Sağlık 17 Kasım 2021 - 10:40:31

Ciğer Otu Nedir? Çiçeği Var mıdır? Nasıl Sürer?

Ciğer Otu Nedir? Çiçeği Var mıdır? Nasıl Sürer?

Ciğer otu; gölgelik alanlarda verimli bir şekilde yetişebilen, zehirli türleri de bulunan bir bitkidir. Dağ lalesi ve akciğer otu isimleriyle de bilinmektedir.

Ciğer Otu Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ülkemizde daha çok Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişen bu bitki otsu özelliklere sahip olup, yaygın olan bir diğer adı dağ lalesidir. Bu bitkinin zehirli türleri de bulunduğu için tüketiminde zararsız olduğundan emin olunduktan sonra kullanılmalıdır. İçerik olarak A ve C vitaminleri yönünden fazlasıyla zengindir. Hastalıklarından doğal yollarla kurtulmayı tercih edenler için dağ lalesi şifa kaynağı bir bitkidir. 500 ml suyun içerisine iki yemek kaşığı dağ lalesi otu katılır ve kaynatılarak yarım saat bekletilir. Bu karışım günde yaklaşık olarak 4-5 çay bardağı kadar tüketildiğinde astıma bağlı nefes darlığı ve bronşit gibi hastalıkların hafiflemesine yardımcı olur.

Ciğer Otu Nasıl Ürer? Çiçekli Bitki Midir?

Dağ lalesi olarak da bilinen bu ot, çiçekli bir bitkidir. Çiçekli bitkilerin üremesi eşeyli üreme sayesinde olur. Kısacası üreme organları çiçektir. Bitkilerin ürettiği çiçek tozlarını arı, sinek, kuş gibi hayvanlar bitkilerin dişi organlarına ulaştırırlar. Ulaştırılan bu tozlar tohumları meydana getirir ve böylelikle üreme gerçekleşmiş olur. Dağ lalesi de çiçekli bir bitki olduğu için eşeyli olarak ürer. Bu bitkinin büyük ağaç gölgelikleri altına ekilmesi daha verimli sonuçlar vermesini sağlar.

Ciğer Otunun Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde reçine, tanen, sabit yağ ve şekerler bulunan ciğer otu bitkisi oldukça faydalı bir bitkidir. Tıbbi alanda en çok kullanıldığı alan bronşit rahatsızlığıdır. Kronik hale gelen öksürüğün hafiflemesi ve bronşların yumuşamasına yardımcı olur. Bu bitki tam bir akciğer dostudur. Ciğer otu bitkisi toz haline getirilip vücuttaki iltihaplı bölgelere uygulandığında, iltihapların bir süre sonra kuruduğu gözlemlenir. Mikropları öldürücü yanıyla doğal bir antiseptiktir. En önemli özelliklerinden birisi de etkili bir idrar söktürücü olmasıdır. Akciğer veremi gibi rahatsızlıkların en aza indirgenmesine de yardımcıdır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında tedavi edici bir etkiye sahiptir. Kurutulmuş yaprakları basur ve meme çatlaklarına da iyi gelir.

Ciğer Otunun Zararları Var mıdır?

Bilinen ciddi bir yan etkisi olmamakla birlikte, aşırı tüketilme durumunda ishali tetikleyen bir etkisi bulunmaktadır. İçeriği zengin bir bitki olması nedeniyle kullanım sürecinde dikkatli olmakta fayda vardır. Kadınların hamilelik sürecinde ve bebek emzirme sürecinde her bitkiden olduğu gibi akciğer otu bitkisinden de uzak durmaları gerekir. Akciğer otunun zehirli olabilme ihtimali de vardır. Bu nedenle bitki, güvenilir yerlerden temin edilmelidir. Ciğer otunun fayda ve zararlarına dair bilimsel bir araştırma bulunmamakla birlikte, olumlu etkileri ve yan etkileri geleneksel yöntemlerle tespit edilmiştir. Ciğer otu, tansiyon ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanların kullandıkları ilaçları göz önünde bulundurarak dikkatlice tüketmeye başlamaları gereken bir bitkidir.

  • ciğer otu
  • ciğer otu nedir
  • ciğer otunun zararları
  • ciğer otunun faydaları
  • ciğer otu bitkisi
Yorumlar
Yaprak Doğan Ciğer otunu daha önce görmüştüm. Sanırım çiçekli bir bitki oluyor. Nasıl ürer ve neye faydaları vardır bilmiyorum. Biyoloji alanında epeyce araştırılan bir ot bu. Öksürük için faydalı oluyor sanırım ve tıbbi alanlarda da kullanılıyor. cevapla
yorum yaz
Göğüste Ağrı Neden Olur? Nasıl Geçer?