Yaşam 10 Mayıs 2021 - 10:50:26

Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir? Nasıl Geçer? Zararlı mı? Neden Olur?

Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir? Nasıl Geçer? Zararlı mı? Neden Olur?

Deniz salyası; müsilaj olarak da bilinen, deniz suyu sıcaklığının yükselmesi sonucunda meydana gelen, bitkilerin ve bazı mikroorganizmaların üretmiş olduğu katı bir maddedir. Marmara Denizi'nin büyük bölümünü kaplayan deniz salyası neyin habercisi, zararlı mı diye öğrenmek müsilaj hakkında kısaca bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam ediniz.

Deniz Salyası Nedir, Ne Demek?

Yapışkan ve sümüksü bir yapıya sahip olan deniz salyası, deniz sıcaklığının yükselmesi sonucunda bakterilerin artmasına bağlı olarak meydana gelen bir durumdur. Genel olarak bitkilerdeki bu müsilaj, gıdaların ve suyun toplanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında tercih edilmektedir. Keten tohumları ve kaktüsler müsilaj bakımından oldukça zengin kaynaklardır. Denizdeki besin maddelerinin çoğalması ve kirliliğin artması sonucunda oluşan müsilaj, deniz yaşamındaki oksijeni kesmektedir. Bunun sonucunda balıkların yumurtaları ve larvaları ölür. Bu durumda özellikle balıkçılığı olumsuz yönde etkilemektedir. Bahar aylarında deniz sıcaklığının yükselmesi ve aynı zamanda kış aylarında sıcaklığın artmsı gibi durumlar meydana gelmektedir. Deniz kirliliği ile birlikte mukoza artışının meydana gelmesi deniz salyasının artması anlamına gelmektedir. Yani çoğu deniz salyası kısaca mevsimsel düzensizliklerin sebep olduğu bir kirliliktir.

Müsilaj Nedir?

Deniz Salyası Nasıl Geçer?

Kalın, yapışkan ve sümüksü bir madde olan müsilaj, doğal dengenin bozulmasına neden olan bir olaydır. Deniz salyası nasıl temizlenir diye baktığımızda öncelikle hava sıcaklıklarının normale dönmesi gerektiğini belirtebiliriz. Ayrıca bunların temizlenmesi için birtakım önlemler de alınsa geniş bir alana yayılan bu salya doğal yaşamı tehdit etmektedir. Deniz süpürgesi ve amfibik araçlar ile temizlenmeye çalışılmaktadır. Deniz salyasının önlenmesi için arıtme önerileri de gündemdedir. Suyun arıtırılması ile süreç kontrol edilebilmektedir. Fakat çevresel faktörlerin asıl olarak kontrol edilmesi gerekir ve buda oldukça zor bir süreçtir.

Deniz Salyası Zararlı mı?

Katı bir halede bulunan müsilaj zararları hem deniz yaşamanızı hem de bundan ötürü ekonomiyi kötü anlamda etkilemektedir. Şöyle belirtebiliriz ki deniz salyası denizdeki oksijeni azaltır. Bu balıkların yumurtalarına zarar verir çoğalmayı önler. Biyoçeşitliliği azaltır. Ayrıca balıkçılığı zorlamaktadır. Balıkçılar avlanma sırasında ağlarının çamur olduğunu ve bunu hem maliyet hem de emek gücünü artırdığını belirtmektedir. Bundan dolayı deniz salyası önlenmelidir. Bunun için de iklim değişikliğinin önlenmesi gerekir.

Deniz Salyası Neden Olur?

Denizde yayılan bu katı maddeler akla ilk olarak deniz salyası neyin habercisi sorusunu getirmektedir. Şöyle belirtebiliriz ki hava sıcaklıklarında normal olmayan yükselmeler bu durumun artmasına neden olur. İklimin değişmesi ise insanların dünyayı hor kullanması, kirletmesi sonucunda meydana gelir. Özellikler evsel atıkların arıtılmadan deniz atılması müsilaj oluşumunun temel sebebidir. Ülkemizde 2006 yılından bu yana görülmektedir. Doğal dengenin bozulması miktarının artmasına neden olur. Ekolojik denge burada en önemli detaydır.

  • deniz salyası
  • deniz salyası nedir
  • müsilaj
  • deniz salyası kısaca
  • deniz salyası nasıl geçer
  • deniz salyası nasıl temizlenir
  • deniz salyasının önlenmesi
  • deniz salyası zararlı mı
  • müsilaj zararları
  • deniz salyası neden olur
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Termal Bel Korsesi İşe Yarıyor mu? Zayıflatır mı? Kullananlar ve Yorumlar