Sağlık 30 Temmuz 2024 - 21:57:47

Çalma Hastalığı Adı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Anlaşılır?

Çalma Hastalığı Adı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Anlaşılır?

Bireyin paraya veya herhangi bir şeye ihtiyacı olmadığı halde nesneleri çalma isteğine çalma hastalığı denir.

Çalma Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Birey çalma davranışının sonuçlarının olumsuz olduğunu bilmesine rağmen aynı davranışı tekrarlamasıdır. Yaptığı davranıştan utanç duyar, fakat buna rağmen çalmaya devam eder. Bu rahatsızlığın birbirinden değişik nedenleri olabilir. Günümüz koşullarında kişi dürtüsel olarak çalma isteği duyar. Bunun nedeni çocukluk döneminden kaynaklanan travmatik olaylardır. Çocukluktaki travma içeren olaylar kişinin bu rahatsızlıkla yaşamasına yol açabilmektedir.

Çalma Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Birey travmatik sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelen olumsuz duyguları bastırabilmek için bilinçsiz bir şekilde çalmaya başlar. Bunun yanında küçüklükte yaşanan olumsuz durumlar duyguları bastırmaya veya görmezden gelmeye neden olur. Hal böyle olunca biriken öfke gibi duygular çalma davranışını beraberinde getirebilir. Çalma davranışı ile öfke hedef değiştirmektedir. Bir nevi hissedilen olumsuz duyguların yansıması çalma davranışı ile gerçekleşmektedir. Çalma sorunu olan kişiler travmatik olayların etkisini taşıdığı için bu durum ortadan kaldırılması tedaviyle mümkündür. Psikoterapide çalışmak bu davranışın ortadan kalkmasını sağlar. Çalışmalarda sorunun neden kaynaklandığı anlaşılabilmektedir. Bu hastalık bazı psikiyatrik bozukluklara eşlik etmektedir.

Çalma Hastalığı Nasıl Olur?

Çalma sorunu olan kişi çeşitli sorunlar yaşar. Yapılan gözlemler ve klinik çalışmalar problemin tek başına meydana gelmediğini göstermektedir. Problemi dile getiren bireyde dürtüsel anlamda çalma ve çeşitli psikolojik bozuklukların olduğu görülmektedir. Bu psikiyatrik bozukluklar arasında depresyon, kişilik bozukluğu, takıntı, yeme bozukluğu, alkol kullanımı, kompulsif alışveriş, uyuşturucu kullanımı, cinsel işlev bozukluğu, dissosiyatif bozukluk vardır.

Çalma Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Dürtüsel çalma durumu bazı insanlarda beyin ile ilgili fiziksel bir rahatsızlığın olmasından kaynaklı meydana gelmektedir. Bunlar epilepsi, çeşitli tümörler, demans, beyin atrofisi ve çeşitli ilaçların kullanılmasından kaynaklı meydana gelen yan etkilerdir.

Çalma Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kleptomani hastalığının psikolojik tedaviyle ortadan kaldırılması mümkündür. Her kişinin kendi içinde değerlendirilmesi gerekir. Bahsi geçen problem dürtüsel bir bozukluk olduğu için altta yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Erişkin kişilerde meydana gelen bu rahatsızlık aynı şekilde çocukluk döneminde yaşanan olumsuz olaylarla ilgili bir durumdur. Yaşanan travmatik deneyimler bu hastalığa neden olabilmektedir. Kleptomani sorunu yaşayan çocukların geçmişinde aile içinde şiddet, kayıp ve duygusal istismar şeklinde olumsuz olayların varlığından söz edilebilir. Çocuk, ergen veya yetişkin kişilerin aile içinde yaşanan ve varlığını devam ettiren olumsuz durumların varlığı kleptomani rahatsızlığına sebep olur. Geçmiş olaylar bu konu üzerinde etkili olabilir. Bunun yanı sıra bu olayların hala devam etmesi de problemi tetiklemektedir. Stresin olması, diğer nedenlerin varlığı çalma hastalığına yol açar. Diğer adı kleptomani olan çalma hastalığının ortadan kalkması için psikolog ya da psikiyatriye başvurulması gerekmektedir.

  • çalma hastalığı
  • çalma hastalığı nedir
  • çalma isteği
  • çalma sorunu
  • çalma davranışı
  • çalma hastalığı tedavisi
  • çalma hastalığının nedenleri
Yorumlar
Mine Omar Çalma hastalığı nedenleri nelerdir? Nasıl anlaşılır? Bu hastalığı olan ünlüler var mı? Birçok kişide meydana gelen bir rahatsızlık diye biliyorum. Tedavisi nasıl olur? Önlemek için ne yapmak gerekiyor? Belirtileri nelerdir? cevapla
yorum yaz
Kamboçya Çayı Nedir? Nasıl Yapılır? Kullananlar, Fiyatı, Zararları, Faydaları