Bayram süresince ikram edilen tatlılar ve ikramlar beslenme düzeni üzerinde birtakım değişiklikler meydana getirmektedir. Bayramda çok yiyip kilo almamak için tüketilen yiyeceklerin kalori değerlerinin iyi hesaplanması gerekmektedir.
Bayramda Neler Yemeli, Neler Yenmemeli?
Birlik ve beraberliğin sembolü olan bayram günleri aile gezmeleri, tatlılar ve güzel yemeklerle anılmaktadır. Ramazan Bayramı'nda akla ilk gelen 30 günlük orucun ardından yenecek tatlılar ve yiyeceklerdir. Kurban Bayramı ise et yemekleriyle bilinen günlerdir. Bayramlarda genel olarak beslenme düzeni değişmektedir. Birçok kişi bu dönemlerde kilo almaktadır. Bayramda alınan kilolar ise daha sonradan sorunlara neden olmaktadır. Bayramda kilo almamak için tüketilen gıdalarda aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Özellikle Ramazan Bayramı sonrasında vücudun beslenme alışkanlığının bir anda değişmesini engellemek için yeterli miktarlarda beslenmek gerekmektedir.
Bayramda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı?
Mübarek bayram günlerinde gerek misafirlikte gerekse evde yapılan tatlı ikramları kilo almayı etkileyen besinlerin başında gelmektedir. Özellikle Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketimi oldukça artmaktadır. Bayramda çok yiyip kilo almamak için şerbetli tatlıları ve şekerleri daha az tüketmeniz gerekmektedir. Şerbetli tatlılar ve şeker yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilebilir. Çünkü şeker ve türevlerinin birçoğu mısır şurubu ya da früktoz içermektedir. Bunlar beyaz şekerden daha zararlı olan maddelerdir ve kiloya neden olmaktadır. Kurban Bayramı'nda ise genel olarak et tüketimi artış göstermektedir. Et vücut için oldukça sağlıklı bir besindir fakat fazla tüketilmesi kiloya neden olmaktadır. Bu nedenle aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.
Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz? Ne Kadar Yemeliyiz?
Bayram zamanı midede gaz ve şişkinlik gibi problemlerin oluşmaması için su tüketimine dikkat edilmelidir. Bayram gününe mutlaka boş çeşitli bir kahvaltı ile başlamak gerekmektedir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve kahvaltıda ne kadar tüketilirse gün içerisinde o kadar ez yemek yenir. Böylece kilo alımı gerçekleşmez. Misafir ziyaretlerinden genel olarak ikram edilen börek ve sarma gibi yiyecekleri az tüketmek gerekmektedir. Eğer gün içerisindeki ziyaretlerde çok fazla yemek yenilmişse akşam yemeği olarak salata tercihi yapılabilir. Böylece vücut için denge sağlanmış olur. Bayramın ikinci gününde kilo alımını engellemek için egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Bayram tatilde olacak kişiler ise yediklerini sindirmek ve kilo almamak için yüzebilir ve egzersiz yapabilirler.
Bayramda Alınan Kilolar Nasıl Verilir?
Genel olarak hem Ramazan Bayramı hem de Kurban Bayramı kilo almaya neden olan süreçlerdir. Bayramda kilo almamak için tüketilen tatlıların, şekerlerin ve yemeklerin sindirilmesi için egzersiz ve yürüyüş yapmak gerekmektedir. Özellikle her misafirlikte birşeyler tüketmek midenizi yoracaktır ve hazımsızlığa yol açacaktır. Bu nedenle he ziyarette yemek yememeye dikkat ediniz. Bayramda alınan kiloları vermek için dengeleyici beslenmeniz ve bol bol spor yapmanız gerekmektedir. Su tüketimi günlük hayatta önemli olduğu gibi Bayram günlerinde de oldukça önemlidir. En az 2 litre su içmeye özen gösteriniz.