Sağlık 18 Haziran 2021 - 03:43:59

İlik Nakli Nasıl Yapılır? İlik Donörü Olmanın Zararları Nelerdir?

İlik Nakli Nasıl Yapılır? İlik Donörü Olmanın Zararları Nelerdir?

Anemi gibi ciddi hastalıkların tedavisinde ilik nakli son derece güçlü bir tedavi olarak görülürken birçok şartın bir araya gelmesi gerekmektedir.

İlik Nakli Nedir, Ne Demek?

Vücudumuzun en küçük parçaları dahi çok büyük önem gösterirken kemik iliği de küçük ebatlarına rağmen çok büyük işler yapan kısımlardan birisidir. Kemik iliğinde kök hücrelerden kırmızı ve beyaz kan hücreleri üretilmektedir. Eğer kemik iliği zarar görürse içerisinde kan üreten kök hücreler de zarar görür ve kişinin vücudu taze kan üretiminde sorun yaşamaya başlar. Bu durumda da ilaç tedavisi sonuç vermezse kişilere yeni bir ilik nakledilmesi gerekmektedir. Başka bir kişiden alınan kök hücrelerin rahatsızlığı bulanan kişiye nakledilmesi ilik nakli olarak isimlendirilmektedir.

İlik Nakli Nasıl Yapılır?

İlik nakli yapılması son derece ciddi bir işlemdir ve profesyonel bir müdahale gerektirmektedir. İlk olarak kişilerin ilik donörü olmak için uygun olup olmadığı incelendir. Kişilerin hem kendi vücudu incelenip uygunluğuna bakılır hem de vereceği kişiye olan uygunluğu incelenir. Eğer her yönden uygunluk görülürse kişiler ameliyata alınacaktır. Ameliyatlar genel anestezi işlemi ile gerçekleştirilmektedir. Özel iğneler kullanılarak kemiğin içerisine ulaşılır ve burada kök hücreler enjekte edilerek anılır. Alınan kök hücreleri özel torbalara alınır ve ilik nakline ihtiyaç duyan kişi için hazır hale getirir. Sonrasında damar yoluyla birlikte alıcıya verilmektedir.

İlik Donörü Olmanın Zararları Nelerdir?

İlik nakli işleminde donör olarak bulunacak olan kişiler bu işlemden vücutlarının herhangi bir zarar alıp almayacağı konusunda merak duyarlar. Bu işlemler en üst düzeyde dikkat gösterilerek gerçekleştirilir ve kişilerin tamamen zararsız bir şekilde bu durumdan kurtulmasını sağlamaktadır. Donör olacak kişiler üzerinde çok sayıda farklı test yapılır bu testler ile birlikte sağlık açısından herhangi bir sorununun olup olmadığı anlaşılır. Bunun yanı sıra 2 yaşından küçük ya da 65 yaşından büyük kişilerden alım yapılmamaktadır. Tüm bu şartlar ile birlikte zararsız bir şekilde ilik nakli işlemi gerçekleştirilebilir.

İlik Nakli Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Donör olacak kişiler, testlerini yaptırdıktan sonra ameliyata alınırlar. Ameliyat tıp alanında yapılan ameliyatlar arasında çok zor bir ameliyat olarak görülmez. Genel olarak 35-40 dakika sürüp tamamlanabilen kolay bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında kişiler uyandıklarında büyük acılar hissetmezler. Yalnızca küçük kesi acıları bulunur ancak bunlar da ağrı kesiciler ile rahatlıkla geçiştirilmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin ilik naklinden sonra belirli aralıklarla kontrollere gelmesi istenir. Genel olarak ameliyat sonrasında 6 aylık dönem kişilerin testlerini düzenli olarak yaptırması gereken dönemdir. Bu dönem içerisinde çok zorlanılmazken 6 ay sonunda kişiler tamamen eski düzenlerine dönebilirler. Çok kolay ve zararsız bir operasyon olan ilik nakli ile birlikte kişiler henüz ömrünün başında olan çocukların hayatlarını kolayca kurtarabilirler.

  • ilik nakli
  • ilik nakli nedir
  • ilik nakli nasıl yapılır
Yorumlar
Seda Çelen İlik nakli nasıl oluyor? Maliyeti nedir? Ameliyatı sonrasında hastanın bakımı ve iyileşme süreci ne kadar zaman alıyor? İlik nakli sonrasında kesin olarak iyileşme sağlanıyor mu? Vücuda sonrasında uyum sağlayamama gibi bir durum söz konusu olur mu? cevapla
yorum yaz
Saç Koparma Hastalığı Nedenleri, Tedavisi ve Kurtulma Yolları