Sağlık 18 Eylül 2021 - 05:50:12

Als Hastalığı Nedir, Ne Demek? Nedenleri Nelerdir? Genetik mi?

Als Hastalığı Nedir, Ne Demek? Nedenleri Nelerdir? Genetik mi?

ALS hastalığı; amyotrofik lateral skleroz olarak tanımlanan istemli kas hareketlerinin kontrolünden sorumlu olan sinir hücrelerinin yıpranması ve hasar görmesi şeklinde tanımlanan nörolojik bir rahatsızlıktır.

Als Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Çiğneme, yürüme ve koşma gibi hareketlerin yapılmasında görevli olan sinirlerin hasar görmesi soncunda kişinin hareketlerini yeteri kadar yerine getirememesi durumu olarak tanımlanan als hastalığı, ilerleyici bir hastalıktır ve zaman içerisinde belirtiler çok daha ilerleme gösterebilmektedir. Çağımızda henüz bu hastalığın ilerlemesini durduracak ve tedavisini gerçekleştirecek bir yöntem bulunmamaktadır. Hastalık gerçekleştiği zaman kişinin iyileşmesine dair henüz bir yöntem bulunmamıştır.

Als Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak als hastalığının belirtileri farklı kişilerde farklı belirtiler ile kendini göstermektedir. Bazı hastalar kalem ya da fincan tutmakta zorlanırken bazıları ise konuşmakta güçlük çekmektedir. Als hastalığında asıl durum istemli kas hareketlerinin yeterli şekilde gerçekleştirilememesidir. Bundan dolayı belirtiler de tek bir şekilde değil farklı farklı karşımızda çıkmaktadır.

Belirtilerinde olduğu gibi aynı şekilde hastalığın ilerleme şekli ve hızı da kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bu hastalıkta hayatta kalma süresi yaklaşık olarak 3-5 yıl ilken bazı hastalarda bu 10 yılı bulabilmektedir. Hastalığın genel olarak belirtilerine baktığımızda şunları sayabiliriz:

  • Eşyaları taşımakta güçlük çekmek
  • Yürüme sırasında tökezleme ya da takılma
  • Konuşmada bozulma olması ve yutma problemlerinin gerçekleşmesi
  • Kaslarda kramp olması ve aynı zamansa sertleşme görülmesi
  • Başı dik tutmakta oldukça güçlük yaşanması

Hastalık ilk başladığında sadece bir eli ya da bir kolu, bacağı etkileyebilmektedir. Kişi düz çizgide yürümekte güçlük çekebilmektedir. Zaman içerisinde kontrol kaslarının çoğu bu hastalıktan etkilenmeye başlamaktadır. Kaslar zamanla tamamen kontrol edilemez haline gelirken kalp ve mesane kasları ve bazı organlar tamamen sağlıklı kalmaktadır. Hastalık ilerledikçe ve kötüleşmeye başladıkça belirtilerde de ilerleme kaydedilir. Kaslarda ileri derecede güçsüzlük, vücuttaki kas kütlesinde azalma ve çiğneme, yutma gibi beslenme hareketlerinde tamamen azalma meydana gelebilir. Tüm bunlar kişinin hayatını daha da güçsüzleştirir.

Als Hastalığı Genetik mi? Nedenleri Nelerdir?

Çağımızda pek çok kişide görülen als hastalığının nedenlerine baktığımızda görülen vakaların yaklaşık olarak %5-10 arasında bir oranın kalıtım yolu ile gerçekleştiğini göstermektedir. Geri kalanı için ise henüz belirlenen bir neden olmadığı görülmektedir. Gen mutasyonu, kimyasal dengesizlik, düzensiz bağışıklık sistemi, vücutta proteinlerin anormal birikimi bu hastalığın sebepleri arasında yer alabilmektedir.

Als Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavisi Var mı?

Bu hastalık vücutta hızlıca ilerleyebilir ve zarar verici sonuçların oluşmasına sebep olabilir. ı için uygulanan yöntemler vücuttaki hasarı iyileştirmemektedir. Buradaki amaç hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, belirli komplikasyonların önlenmesini sağlamak ve hastaya daha rahat, bağımsız bir hayat sunabilmektir. Böylece kişinin hayatta kalma süresinin uzatılması sağlanmaktadır. Birtakım ilaçlar, fiziksel tedaviler, rehabilitasyon, beslenme yöntemleri, konuşma terapileri, sosyal ve psikolojik destek tedavileri uygulanabilmektedir.

  • als hastalığı nedir
  • als hastalığı genetik mi
  • als tedavisi
  • als tedavisi nasıl yapılır
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Diş Eti Kanaması Neden Olur? Nasıl Geçer? Tedavisi ve Çözümü