Sağlık 12 Aralık 2020 - 15:50:32

Kolon Kanseri Belirtileri Nedir? Nedenleri Nelerdir? Ameliyatı ve Tedavisi

Kolon Kanseri Belirtileri Nedir? Nedenleri Nelerdir? Ameliyatı ve Tedavisi

Kolon kanseri günümüzde birçok kişide görülen bağırsağın kolon veya rektum kısmında meydana gelebilen bir rahatsızlıktır.

Kolon Kanseri Nedir, Ne Demek?

Sağlık bakanlığı çeşitli araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmaların sonucuna göre en yaygın görülen beş kanser arasında bağırsak kanseri yer alır. Sindirim sisteminde bulunan kalın bağırsağı rektum ve kolon meydana getirmektedir. Yirmi santimetrelik bölümüne rektum denir. Bu alandan ince bağırsak bölümüne doğru olan bölüme de kolon denir. Kolon kanseri kolan kısmından başlayan alan bağırsak kanseri olarak adlandırılır. Rektum kısmından başlayan kanserin ismi ise rektal kanserdir.

Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

  • Kişi iştah kaybına uğrayabilir.
  • Karın bölgesinde dolgunluk hissiyatının olması belirtiler arasında yer alabilir.
  • Demir eksikliği olduğundan kansızlık ya da yorgunluk meydana gelebilmektedir. Bu durum bazen belirtiler arasında bulunabilir.
  • Karında ağrıların olabilmesi belirtilerdendir.
  • Bağırsaklarda değişikliklerin meydana gelmesi ve 1 hafta boyunca kişinin ishal veya kabız olması gibi durumlar vardır.
  • Kolon kanseri belirtileri olan kişinin dışkısında kan olabilir ya da dışkı siyah renkte olabilir.
  • Nedensiz bir şekilde kilo kaybetmek belirtiler arasında gösterilebilir. Fakat her hastalığın çeşitli belirtileri vardır. Kişinin belirtilere bakarak hastalığına tanı koyması mümkün değildir. Tanıyı koyan tek kişi hekim olduğu için doktora danışmak, bilgi almak ve muayene olmak gerekir.

Kolon Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Kolon kanseri nedenleri kesin bir şekilde tanımlanamayabilir. Gözlemlenen durumlar içerisinde bu hastalığın genetik ya da çevredeki etkenler yüzünden meydana gelebileceği görülür. Kalıtsal durumlar bu süreçte önem arz eder. Daha önce aile içerisinde bu hastalığı geçirmiş olan birinin bu kanseri yaşama olasılığı fazla olabilir. Kimyasal besinler, maddeler kansere yol açabilmektedir. Ayrıca hayvansal yağlar hastalığın oluşma sebepleri arasında gösterilebilir. Yapılan araştırmalar kapsamında çeşitli fabrikalarda işçi olan kişilerin bu hastalığa çoğunlukla yakalandığı görülmektedir.

Kolon Kanseri Ameliyatı ve Tedavisi

Her geçen zaman diliminde teknoloji ileri bir aşamaya geldiği için kullanılan yöntemler sayesinde birçok hastalığın tanısı doktorlar tarafından koyulabilmektedir. Kolonoskopi veya sigmoidoskopi hastalığı tespit etme yöntemleri arasında yer alır. Bunun dışında dışkıda kanın arama yolu da uygulanabilir. Kolon kanseri tedavisi, belirtileri veya tanısı hakkında doktordan detaylı bilgi almak en doğru yöntemdir. Doktor gerekli aşamaları, süreçleri en iyi şekilde açıklayabilir. Dolayısı ile herhangi bir şüphe karşısında doktor muayenesi olmak insan sağlığı için önemli hususlardan biridir. Bu hastalığın tedavi sürecinde ise kemoterapi, cerrahi ve radyasyon gibi yöntemler yer alır. Tedavinin yapılma şekli ve süreci doktor kontrolünde devam etmektedir. Tümörün bulunduğu yer ve sürecine göre tedavi uygulanır. Bu hastalığa sahip olan bir kişinin bu süreçte olan hastalık evresi, tedavi ücreti, yöntemleri, yan etkileri ve tepkilerini araştırarak uzman doktora danışabilirsiniz. İnsan sağlığı ile ilgili olan her şey uzman hekime sorulmalıdır.

  • kolon kanseri
  • kolon kanseri nedir
  • kolon kanseri nedenleri
  • kolon kanseri tedavisi
  • kolon kanseri belirtileri
Yorumlar
Fadime Çağrı Bağırsak kanseri nedir neden olur? Belirtilerini nasıl fark edebiliriz? Bizim ailede genetik bu durum ve bende de olur diye korkuyorum biraz. Erken nasıl anlaşılır? Önlemek için nelere dikkat etmek gerekiyor biliyor musunuz? cevapla
Dilek Yıldırım Kolon kanseri doktorları İstanbul'da oldukça başarılı sonuçlar alıyorlar. Birçok kişi bu kanser türünden kurtulup sağlıklı hayatına geri dönüş yapıyor. Erken teşhis bu anlamda çok önemli. Vücudun sağlıklı olması kemoterapi için önem teşkil ediyor. cevapla
yorum yaz
Antidepresan Bıraktıktan Sonra Yan Etkileri Nelerdir? Ne Yapılmalı?