Nikotin bağımlılığı kişinin sigara ve tütün ürünlerinin kendisine zarar verdiği bildiğini bildiği halde bırakamamasına verilen bir isimdir. Bu nikotin bağımlılığı kişinin geçici olarak rahatlama hissini oluşturduğu için ve sigara içmekten keyif alındığını düşündürmesinden dolayı bağımlılığa dönüşmektedir.
Nikotin Bağımlılığı Nedir, Ne Demek?
Günlük hayatta en sık karşılaştığımız nikotin bağımlılığı sigara bağımlılığıdır. Kişide bağımlılık yaratan ise sigara içerisinde bulunan nikotindir. Sigara içen birinin kandaki nikotin miktarı düştüğünde sigara içme isteği de oluşmaktadır. Sigara içildikten sonra bu isteğin birden kesildiği görülmektedir. Çünkü nikotin kana karıştığında kişide oluşan kriz anını azaltmaktadır. Bu bağımlılık kişi sigaranın kendi sağlığını olumsuz yönde etkilemesini bildiği halde sigara içimine devam etmesine neden olmaktadır.
Nikotin Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?
- Nikotin bağımlılığı kişinin sigara içimini bırakmak istemesine rağmen bırakamaması ile kendini belli eden en önemli faktördür. Birçok kez sigarayı bırakmaya çalışmanın başarısızlık ile sonuçlanması bağımlılığın çok fazla olduğunu gösterebilmektedir.
- Nikotin bağımlılığı kişinin sigara içmediği dönemlerde sinirli, agresif , huzursuz ve saldırgan olmasına neden olabilmektedir. Bazı vakalarda ağlama nöbetlerinin oluşmasına da neden olabilmektedir.
- Kişinin psikolojik olarak etkilenmesine sebep olduğu gibi ishal, kabızlık, aşırı açlık ve uykusuzluğa da neden olduğu bilinmektedir. Kişinin bu bağımlılıktan dolayı meydana gelen bu semptomlar uzun vadede kişiyi en çok psikolojik yönden etkileyerek depresif bir ruh haline girmesine neden olur.
Nikotin Bağımlılığı Nasıl Oluşur? Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Sigara içen kişilerin en çok yaptığı hatalar bağımlılığı tetikleyen hatalardır. Yemekten sonra içilen sigara kişinin bir süre sonra alışkanlık edinmesine neden olur. Genel olarak yapılan bu hata nikotin bağımlılığına neden olarak yemek sonrası sigara içilmediğinde kişinin kendini huzursuz etmesine sebep olabilmektedir. Bağımlılığın diğer nedenleri çay, kahve gibi sıcak içeceklerin yanında içilmesi, alkol kullanımının olması, stresli ortam, telefon konuşması, araba kullanımı ve sigara tüketen arkadaşlar ile geçirilen vakit bağımlılığın başlamasına neden olur.
Nikotin Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kişinin ruhsal ve fiziksel olarak kendini nikotin bağımlılığından kurtarabilmesi için öncelikle bunu istemesi gerekmektedir. Nikotin bağımlılığına neden olan durumların yavaş yavaş günlük yaşamda yapılmaması bağımlılık tedavisinde en etkili yöntem olacaktır. Yemek sonrasında ya da çay, kahve gibi içeceklerin yanında tüketimi kesildiğinde kişi bir süre sonra bu alışkanlığın ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir. Alkol tüketiminin azaltılması ve özellikle çok stresli olunan dönemlerde kişinin sigarayı hatırlamasını engelleyecek uğraşlar içinde olması bu bağımlılığın tedavisini hızlandıracaktır. Nikotin bağımlılığı için özel kurulan kurum ve kuruluşlardan yardım alınması kişinin bağımlılıktan kısa sürede kurtulması için imkan sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sigara bıraktırıcı ürünlerinde tercih edilerek kişiye en iyi şekilde tedavi süreci geçirmesine yardımcı olur. Sigara bıraktırmak için kurulan kurumlarda kişiye öncelikle psikolojik destek verilir ve sonrasında sağlığı için sigarayı bırakması gerektiği doğru bir şekilde aktarılır.