Dantel böceği; (Latince: Corythucha Arcuata) son zamanlarda ülkemizde yoğun bir şekilde görülmeye başlanan, minik boyutta, küçük şeffaf hücreleri kanatlarını ve göğüs kafeslerini örten bir görünüme sahip olan böcek türüdür.
Dantel Böceği Zararları Nelerdir?
Çalılıkların ve ağaçların özlerini emerek beslenen dantel böceği; benekli, kesikli ve renksiz bir görünüme sahiptir. Birden fazla dantel böceği çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı illerimizi istila eden bu böceklerin mikrop taşıma özelliği bulunmamaktadır. Hastalık taşımayan bu böceklerin önemli bir sağlık problemi etkisi oluşturmamaktadır. Dantel böceği vücuda hafif bir şekilde dokunduğu zaman alerjik bir kaşıntı meydana getirir. Fakat bu etki ve kaşıntı çok şiddetli bir şekilde değildir.
Ülkemizde dantel sineği ve güvercin biti isimleri ile de bilinen dantel böceğinin her çeşidi farklı bir beslenme özelliği gösterir. Kumaş gibi yüzeylere yapışan bu böcekler ne kadar sallanırsa sallansın yüzeyden ayrılmamaktadır. Tek tek çıkarılması gerekmektedir. Yapışkan özelliği vardır ve bu rahatsız edici bir etki oluşturmaktadır
Dantel Böceği Isırır mı?
Genel olarak yapılşkan özelliği ile kumaş üzerine yapışan dantel böceği ısırabilir. Isırdığı zaman hafif kaşıntı ile birlikte alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu alerjik reaksiyona bağlı olarak şişlik, kaşıntı, kızarıklık görülebilir. Mikrop ve hastalık taşıma özelliği bulunmadığı için ısırması sağlık konusunda zararlı bir etki oluşturmamaktadır.
Dantel Böceği Nasıl Yok Edilir?
Kuru, sıcak ve güneşli ortamları seven dantel böceğinden nasıl kurtulurum diye merak ediyorsanız eğer, toprağa kompost ekleyebilirsiniz. Toprağı nemli tutmak bu böcekleri uzaklaştırmak için etkilidir. Bununla birlikte bu böcekleri avlayan böcekleri bitkilerinizde uzaklaştırmayınız. Dantel böceklerini avlayan böcekler; suikastçi böcekler, sinir kanatlılar, korsan böceği, yırtıcı akarlardır. Dantel böceği ilacı yapmak yerine neem yağı ya da böceklerin sevmediği kokulardan yararlanınız. Bu böceklerin her biri farklı bitkilerle beslenir. Peyzajda çok çeşitli bitki türlerinin ekilmesi bu böceğin yayılmasını önler.
Dantel Böceği İnsana Zarar Verir mi?
Son günlerde dantel böceği ile mücadele konusunda birtakım önlemler alınmaktadır. İstila ettiği zaman rahatsızlık veren bu böcek insanlara zarar vermese de alerjik reaksiyonlar nedeniyle birtakım yan etkiler söz konusu olabilmektedir. Hastalık taşıma, bulaştırma ve kan emme özelliği yoktur. Sadece dokunduğu anda kaşıntı yapmaktadır.
Dantel Böceği İlaçlı Mücadele
Latince adı Corythucha arcuata olan Amerika ve Kanada kökenli dantel böceği ile ilaçlı mücadeleyi sorunlu bölgelerde yerel belediye ekipleri Tarım Bakanlığı yetkilileri titizlikle yürütmektedir. Bireysel olarak ayrıca mücade etmek istiyorsanız il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak yardım alabilirsiniz.
Dantel Böceği Neden Olur?
Bitkilerin öz suyu ile beslendiği için insan sağlığını tehdit etmeyen dantel böceği genel olarak yağışların azalmasına ve sıcaklığın yükselmesine bağlı olarak meydana gelir. Ülkemizde meydana gelen dantel böceği istilasının nedeni asıl olarak bundan dolayıdır. Yağışların normal seviyelere dönmesi ile bu durumun düzeleceği belirtilmektedir.
Küresel iklim değişikliği nedeniyle tıpkı insan yaşamında olduğu gibi bitki ve hayvan yaşantılarında da birtakım değişim ve dönüşümler meydana gelmektedir. Bu değişimlerden birisi de bu zamana kadar Trakya bölgesinde hiç görülmeyen bitki zararlılarının artık görülür olmasıdır. Dantel böceği istilası iklim değişikliğinin en çarpıcı örneklerindendir. Sıradaki felaketi beklemektense iklim değişikliği için bir an evvel önlem alınmalıdır.