden olan yiyeceklerden en çok bilinendir.
  • Süt ve özelikle bazı peynir çeşitleri kötü koku oluşturabilir.
  • Bazı hayvansal gıdalar az tüketilmelidir.
  • Yumurta ve peynir gibi besinler ağız kokusunun artmasına neden olur.
  • Şekerli ve baharatlı yiyecekler terleme ve nefes yolu ile dışarı atıldığından kötü koku meydana getirir.
  • Enerji içeceklerin aşırı miktarda tüketilmesi diş minesine zarar vererek koku oluşmasına neden olur.
  • Çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin az tüketilmesi gerekir.

Yukarıda saydığımız besinlerin haricinde yanlış diyet uygulamaları da koku meydana getirebilir. Mideden gelen ağız kokusuna kesin çözüm için besinler iyi çiğnenmeli ve bol su içilmelidir. Genel olarak bu davranış şekli ile kokunun önüne geçmek mümkündür. Çok zor anlarda ağızda oluşan kokuyu gizlemek için nane şekeri yardıma koşabilir.

Ağız Kokusuna Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Nane, bu alanda en büyük yardımcı besinlerdendir. Soluk verme esnasında ortaya çıkan kötü kokuyu gidermekte oldukça etkilidir. Günde ortalama iki bardak kadar, suda kuru nane kaynatılıp içilmesi etkili bir yöntemdir. Nanenin etkisine benzeyen diğer bir besin de maydanozdur.

Ağız kokusuna kesin çözüm amacı ile ağız bakterilerinin üremesinin önüne geçen diğer bir şey de anasondur. Anason meyveleri, yemeklerden sonra çiğnenerek olumlu bir etki elde edilebilir. Bunun yanı sıra ezerek elde edilen maydanoz suyundan tüketilmesi yarar sağlar. Fakat aşırıya kaçılmamalıdır.

Çok fazla kişi tarafından bilinmeyen fakat ağızda oluşan kokuda oldukça etkili olan diğer bir meyve de kamkat meyvesidir. Fortunella olarak da bilinen meyve, kötü kokuya neden olan bakterilerle çok iyi bir şekilde savaşmaktadır. Kabuğu ile tüketilen bir meyve olup, ağız kokusu tedavisinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Ağız kokusunu önleyen şeyler arasında bitkisel çözümler oldukça etkili olmaktadır.

Ağız kokusuna Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Ağız Kokusunu Gideren Yiyecekler

Bazı bitkiler de ağız kokusunda fayda sağlar. Adaçayı içilmesi, okaliptüs veya aynı etkiye sahip olan tarhun yapraklarının kaynatılarak gargara yapılması da oldukça etkili yöntemlerdendir. Ayrıca gargara yapılarak fayda sağlayan diğer bitkiler kekik ve biberiyedir. Kekik ve biberiye, ağız yara ve iltihaplarının oluşturduğu kötü kokuyla oldukça başarılı şekilde mücadele ederler.

Yemeklerden sonra bir miktar dereotu ve maydanoz çiğnenmesi de kötü nefesi önlemede fayda sağlamaktadır. Ağız kokusuna kesin çözüm için bu besinleri tüketmeniz yeterli olmuyorsa eğer mutlaka uzman bir doktora gidiniz.

  • ağız kokusu
  • ağız kokusu nedenleri
  • ağızdan lağım kokusu gelmesi
  • ağız kokusu nasıl engellenir
  • ağız kokusu neden olur
  • ağız kokusu nasıl önlenir
  • evde ağız kokusu giderme
  • ağız kokusu nasıl giderilir
  • ağız kokusu yapan yiyecekler
  • ağız sağlığı ve bakımı
Yorumlar
Gamze Altıntaş Ağız kokusu sebepleri neler acaba ben bu problemi yaşıyorum ama ağzımda çürük vs yok neden oluyor anlamıyorum. Önlemek ve ağız kokusunu gidermek için ne ypmalıyım? cevapla
feyza Yazıcı Ağız kokusu sebepleri ne acaba? Birçok kişinin problemi ama çözümü neredeyse yok sanırım. Bendede az miktarda oluyor ne yapmalıyım? cevapla
yorum yaz
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora, Hastanede Hangi Bölüme Gidilir?