Tıp alanında vertigo olarak isimlendirilen denge hastalığı teşhisi zor olan ve insanları sosyal hayatında da zorlayan bir hastalıktır.
Denge Hastalığı Nedir, Ne Demek?
İnsanların günlük hayatlarında yaşadıkları olumsuz durumlar bazı hastalıkların belirtisi olabildiği gibi kendi başına da bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Denge hastalığı doktorlar tarafından genelde belirti olarak sunuluyor olsa da farklı bir soruna sebep olmadan kendisi de rahatsızlık verebildiğinden hastalık olarak nitelendirilmektedir. İnsanların yürürken kendilerini dengede tutmada zorlanması durumu olarak nitelendirilebilir. Sürekli olarak baş dönmesi yaşayan ve ayakta durmakta zorlanan kişilerde yaşanan sorun denge hastalığı olabilir. Ancak bunun tanısı çok kolay olmadığından belirli testlerin yapılması ve sonrasında kararın verilmesi önemlidir. Belirtileri genel olarak farklı hastalıklara ait olabilen durumlardır.
Denge Hastalığı Sebepleri Nelerdir?
İnsanlarda yaşanan denge hastalığının çok sayıda farklı sebebi bulunabilir. Bunların başında kişilerin kullandığı ve vücuda zarar veren maddeler gelmektedir. Yüksek miktarda sigara ve alkol kullanımı insanlarda denge hastalığının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Yüksek miktarda alkol kullanımında yaşanan baş dönmesi ayrı bir tanı olarak gösterilirken denge hastalığında bu belirti sürekli olarak kendisini göstermektedir. Bunun yanı sıra stres de bu hastalığın ortaya çıkmasında son derece önemli bir etmen olarak görülmektedir. Hem aile hayatında hem de iş hayatında stres altında olan kişilerde denge hastalığı sıklıkla kendisini gösterebilir.
Denge Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri insanları son derece zorlayan ve sonu genel olarak iyi bitmeyen belirtilerdir. Bu hastalık kişilerin vücudunu etkilemeye başladığında kişilerin dairesel olarak baş dönmesi başlayacaktır. Bu baş dönmesi çok sık yaşanır ve dönerken giderek daha hızlı dönmeye başlayabilir. Genelde insanlar bu belirtinin ardından gözlerini hastanede açmaktadırlar. Belirli bir süre bu belirtinin kendisini göstermesi insanların bayılmasına sebep olmaktadır. Tek başına baş dönmesi yeterli bir belirti olmazken baş dönmesine kulak çınlaması ve bulantının eklenmesi ile birlikte belirtiler denge hastalığını işaret etmeye başlayacaktır. Son olarak bu süreç kusma ile sonuçlanabilir.
Denge Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın insanlar üzerindeki etkilerine göre tedavi çeşitleri de değişmektedir. İlk olarak insanların bu rahatsızlığı yaşamasına sebep olan sigara ya da alkol gibi etmenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Aksi halde hastalığın tedavisi mümkün olmaz. Bunun yanı sıra Bu hastalığı tetikleyen pozisyonlar ya da aktivasyonlar varsa bunlardan da kaçınmak gereklidir. Bu etmenlerin ortadan kaldırılması sonuç vermezse doktorlar tarafından ilaç tedavisine başlanır. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar kısa süre içerisinde sonuç vermeye başlayacaktır ve kişilerin tedavisi tamamlanabilir. Eğer ilaçlar da sonuca gidemezse orta kulak ya da beyinde yaşanan soruna cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekecektir. Belirtilerin bir arada çıktığı ve insanların o anda bilinçli bir şekilde hareket etmesini engelleyen denge hastalığı son derece önemli hastalıklar arasında gösterilirken kısa sürede müdahale edilmesi gerekmektedir.