Sağlık 13 Ekim 2021 - 11:42:25

Fantom Ağrısı Nedir, Ne Demek? Ne İyi Gelir? Egzersizleri ve Tedavisi

Fantom Ağrısı Nedir, Ne Demek? Ne İyi Gelir? Egzersizleri ve Tedavisi

Fantom ağrısı; aynı zamanda hayalet ağrısı olarak da tanımlanan, bir uzvun kesilmesinden sonra sanki uzuv yerinde duruyormuş da ağrımaya devam ediyormuş gibi hissedilen ağrı çeşididir.

Fantom Ağrısı Nedir, Ne Demek?

Kişinin daha önceden kesilmiş olan eli, kolu, bacağı gibi herhangi bir uzuvunun sanki hiç kesilmemiş olarak ağrımasının hissedilmesi durumu fantom ağrısı olarak ifade edilmektedir. Bu durumu yaşayan kişiler bacağı ya da eli olmamasına rağmen, sanki o uzvu ağrıyormuş, kaşınıyormuş ya da elektrik çarpıyormuş gibi hissetmektedir. Bu oldukça rahatsız edici bir durumdur. Normalde vücudunuzun herhangi bir yeri ağrıdığı zaman masaj yaparsanız ya da ovalarsanız geçmesini sağlayabilirsiniz. Fakat fantom ağrı yaşayan kişiler bunu gerçekleştiremediği için oldukça rahatsız edici bir durum söz konusu olmaktadır.

Fantom ağrısı; kolu, bacağı, parmağı ya da herhangi bir uzvu birtakım sebeplerden dolayı kesilmiş olan kişilerde görülmektedir.

Bazen bir uzuvda çok fazla ağrı hissedilmektedir. Herhangi bir sebepten dolayı kesilme söz konusu olduğunda bu ağrı tekrardan hissedilebilmektedir. Güdük ağrısı ya da fantom duyarlılığı olarak da tanımlanan bu durum, kesilmiş ve uzaklaştırılmış olan uzuvda kasılma, yanma, batma niteliğinde bir ağrı hissedilmesi şeklinde görülmektedir. Kronik bir hale gelerek hastayı rahatsız edebilir.

Fantom Ağrısına Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel anlamda bu rahatsızlıkta ilk olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Özel bir fantom ağrısı ilaç ismi yoktur ve genel anlamda birden fazla ilaç denenebilir. Fantom ağrısı mekanizması herkeste farklı olabilir. Bir hastaya iyi gelen ilaç diğerinde işe yaramayabilir. Eğer ilaç tedavisinden sonuç alınamazsa, omurilik pili ameliyatı uygulanabilir. Bu ameliyatta başarı oranı oldukça yüksektir.

Fantom ağrısı tedavisi için uygulanan omurilik pili ameliyatı, ilk önce hastaya iğne ile lokal anestezi yapılması ile başlar. Bunun sonrasında ise omurilik zarı üzerine elektrot koyulur. Böylece beyne giden ağrı sinyallerinin iletilmesini engeller. bu ameliyatta öncelikle test amaçlı pil yerleştirilir. Eğer süreç etkili ve faydalı geçerse kalıcı pil koyulmaktadır.

Fantom Ağrısı Egzersizleri Nelerdir?

Cerrahi ve medikal tedavi yöntemleri yanı sıra fantom ağrısı fizik tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Günlük fonksiyonel aktivitenin artırılmasına yönelik uygulamalar yapılmaktadır. Uzman kontrolünde bilinçli ve düzenli bir şekilde yapılan egzersizler gevşeme meydana getirir ve ağrıları azaltır.

Fantom ağrısı ayna terapisi çok sık uygulanır. Bir tarafı ayna olan kutuya ekstremiteler yerleştirilir. Sağlam tarafa bakılarak ekstremitenin hareket ettirilmesi istenir. Bu yöntem sayesinde ekstremite varmış gibi algılanmaktadır. Böylece ağrının azalması söz konusu olur.

Fantom Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Hava değişiklikleri,kesilen uzuvdan kalan parça üstüne baskı olması, stres ve yorgunluk gibi durumlardan etkilenmektedir. Ağrı genel olarak operasyondan birkaç gün sonra meydana gelir. Bazı hastalarda zaman içerisinde azalırken bazılarında uzun yıllar devam edebilir.

Eğer fantom ağrısı nasıl geçer diye öğrenmek istiyor ve bu konuda tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız beyin ve sinir cerrahisine başvurarak bilgi alabilirsiniz. Uzman doktorlar ağrının giderilmesi için birtakım ilaç, tedavi ya da cerrahi operasyonlar uygulanabilmektedir.

  • fantom ağrısı
  • fantom ağrısı nedir
  • güdük ağrısı
  • hayalet ağrısı
  • fantom ağrısına ne iyi gelir
  • fantom ağrısı ilaç
  • fantom ağrısı mekanizması
  • fantom ağrısı tedavisi
  • fantom ağrısı egzersizleri
  • fantom ağrısı fizik tedavi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Virüsün Mutasyona Uğraması Ne Demek? İyi Bir Şey mi?