Sağlık 21 Aralık 2020 - 08:44:54

Bronşit Hastalığı Nedir? Neden Olur? Bronşit Başlangıcı Nasıl Geçer?

Bronşit Hastalığı Nedir? Neden Olur? Bronşit Başlangıcı Nasıl Geçer?

Soğuk algınlığı nedeniyle bronşlardaki iç zarların iltihaplanması sonucu, alt solunum yolu iltihaplanması olarak bilinen bronşit hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki çeşitten olşuan bir hastalıktır.

Bronşit Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüslere bağlı olarak ilerleyen bu hastalık, bu hastalıklar sırasında kullanılan antibiyotiklerin öldüremediği virüslerden kaynaklanabilmektedir. Hastalığın tedavisi sırasında antibiyotik kullanımı tercih edilmemektedir. Grip gibi ağır geçen üst solunum yolları hastalıklarında kullanılan antibiyotiklerin bir kısmı grip virüslerinin gelişmesini engelleyemez. Bu sebeple akciğerlere yerleşen virüsler alt solunum yollarına inerek hastalığı bronşite çevirir. Çocuklarda ve bebeklerde sıkça görülmesinin nedeni ise aniden terleme ve terin kuruması virüslerin canlı kalmasına sebep olmaktadır. Bebeklerde antibiyotik kullanımı en son tercih edildiği için de virüsler birden bire çoğalarak akciğerlere iner.

Bronşit Kimlerde Görülür? Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla görülen bu hastalık çoğu zaman iyileşmesi uzun sürebilmektedir. Akut ve kronik olan türünün sebepleri aynı olmasına rağmen iyileşme süreleri oldukça farklıdır. Öksürük, ateş, titreme, balgam ve yorgunluk hissi bu hastalıkta en çok görülen belirtilerden birkaçıdır. İlerleyen vakalarda astım, sinüzit, tüberküloz gibi hastalıklar meydana gelebilmektedir. Çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla görülen bu hastalığın çoğu zaman iyileşmesi uzun sürebilmektedir.

Bornşit Hastalığı Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Bronşit hastalığının temel sebebi kişinin çok fazla soğukta kalması ve kış aylarında grip virüslerinin değişken yapıda olmasıdır. Özellikle kronik olan türünde kişi oldukça zor bir dönem geçirmektedir. Bağışıklık sistemine bağlı olarak da iyileşme oldukça uzun bir süre alarak kişinin vücudunu yorgun bırakmaktadır. Hastalığın teşhisinin konulması için akciğer filmleri ve balgam kültürlerine ihtiyaç duyulur. Hastanın tüm sağlık verileri ile ilgili doktoru sürekli kontrol altında tutmaktadır.

Bronşit Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akut ve kronik türlerde tedavi şekilleri hastanın durumuna göre belirlenir. Grip esnasında kullanılan antibiyotikler haricinde herhangi bir antibiyotik kullanımı tavsiye edilmez. Doktor teşhisi ile bronşit hastalığı konulan hastanın akut ya da kronik olup olmadığı teşhisi konulması gerekmektedir. Akut türünde hastanın bol miktarda sıvı tüketmesi önerilir. Bunun yanı sıra öksürük çok fazla olacağından öksürük şurubu kullanılabilir. Temiz hava olan ortamlarda bulunulması gerekir.

Bronşit Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik bronşit hastalığı türünde bazı hastalarda antibiyotik tedavisine başvurulabilmektedir. Akut türünde olduğu gibi hastanın bol sıvı tüketmesi ve bol miktarda temiz alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hastalık kendi kendini iyileştirebilen bir hastalık olduğu için genellikle ilaç kullanımı ve antibiyotik kullanımı tavsiye edilmemektedir. Antibiyotik hastalığın daha da ilerlemesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden kişinin öksürük ve balgam gibi etkilerden kurtulabilmesi için ılık sıvılar tüketmesi hastalıkta vücut direncinin arttırılmasına yardımcı olacaktır. Hastalıkta en fazla kullanılacak olan ilaç ise öksürük şurubudur. Bu hastalık zamanla kendiliğinden iyileşme göstereceği için kişinin terlememesi ve virüslü ortamlarda çok fazla durmaması gerekir. İş yerlerinde kullanılan klimalardan bile hastalığın virüs bulaştırdığı görülmektedir.

  • bronşit
  • bronşit hastalığı
  • bronşit hastalığı nedir
Yorumlar
Jale Yentür Bronşit hastalığı nasıl geçer? Nasıl bir hastalıktır? Çocuğum 4 yaşında ve bu hastalığa yakalandı. Şuan tedavi aşamasında doktor ilaç verdi ve düzenli kullanıyoruz. Sonrasında kötü bir etki bırakır mı? Tamamen geçer mi? cevapla
Gülçin Ceylan Bronşit hastalığı antibiyotik tedavisi ile mi geçer yoksa bitkisel yöntemler kullanmak denemek faydalı olur mu? İlaç kullanmak bir yerde vücuda zarar veriyor diye bitkisel yöntemler denemek istiyorum. cevapla
yorum yaz
Çakşır Otu Nedir? Çakşır Kökü Suyu Neye Yarar?