Sağlık 04 Nisan 2021 - 17:40:56

Entübe Hasta Ne Demek? Entübe Edilen Hasta Yaşar mı?

Entübe Hasta Ne Demek? Entübe Edilen Hasta Yaşar mı?

Entübe hasta; solunum sıkıntısı ve güçlüğü nedeni ile, vücuda oksijen sağlanması gereken ve entübasyon uygulanan kişidir. Entübasyon ise solunum yetersizliği ve riski durumunun meydana gelmesinden dolayı, hava yolunun açık olmasını sağlamak ve ilaç verebilmek için burun ve ağız yolu ile solunum yerine tüp koyulması işlemine verilen isimdir.

Entübe Hasta Ne Demek?

Herhangi bir neden bağlı olarak solunum yetersizliği yaşayan kişilere uygulana ve vücutta hava yolunu açmak için uygulanan, nefes alımının kontrol altına alınmasını ve solunum güvenliğini sağlamak amacı ile yapılan entübe işleminin uygulandığı kişi de entübe hasta denmektedir. Bu işlem sadece nefes almak için değil aynı zamanda kişiye ilaç verilmesi için de uygulanmaktadır. Entübasyon yöntemi bazı ameliyatlarda da uygulanabilmektedir. Hastanın yeterli şekilde nefes almasını engelleyen bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bunlar hastayı uyutmak için uygulanır. Bu süreçte solunum yeterli olabilmesi için entübe işlemi uygulanabilmektedir.

Entübe edilmiş hasta genel olarak belli kararlar ile bu işleme tabi tutulmaktadır. Uygulayan kişinin uzman olması ve hızlı, bilinçli, dikkatli olması gerekmektedir. Bu uygulamanın kararı birtakım klinik bulgular dahilinde gerçekleşmektedir. Eğer ilaç vermek için uygulanıyorsa kişinin hastalıkları göz önüne alınmalıdır. Entübe işlemi rastgele uygulanan bir yöntem değildir ve hayat kurtarıcı bir özelliğe sahiptir.

Entübe Edilen Hasta Yaşar mı?

Solunum sistemimizin en önemli organı olan akciğerlerimiz bazı sebeplere dayalı olarak zarar görebilmektedir. Özellikle son dönemler tüm dünyayı etkisi altına almış olan korona virüs covid-19 salgını pek çok kişinin akciğerinin etkilenmesine ve solunum sıkıntısı yaşamasına neden olmaktadır. Akciğerdeki hücrelere yapışan ve akciğerin iltihaplanmasına, sıvı toplamasına neden bu hastalık nedeniyle pek çok kişi entübe edilmektedir.

Solunum sıkıntısı yaşayan kişiler uygulanan bir işlem olan entübasyon belli bir süre sonra kişi kendi nefes almaya başladığında sonlandırılır. Bu süre 22 gün olarak kabul edilir. Bu süre sonrasında uzun süreli entübasyon işlemi uygulanır. Bu işlem hastanın yaşama tutunması ve eskisi gibi nefes alabilmesi için uygulanmaktadır. Entübe hastaların iyileşmesi için gerekli olan ilaç tedavileri de bu aşamada uygulanmaktadır. Bu süreç ne kadar kısa sürede gerçekleşirse hastanın iyileşmesi o kadar hızlı gelişmektedir. Çünkü süreç uzadıkça hasta için daha zorlu bir dönem başlayabilmektedir.

Entübasyon Kimlere Yapılır? Kimlere Yapılmaz?

Akciğerlere yeterli oranda hava yükleyen bir cihaz yardımı ile yapılan entübe işlemi, acil durumdaki hastalara yapılmaktadır. Yoğun bakıma alınan, kendi başına nefes alamayan hastalar için uygulanmalıdır. Çünkü bu durum hayati bir önem arz etmektedir. Acil durumların yanı sıra pek çok ameliyatta da bu işlem uygulanmaktadır. Çünkü ameliyat sırasında verilen bazı ilaçlar kasları gevşetir ve hasta kendi başına nefes alamayacak duruma gelebilir. Bu nedenle de yapılabilmektedir. Hastanın nefes alabildiği durumlarda uygulanmamaktadır. Ayrıca bu sürece uzman doktorlar karar vermektedir.

Entübe Hasta Ne Zaman İyileşir?

Hastanın durumuna göre genel olarak 22 günlük süreç içerisinde iyileşmesi görülmektedir. Bu süre sonrasında ise trakeostomi işlemine geçilmektedir. Entübe edilen hasta kendi kendine solunum işlemini gerçekleştirene kadar bu uygulamaya devam edilmektedir. Fakat bu sürecin kısa tutulması oldukça önemlidir.

  • entübe
  • entübe hasta
  • entübe hasta ne demek
  • entübasyon
  • entübe edilmiş hasta
  • entübe edilen hasta yaşar mı
  • entübasyon kimlere yapılır
  • entübe işlemi
  • entübe hasta ne zaman iyileşir
  • entübe edilen hasta
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kadınlar İçin Evde Zayıflama Yöntemleri