Sağlık 30 Nisan 2021 - 17:40:12

Dudak Kuruluğu Sebepleri Nelerdir? Neyin Belirtisidir?

Dudak Kuruluğu Sebepleri Nelerdir? Neyin Belirtisidir?

Dudak kuruluğu; dönemsel ya da uzun süreli olarak görülebilen, kışın soğuktan, yazın güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmaktan dolayı oluşabilirken aynı zamanda stresli dönemler dudakların ısırılması gibi durumlardan ötürü de meydana gelebilmektedir.

Dudak Kuruluğunun Sebepleri Nelerdir? Nedeni Nedir?

Pek çok sebepten ötürü meydana gelebilen dudak kuruluğu, nemlendirme işlemi yapılmadığı zaman yara oluşumuna neden olabilmektedir. Genel olarak soğuk havalarda kuruma olsa da farklı pek çok sebep vardır. Kış aylarının yanı sıra yeterli nemlendirme sağlanamayan her ayda dudaklarda kuruma meydana gelebilmektedir. Soğuk hava kadar kuru hava da kuruluk oluşturur. Bunun yanı sıra rüzgar, güneş ışığı, toz gibi etkenler, dudaklarda kuruma meydana getirebilir. Bu faktörlere uzun süre maruz kaldığınızda kuruma ile birlikte çatlama meydana gelebilir. Bu da yara oluşumuna sebebiyet verebilir.

Mevsimler, havalar dudak kuruması ve çatlaması konusunda her ne kadar etkili olsa da bunun yanı sıra kozmetik ürünlerin de bazı etkileri vardır. Rujlar, dudak parlatıcıları ve dudak astarlarının çok uzun süre kullanılması, dudaklarda kuruma ile birlikte çatlama ve soyulma meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra beslenmeye bağlı da meydana gelebilir. Az su tüketmek, çok tuz ve baharat tüketmek da aynı şekilde dudaklarda kuruluk oluşturabilmektedir. Kurumayı önlemezseniz beraberinde çatlama oluşturur ve bu da yara meydana getirebilir.

Dudak Kuruluğunun Nedeni

Dudak Kuruluğu Neyin Belirtisidir?

Dış etkenlere bağlı olarak meydana gelebilen dudak kuruluğu aynı zamanda sağlık için bazı durumların habercisi de sayılabilmektedir. A, B2 ve B3 vitaminlerinin eksikliği kuruluk meydana getirmektedir. Farkında olmadan gece ağzınız açık uyuyor olabilirsiniz. Bu durum boğaz acısının yanı sıra dudakların kurumasına da sebebiyet vermektedir. Genel olarak ağız açık uyumak burun tıkanıklığı sonucunda gerçekleşir. Burun tıkanıklığının ise farklı nedenleri olabilmektedir.

Dudak kuruması tiroid yetmezliği ve sedef hastalığı gibi durumlardan meydana gelebilmektedir. Eğer ki dudaklarınızda son zamanlarda nedenini bilmediğiniz bir kuruma söz konusu ise bu durumlardan şüphelenebilirsiniz. Diyabet, down sendromu, perleş ve kilitis hastalıkları da aynı şekilde kuruluk yapabilir. Dudak çatlaması gerçekleştiği zaman ortaya çıkan yara oluşumu, mikrop kapmaya neden olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir.

Dudak Kuruması

Dudak Kuruması Nasıl Giderilir? Nasıl Geçer?

Hava koşullarının önemli bir etken olduğunu varsayarak, dudak kurumasını engellemek için havaya göre önlem almanız gereklidir. Yani soğuk kış günlerinde dudaklarınızı nemlendiriniz. Rüzgarlı havalarda bir şal yardımı ile dudaklarınızı örtebilirsiniz. Dudak koruyucular ya da zeytinyağı gibi doğal bir yöntem ile dudaklarınızı nemlendirebilir, ölü derinin atılmasını sağlayabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamı devamlı havalandırınız ve böylece kuru havanın dudaklarınızın nemini almasına izin vermeyiniz. Kozmetik ürünleri kullanırken dikkat edin ve mümkün olduğunda dudaklarınızı nemlendirin. Rujları uzun saatler dudağınızda tutmayınız. Son olarak beslenmenize özen gösterin ve sıvı alımını arttırın. B vitamini yönünden zengin olan besinleri tüketerek de bu durumu giderebilirsiniz.

Dudak Kuruluğu İçin Doğal Yöntemler

Limon ve şeker ile elde edilen peeling, dudaklarınızı korumak için doğal bir yöntemdir. Şekeri ve limonu dudaklarınıza uygulayarak, derinizin yumuşamasını sağlayabilir ve kurumasını engelleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra aloe vera jeli de aynı şekilde dudakların kurumasını önleme konusunda etkilidir. Tüm bu doğal yöntemler ile dudak kuruması problemini engellerken, soyulan derileri koparmamaya özen gösteriniz. Ayrıca, belirttiğimiz üzere dudak kuruması birtakım hastalıklardan ötürü gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle sürekli ve uzun süreli dudak kurumasında doktor desteği alınız.

  • dudak kuruluğunun sebepleri
  • dudak kuruluğu neyin belirtisidir
  • dudak kuruması nasıl giderilir
  • dudak kurumasını engellemek
  • dudak kuruluğu için doğal yöntemler
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Enterogermina Nasıl ve Ne Kadar Süre Kullanılır?