Sağlık 04 Temmuz 2021 - 05:50:07

Barbunya Balığı Özellikleri Nelerdir? Faydaları ve Kalorisi

Barbunya Balığı Özellikleri Nelerdir? Faydaları ve Kalorisi

Barbunya balığı; genel olarak yaz aylarında tüketimi tercih edilen, halk arasında barbun balığı olarak da isimlendirilen, renk olarak barbunya bakliyatına benzeyen bir canlı türüdür.

Barbunya Balığının Özellikleri Nelerdir?

Mullidae familyasına ait olan barbunya balığı, yaklaşık olarak 4 tane çeşidi bulunan, orta boylarda bir balıktır. Büyüklüğüne göre kilogramında değişkenlik olmaktadır. Yanlardan hafif basık olan bu balık pembe, sarı ve beyaz renklere sahiptir. Yan taraflarında sarımsı şeritler yer almaktadır. Görünüş olarak Tekir balığını andıran bu balık asıl olarak farklı özelliklere sahiptir. Bu balığın burnu diktir ve ağzı göz hizasında açılmaktadır. Aynı zamanda göz çukurlarında üç tane pulu vardır ve yanlarında yer alan süzgeçleri bantsızdır. Bu özellikler onu tekirden ayrılmaktadır. Canlı halde iken rengi kırmızı iken öldüğünde kahverengi ya da yeşil bir renge sahip olmaktadır. Deniz diplerinde yaşayan omurgasız canlıları tüketen bu balıklar aynı zamanda bitki türlerini ve balık larvalarını da tüketmektedirler.

Yağ oranı oldukça az olan barbun balığı içeriğinde bol miktarda omega 3 ve 6 yağ asitleri barındırmaktadır. Kolay bir şekilde temizlenebilen bu balık, kırmızı iri pullu ve pembe-kırmızı renktedir. Dişi türleri 1 yaşına geldikleri zaman üreme potansiyeline sahip olmaktadır. Ayrıca dişileri erkeklere göre daha fazla yaşamaktadır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğun olarak avlanan bu balıklar yılın büyük bir zamanını küçük sürüler halinde gezerek geçirirler. Ekonomik olarak da önemli bir paya sahiptir ve her yıl yaklaşık olarak 3-4 ton avlanmaktadır.

Barbunya Balığının Faydaları Nelerdir?

Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından zengin olan barbunya balığı aynı zamanda protein bakımından da oldukça yüksek değerlere sahiptir. A, B1, B12, C ve E vitaminlerini barındırmasının yanında aynı zamanda thiamin, niyasin, folat ve pantotenik asit de içermektedir. Sadece bunlarla sınırlı olmayan barbunya balığı fosfor ve bol miktarda selenyum da barındırır. Potasyum, magnezyum, demir, sodyum, kalsiyum, çinko, bakır ve manganez gibi minerallere de sahip olan bu balık türü pek çok hastalık için faydalı etkiler meydana getirmektedir.

Kansere karşı koruyucu etkisi ile bildiğimiz barbunya balığı içeriğinde yer alan selenyum sayesinde aynı zamanda vücuttaki toksin maddelerin uzaklaştırılmasına da destek olur. Kalsiyum ve iyot gibi vitaminler ve madensel tuzlar barındıran barbunya balığı vücuda enerji verir ve gün içerisinde daha dinç olmasını sağlar. Ülkemizde hemen hemen her yaşta ve yoğun bir şekilde görülen şeker, kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici bir etki meydana getirmektedir. Faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir. Barbunya balığı anne karnındaki bebeğin beyin ve retina gelişimine de katkı sağlamaktadır. Son olarak omega 3, fosfor ve A vitamini açısından zengin olduğu için göz sağlığının korunmasına da etki göstermektedir.

Barbunya Balığının Kalorisi Ne Kadar?

Diyet yapan kişiler için önerilen ve vücudun enerjik kalmasına destek olan barbunya balığının kalorisi yaklaşık olarak 100 gramda 117 kadardır. Besleyiciliği oldukça yüksek olan ve içerisinde faydalı yağ asitleri barındıran barbunya balığı kalori olarak çok yüksek değerlere sahip değildir ve kilo verme sürecinde de rahatlıkla tüketilebilir.

Barbunya Balığı Nasıl Pişirilir?

Genel olarak fırında ya da tavada pişirilen barbunya balığı oldukça lezzetlidir. Dilerseniz ızgara ya da buğulama şeklinde de pişirme sağlayabilirsiniz. Pek çok ülkede kağıtta pişirme şeklinde de tüketilmektedir. Hatta bazen güveci de yapılabilmektedir. Sizler de bu balığı dilediğiniz şekilde pişirebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz.

  • barbunya balığı
  • barbunya balığının özelikler
  • barbun balığı
  • barbunya balığının faydaları
  • barbunya balığı içeriği
  • barbunya balığının kalorisi
  • barbunya balığı nasıl pişirilir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Tırnak Lekesi Neden Olur? Nasıl Geçer?