Sağlık 21 Nisan 2021 - 17:41:13

Lenfoma Nedir? Çocuklarda Lenfoma Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Lenfoma Nedir? Çocuklarda Lenfoma Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Lenfoma; vücudun enfeksiyon ve hastalıklara karşı korunmasını sağlayan lenfositlerde meydana gelen bir kanser türüdür. Lenfosit hücrelerinin anormal bir şekilde çoğalması ya da normale göre daha fazla yaşaması bu rahatsızlığın oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Lenfoma Nedir, Ne Demek?

Lenf bezleri bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Lenfost olarak isimlendirilen beyaz kan hücrelerinin mutasyon geçirmesi sonucunda, lenf bezlerinde tümörler meydana gelir. Bu durum lenfoma olarak isimlendirilir. Bahsedilen tümörler, timüs bezine, bademciklere, kemik iliğine, lenf bezlerine ve dalağa yerleşirler. Bunların yanı sıra vücudumuzdaki pek çok organı da etkileyebilmektedir. Lenfoma kanseri Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Hodgkin lenfoma kanser türleri arasında tedaviye en fazla olumlu yanıt veren tür olarak nitelendirilir. Hodgkin dışı lenfoma ise lenf dokularında ve lef düğümlerinde meydana gelir. Dolaşım ve bağışıklık sistemi ile vücudun mide, bağırsak gibi diğer organlarına yayılabilir.

Lenfoma 4 evre olarak bir sürece tabidir. Hastalığın durumu ise kanserin geliştiği bölgeye, yayılma hızına göre saptanmaktadır. İlk evrede kanser bir organda ya da lenf nodundadır. İkinci evrede kanser, karın bölgesinde birbirine yakın iki lenf nodunda ya da bir organdadır. Bu organa yakın bir lenf nodlarında da olabilmektedir. Üçüncü evrede vücudun pek çok bölgesine yayılmıştır. Pek çok lenf düğümünde, lenf nodu dışında bir bölgede ya da organda olabilir. Dördünde evre ise kanser bir organda ya da yakın lef düğümlerinin ötesine yayılmış olabilir. Bu aşama en ileri aşamadır. Fakat kanserin türüne göre olumlu sonuçlar alınabilir ve iyileşme sağlanabilir.

Lenf Kanseri

Çocuklarda Lenfoma Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Lenf kanseri daha çok yetişkinlerde ve 5-10 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Bu hastalık bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. Ateş, gece terlemeleri, kalıcı yorgunluk, kaşındır ve döküntülü kaşıntı, öksürük, nefes darlığı, kemik ağrısı, büyümüş dalak, boyun, üst göğüs, mide ve kasıkta eller dokunulduğu zaman büyüyen bir kitle sayılabilir. Kanser nedeniyle oluşmuş kitleler genel olarak bir ağrı yaratmazlar. Cilt üzerinden bastırıldığı zaman belli olurlar. Cilt kıvrımlarında döküntü meydana getirebilen bu rahatsızlık aynı zamanda karın ağrısı, ishal ve kabızlık da oluşturabilir.

Çocuklarınızda normalden farklı belirtiler görüyorsanız mutlaka uzman bir doktora götürmeniz gerekmektedir. Uzman doktora fizik muayene yaparak nodül olup olmadığına bakar. Eğer ki lenfomadan şüpheleniyorsa farklı testler de isteyebilir. Kanser şüphesi olan dokudan biyopsi için örnek alınabilir. Çeşitli kan testleri, kemik iliği biyopsisi ve görüntüleme testleri ile lenfoma belirtileri neticesinde tanı koyulmaktadır.

Lenf Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Vücutta hücre büyümesini kontrol altına alan genlerin artık düzgün bir şekilde çalışmaması durumunda ortaya çıkan lenfoma, kesin olarak nedenlerinin belli olduğu bir rahatsızlık değildir. Risk faktörlerine baktığımızda ise bağışıklık bastırılması, hepatit C, hiv gibi birtakım virüslere maruz kalmak, otoimmün hastası olmak, kimyasala ve radyasyona maruz kalmak, obezite gibi hastalıklara sahip olmak bu kanserin tetikleyicisi olabilir.

Lenfoma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenfomanın ilerleme hızı ve evresine göre lenf kanseri tedavisinin seçeneklerinde farklılıklar gözlemlenmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, yaşı tedaviyi etkileyen bir başka unsurdur. Kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi, aktif gözleme ve akıllı ilaçlar ile tedavi uygulanmaktadır. Doktorlar hastalığın evresine göre uygun olan yöntemi uygulamaktadır.

  • çocuklarda lenfoma belirtileri
  • lenfoma belirtileri
  • lenf kanserinin nedenleri
  • lenf kanseri tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Soğuk Terleme Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?