Sağlık 18 Eylül 2021 - 15:40:17

Uskumru Balığının Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir?

Uskumru Balığının Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir?

Uskumru balığı; omega-3 açısından oldukça zengin olan ve aynı zamanda içerisinde bol miktarda A vitamini barındıran bir besin kaynağıdır.

Uskumru Balığının Faydaları Nelerdir?

Sonbahar ayının gelmesi ile birlikte palamuttan sonra en fazla tüketilen balık türlerinden biri olan uskumru balığı, gümüş rengindedir ve sırt kısmında koyu mavi ya da yeşil gibi renkler bulunmaktadır. Ortalama olarak 35 cm boyutunca olan uskumru balığının ağırlığı yaklaşık olarak 200 ile 400 gram arasında değişkenlik göstermektedir. Ömrü yaklaşık olarak 11 yıl olan bu balık en fazla Norveç'te bulunmaktadır. Fakat ülkemizde yer alan denizlerde bu balığa rastlamak mümkündür. Bu balık için uygun tüketim zamanı sonbahardır. Genel olarak ekim ve kasım ayları balığın tüketime en elverişli olduğu zamandır. Tadı bu aylarda oldukça lezzetlidir. Oldukça yağlı bir besindir ve kendi yağında pişirilmesi önerilmektedir. Özellikle hamil kadınlar, emziren anneler ve çocuklar bu balıktan haftada 2-3 defa tüketmelidir.

Yaklaşık olarak 100 gram uskumru balığı yetişkin bir bireyin günlük D vitamini ihtiyacının yarısını karşılamaktadır. Sonbahar ve kış aylarında güneşten D vitamini almak zorlaşmaktadır. Çünkü güneş etkisini kaybetmektedir. Bu aylar içerisinde uskumru balığının tüketilmesi vücut için oldukça faydalıdır.

Omega 3 yağ asidi bakımından zengin olan uskumru balığı, sinir hücrelerinin yenilenmesini ve güçlenmesini sağlamaktadır. Bu etki sayesinde beyin meydana gelebilecek herhangi bir rahatsızlığın önlenmesi sağlanır. Hafızanın güçlenmesini sağlayarak ileri yaşlarda meydana gelebilecek unutkanlık, alzheimer gibi hastalıkların giderilmesini sağlar.

Uskumru Balığı Ne İşe Yarar?

İçeriğinde yer alan yüksek amino asitler sayesinde kansızlığın önlenmesine yardımcı olan uskumru balığı, vücutta demir emiliminin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu etki sayesinde bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Bağışıklığın direnç kazanması sayesinde kış aylarında rastlanılan pek çok hastalığın oluşmasını önlemektedir. Bunların yanı sıra içeriğinde bol miktarda protein vardır. Bu da özellikle kilo vermek isteyen ya da kas yapmak isteyen kişiler için tok tutucu etki, yağ azaltıcı tepki meydana getirmektedir.

Uskumru balığının faydaları arasında cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileri de bulunmaktadır. Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayan uskumru balığı, yaşlanmayı geciktirici etki meydana getirmektedir. Hücre yapısında güçlendirme etkisi meydana getirdiği için saç dökülmesi gibi problemlerin giderilmesine de etki sağlamaktadır. Uskumru balığı vücudun geneline etki eder ve yararlı etkileri sayesinde sağlığı olumlu yönde etkiler.

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?

Yağ açısından zengin olduğu için kendi yağında pişirilmesi önerilmektedir. Çünkü diğer türlü yağ oranı fazla olabilir ve beraberinde lezzeti daha ağır gelir. Fırında ya da ızgara yapılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunları yanı sıra çirozu, dolması ve buğulaması da yapılmaktadır. Şubat ayından sonra yağını kaybetmeye başlayan bu balık o süreçte tavada pişirilebilmektedir. Yaz aylarında plaki ve tava şeklide pişirilmesi, tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Taze uskumrunun eti parlak, kırmızı, sulu ve canlıdır. Bayat olduğunda ise rengi daha mat olur ve kırmızı rengi solar.

Uskumru Balığının Zararları Nelerdir?

Vitamin ve mineral açısından zengin olan uskumru balığının haftada 2-3 defa tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle çocukların gelişim çağına olan katkısı tartışılmazdır. Civası düşük olan uskumru balığının zararları bulunmazken, deniz ürünlerine karşı alerjisi olan kişilerin tüketmemesi ya da doktor kontrolünde tüketmesi önerilmektedir. Özel bir sağlık probleminiz söz konusu ise beslenme hakkında doktorunuzda destek alınız.

  • uskumru balığı
  • uskumru balığının faydaları
  • uskumru balığı ne işe yarar
  • uskumru balığı nasıl pişirilir
  • taze uskumrunun eti
  • uskumru balığının zararları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Gözaltı Kırışıkları Nasıl Geçer? Gözaltı Kırışıklığına Ne İyi Gelir?