Yaşam 13 Mart 2023 - 23:43:24

Dere Otu Nedir? Neye İyi Gelir? Dere Otunun Faydaları ve Zararları

Dere Otu Nedir? Neye İyi Gelir? Dere Otunun Faydaları ve Zararları

Yemeklere, salatalara lezzet veren dere otu birbirinden etkili özelliklere sahip olan yıllık ot çeşididir.

Dere Otu Nedir? Neye İyi Gelir?

Maydanozgiller ailesinden gelen dere otunun anavatanı Asya olarak bilinir. Türkiye'de kültür ve yabani bitki olarak yetiştirilir. Sonbahar mevsiminde toplanmakta ve ıtır kokusunu andırmaktadır. Bitkinin alt yaprakları saplıyken üst yaprakların sapsız olduğu görülür. Esas yaprakları ise üç ila dört parçalıdır. Sapların boy ölçüsü yüz yirmi santimetreye çıkar. Kök bölgeleri beyaz renge dönüktür. Yaprak kenarlarının boyunun kısa, renginin beyaz olduğu görülebilir. Dereotunun kültürü yapılmaktadır. Bu bitkinin çiçek salkımı çap olarak yirmi santimetre olarak ifade edilir.

Dere Otu Çeşitleri Nelerdir?

Bitkinin meyveleri yumurtaya benzer. Renkleri sürekli olarak çeşitlilik göstermektedir. Bazen kahverengi bazen kırmızı kahverengi olabilir. Aynı şekilde meyvelerin boyutları da büyüklük olarak farklıdır. Bitkinin yaprak ve tohumları kurutulduğu zaman ele alınan baharat türleri zeytinyağlı ve deniz ürünleri ile yapılan yemeklerde kullanılmaktadır. Bu baharat yemeğe hoş bir koku ve lezzet vermektedir. Dereotunun bakır, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, demir, A ve C vitamin oranı oldukça fazladır. Bir miktar dere otu yetişkinin ihtiyaç duyduğu C vitamini oranının yüzde kırkını, A vitamini oranının yüzde kırk üçünü karşılar.

Dere Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Gazlar yemek borusundan yukarı doğru çıktığı zaman hıçkırık meydana gelmektedir. Ayrıca sinir bozukluğu ve alerji gibi sorunlar da hıçkırık nedenleri arasında gösterilir. Dereotunun özelliği hıçkırığın kolay bir şekilde geçmesini sağlamasıdır. Bu bitki gaz giderici özelliğe sahip olduğu için hıçkırığı meydana getiren etkenleri de ortadan kaldırmaktadır.
  • Dere otunun yaprağı ve tohumu doğal yollar ile ağız bakım yöntemidir. Ağız kokusunu önlediği söylenebilir. Anti-bakteriyel özelliği bulunmaktadır. Bu sayede ağızın içerisinde meydana gelen enfeksiyonların giderilmesini dağlar. Bunun yanı sıra enfeksiyonların oluşmasını önlemektedir. Ağızın içini temizleyerek korumaktadır. Antioksidan özelliğinden dolayı diş etlerini ve dişleri serbest radikallerden korumaktadır.
  • Depresyonun doğal ilacı olarak bilinir. Depresyona fayda sağladığı gibi uykusuzluğa da iyi gelmektedir. Stres ve diğer etkenlerden kaynaklı olarak uykusuzluk, uykuyu tam alamama ve verimli uyuyamama gibi problemler ortaya çıkar. Dereotunun içinde bulunan maddeler sakinleşmeyi sağlamaktadır. Bu bitkide B vitamini, yüksek oranda uçucu yağ bulunmaktadır. Bahsedilen yağlar verimli ve rahat uyumaya yardım ederek sinir sistemini sakinleştirmektedir.
Dere Otunun Zararları Nelerdir?

Normal orandan fazla tüketilmediği zaman herhangi bir sağlık sorununa yol açtığı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Fakat cilt üzerinde uygulama yapılması çeşitli tahrişlere yol açabilmektedir. Taze olan dere otu suyu cildin güneş karşısında hassas kalmasına neden olabilir. Hal böyle olunca güneş yanığı gibi sağlık problemlerinin oluşması kaçınılmazdır. Dere otu bitkisine alerjisi olan kişilerin bitkiyi kullanmamaları gerekmektedir.

  • dere otunun faydaları
  • dere otunun zararları
Yorumlar
Vildan seven Dere otunu genellikle yemeklerde ve hamur işlerinde kullanıyorum. Çok yoğun kullanmak tadı etkileyebiliyor. Ben tadı için kullanıyorum ama faydalarını bilmiyorum. Ne işe yarar? cevapla
yorum yaz
Neden Düşük Olur? Düşük Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur?