Sağlık 02 Eylül 2021 - 20:56:55

Östrojen Hormonu Ne İşe Yarar? Fazlalığı Nasıl Düşürülür?

Östrojen Hormonu Ne İşe Yarar? Fazlalığı Nasıl Düşürülür?

Östrojen hormonu, birçok konuda etkin olarak görev alan ve kadınların adet döneminde rol oynayan hormona denir.

Östrojen Hormonu Ne İşe Yarar?

Hormonun eksik olması göğüslerin küçülmesine, cinsel ilişki esnasında ağrılara, vaginanın kurumasına, saçların dökülmesine, cildin kırışmasına, vaginanın sarkmasına, cinsel ilişkiden zevk alınmamasına ve cinsel isteksizliğin oluşmasına neden olur. Östrojen hormonunun eksik olması kadınların erken zamanda menopoza girmesine yol açabilir. Bundan dolayı sıcak basması, psikolojik dengesizliklerin ortaya çıkması ve terleme atakları oluşur.

Östrojen Hormonu Fazlalığı Nasıl Olur?

Hormonun fazla olması durumu yumurtalık faaliyetlerinin bozulmasından kaynaklı gelişmektedir. Polikistik over ismindeki rahatsızlıkta düzenli olarak yumurtlama olmaz ve kısırlık durumu söz konusudur. Over östrojen hormonunu fazla oranda salgıladığı zaman şişmanlama meydana gelir, kalça bölgesinde yağ birikmekte ve selülitler artmaktadır. Hormonun fazla olması bacak ve kalçanın orantısız bir biçimde açığa çıkmasına neden olur. Östrojenin fazla olması demek fazla yağ oluşması anlamına gelir. Bu hormon fazla olduğu zaman vücut fazla oranda tuz ve su tutmaktadır. Yüz bölgesi yuvarlak hale gelir, ayak ve el bölgesinde şişlikler olur. Kişinin tansiyonu artabildiği gibi birbirinden farklı kötü hastalıklar oluşabilmektedir.

Östrojen Hormonunun Özellikleri Nelerdir?

Kadın ve erkeklerde bulunan bu hormon, üreme yaşında olan kişilerde çok fazla vardır. Bu hormon kadınlardaki meme gibi özelliklerin gelişmesini sağlamaktadır. Ayrıca adet dönemi ile ilişkisi olan endometriumun kalınlaşmasını düzenlemektedir. Ergenlik döneminde vücuttaki hipofiz bezinden LH ve FSH hormonları yumurtalıkları uyarır. (Genç kızların) Bu uyarma ile östrojen salgısı başlamaktadır. Genç kızların gelişme dönemi erkeklerin döneminden daha hızlı gelişir ve biter. Östrojenden dolayı genital alanda kıllanmalar, göğüslerde büyüme, kalçanın yağlanması, meme başı renginin koyulaşması gibi değişikler oluşur. Ergenlik döneminde hormondan dolayı vagina boyu uzamakta, rahim dış ve iç kısımdan kalınlaşmakta ve kayganlık sağlayan mukus maddesi salgılanmaktadır. Ergenliğin son aşaması olan adet kanamasını genç kızlar yaşar. Adet kanaması olduktan sonra boyun uzama hali durmaktadır. Adetin olduğu ilk 2 hafta östrojen salgılanmakta, rahim büyümekte, yumurta meydana gelmektedir.

Östrojen Hormonu Hangi Gıdalarda Bulunur?

Bazı bitkilerin içinde östrojen olması cilt ve cinsel problemlerin giderilmesi için kullanılmasına neden olur. Sıklıkla kullanılan ve östrojen içeren bitkiler adaçayı, civan perçemi, maydanoz, soya fasulyesi, anason, kızıl dereli otu ve çuha çiçeği yağıdır. Adaçayında doğal östrojen vardır. Gece terlemesi ve ateş basması şeklindeki menopoz şikayetlerine iyi gelir. Aynı şekilde maydanoz ve civan perçemi de menopozun getirdiği etkiler için kullanılabilmektedir. Uyku bozukluğu, menopoz, gaz ve hazımsızlık sorununa iyi gelen anason da tüketilebilir. Kızıl derilililerden kalma olan çuha çiçeği yağı gece uyurken kullanılmaktadır. Bitki içerisinde östrojen olmamasına rağmen ateş basması, terleme gibi sorunlar üzerinde etkilidir. Östrojen hormonu fazlalığı ya da eksikliği için hekimle görüşmelidir.

  • östrojen hormonu
  • östrojen hormonu ne işe yarar
  • östrojen hormonu fazlalığı
Yorumlar
Elif kılınçoğlu Daha önce adet dışı bir kanama nedeniyle doktora gittiğimde bana hormon testi yapmıştı. Bu testin sonucunda östrojen hormonumun biraz düşük olduğunu ve bu nedenle bir yumurtalığımın yavaş çalıştığını belirtmişti. Sonrasında ilaç tedavisi ve yediklerime dikkat ederek bu durumu düzelttik. Bu hormonun mutlaka ideal değerlerde olması gerekiyor. cevapla
yorum yaz
Dere Otu Nedir? Neye İyi Gelir? Dere Otunun Faydaları ve Zararları