Sağlık 25 Aralık 2020 - 18:23:19

Gbs Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Gbs Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

GBS hastalığı; duygu ve refleks kaybının yaşandığı, sinir hasarı olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Guillain-Barre Sendromu olarak bilinmektedir.

Gbs Hastalığı Nedir? Neden Olur?

Sinir hasarı oluşmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Duyu kaybı, normal reflekslerin kaybı ve duyu kaybına sebep olan GBS hastalığına sahip olanların çoğunun daha önce bağırsak ya da akciğer enfeksiyonu geçirdiği bilinmektedir. Hastalığa yakalananların geneli incelendiğinde gerek viral gerekse bakteriyel enfeksiyonların ardından hastalığa yakalandıkları bilinmektedir. Her yaş grubunda görülebileceği gibi daha çok büyüklerde oluştuğu gözlemlenmektedir. Kollarda, yüzde, bacaklarda ve vücudun diğer kısımlarında karıncalanma ve hissizlik oluşmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Gbs Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Guillain-Barre sendromunun ilk belirtileri ayak ve bacak kaslarında güçlüğün oluşmasıyla kendisini gösterir. Bu belirtilerin ardından hastanın kaslarının zayıf olması sebebiyle yürümekte güçlük çekmeye başladığı gözlemlenir. Fakat ilerleyen dönemlerde oturup kalkmak ya da merdiven çıkmak gibi fiziksel hareket gerektiren eylemleri yerine getiremez hale gelir. GBS hastalığının belirtileri arasında; Yürüme zorluğu, parmaklarda ve ellerde sıkma güçlüğü gibi kasları olumsuz etkileyen sorunlar yer almaktadır. Deriyi etkileyen duyu bozukluğu, duygu kaybı, kasları etkileyen hareket bozukluğu, ağrı gibi belirtiler de sendromun göstergesidir. GBS hastalarında; kan basıncında dengesizlik, kalp atışlarında düzensizlik, ağrı, kabız, görme bozuklukları, solunum zorluğu, idrar yapamama ya da idrarını tutamama, el - ayak ve ağız çevresinde uyuşukluk hissi gibi belirtiler de görülmektedir.

Gbs Hastalığının Tedavisi Var mı?

GBS hastalığının tedavisi için hastanın hastahanede kalması gerekebilmektedir. İlerleyen bir hastalık olması yönüyle, kişiler bir an önce tedavi olmalıdır. Solunum güçlüğü olduğu durumlarda hastalar yoğun bakıma alınarak gözetim altında tutulurlar. Guillain-Barre sendromuna yakalanan hastalarının bir kısmı fizik tedaviye ihtiyaç duyarak rehabilitasyon programına alınırlar. Hastalığın bir neticesi olan fonksiyon kaybının önlenebilmesi, hastaların günlük faaliyetlerini yerine getirip bağımsız hareket edebilmeleri için fizyoterapistler yardımcı cihaz kullanımıyla uygun egzersiz programı hazırlayarak hastaların tamamen iyileşmesine de yardımcı olabilmektedir.Tamamen iyileşemeyen hastalar yardımcı cihazlar sayesinde günlük yaşamlarına devam edebilmektedir. Bu hastalara fizik tedavi uygulanması rutin işlerini sürdürebilmek adına oldukça önemlidir.

Guillain-Barre Sendromu Bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcı hastalıklardan biri olan gripten sorumlu grip virüsü, Guillain-Barre için öncül bir enfeksiyon hatta sendromun doğrudan nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastalığına yakalananların sayısı, grip mevsimi olarak bilinen soğuk kış mevsimlerinde artış göstermektedir. Sonuç olarak Guillain-Barre hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmayıp, bulaşıcı hastalığa yakalanma neticesinde ortaya çıkmaktadır. Hastalığa yakalanmaya neden olan GBS mikroorganizması, başkasına bulaşabilmektedir. Çünkü bu sendrom kişilerin kendi bağışıklık sistemi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Guillain-Barre sendromundan şikayetçi olan hastalarda, sendrom başlangıcı öncesinde enfeksiyona maruz kaldıkları rapor edilmiştir. Virüs partikülleri bu hastalığa sahip bazı kişilerin dışkı örneklerinde görülmüştür. GBS hastalığı fizik tedavi yöntemiyle tamamen ortadan kalkabildiği gibi, hastalığı atlatamayan kişilerin yardımcı cihazlar sayesinde günlük işlerini sürdürebilecekleri bilinmektedir.

  • gbs hastalığı
  • guillain-barre sendromu
  • gbs hastalığı nedir
  • gbs hastalığının belirtileri
  • gbs hastalığının tedavisi
Yorumlar
Gülsüm Yıldırım Gbs hastalığı tekrarlar mı ve öldürür mü sorularına yanıt istiyorum. Bu hastalığı geçirenler ne tür bir tedavi görüyorlar? Hastalığın kesin olarak iyileşmesi için nasıl bir yöntem uygulamak gerekiyor neler iyi geliyor merak ediyorum. cevapla
yorum yaz
Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne Zaman Alınmalı? Yan Etkileri Ne Zaman Geçer?