Sağlık 02 Eylül 2021 - 17:06:49

Mide İltihabı Nedir? Patates Suyu İyi Gelir mi?

Mide İltihabı Nedir? Patates Suyu İyi Gelir mi?

Mide iltihabı, toplumda mide gribi veya gastrit olarak tanımlanan, bir sürü kişide görülebilen rahatsızlıklardan biridir.

Mide İltihabı Nedir? Nelere Yol Açar?

İnce bağırsak ve midede iltihaplanma yaratmakta, viral ya da bakteriyle bulaşabilmektedir. Ayrıca bakteri bulaşıcı hal aldığında yayılma durumu hızlı gerçekleşmektedir. Belirtilerin kendini gösterme süresi on iki ila kırk sekiz saattir. Belirtiler arasında mide krampı, mide bölgesinde ağrı, ishal, bulantı hisleri, kusma, ağızın kuruması, cildin kuruması, vücut ağrısı, titreme, baş ağrısı, ateşlenme gibi etkenler ortaya çıkar.

Mide İltihabının Nedenleri Nelerdir?

Mide bölgesinde sürekli olarak sıkıntı hissedilir. Gazdan dolayı patlama hissi oluşmaktadır. Bu tarz etkenler psikolojik hali olumsuz yönde etkilemektedir. Kişi sebeplerden dolayı depresyona girebilir. Kola gastrite neden olabilir. Kolanın içinde asit olduğu için gaz oluşur. Kilo hem vücuda hem de mideye zarar verdiği için asit içeren içeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Hastalıkların nedeni olarak gösterilen sigara, alkol gibi alışkanlıklar mide iltihaplanması durumuna yol açabilir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Biranın içinde maya olduğu için gastrite yol açar.

Mide Hastalıkları Neden Olur?

Çoğu hastalığın alt yapısını oluşturan depresyon, kaygı ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklar mideye zarar verir. Moral bozukluğu, sıkıntı, stres, üzüntü midenin düşmanlarındandır. Mide bölgesi zannedildiğinden daha hassas bir yerdir. Dolayısı ile üzüntü, stres gibi etkenlerden hızlı bir biçimde etkilenir. Stresten uzak durulması aynı zamanda hastalıklardan uzak durmak anlamına gelir. Stresten uzaklaşabilmek için okul veya iş molasında kafayı boşaltan aktivitelerle uğraşılması tavsiye edilir. Stres atmak için oyun oynanabilir, resim çizilebilir, müzik dinlenebilir, kitap okunabilir. Asit içeren limon, portakal, sirke ve turşu tüketilmemelidir. Ayrıca fast food, kızartma gibi çok fazla yağ içeren gıdaların tüketilmesi sakıncalıdır. Yağlı gıdalar tüketmek yerine hafif sebze yemeklerinden yardım alınabilir. Haşlama sebze gibi hafif besinler midenin rahatlamasına yardım eder.

Mide İltihabı Olanlar Ne Yememeli?

Çiğ soğan, brokoli, lahana gibi sebzelerden uzak durulmalıdır. Tüketilmemesi gereken meyveler arasında kabuklu kuru yemişler, olgunlaşmamış meyveler, limon, mandalina, portakal, domates ve greyfurt vardır. Asit içeren tüm gıdalar mideye zarar verir. Midenin hızlı bir şekilde üretemediği pirinç ve buğday gibi tahıllardan uzak durulabilir. Portakal, gazoz ve kola içilmemelidir. Yağlı kurabiye çeşitleri, patates cipsi, browni, mısır cipsi gibi fazla yağ içeren abur cuburların tüketilmesi halinde vücutta olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.

Mide İltihabı İçin Ne Yapılmalı?

Egzersizlerden yardım alınabilir. Mide bölgesinde gaz var ise minik egzersizlerle bu problem ortadan kaldırılabilir. Yemekten 1 saat sonra elli tane mekik çekilebilir. Mekik mide bölgesindeki kan dolaşımını hızlandırır ve gazın çıkmasını sağlar. Mekik egzersizinden sonra sırt üstü olacak şekilde yatağa yatılabilir ve burundan nefes alınır, bu sayede karnın şişmesi sağlanır. Sonrasında ağızdan yavaşça nefes verilir. Mide iltihabı problemi için mutlaka doktora muayene olunması gerekmektedir.

  • mide iltihabı
  • mide iltihaplanması
  • midede iltihaplanma
Yorumlar
Nihat Topal Mide iltihabı gastrit problemi yaşadığım için her şeyi rahatlıkla yiyemiyorum. Midem en ufak şeyler de bozuluyor. Aslında bu durum olduğunda şurup içiyorum ama sonra tekrarlıyor. Bunun geçmesi için nasıl bir doğal yöntem uygulamam gerekiyor onu araştırıyorum. Bilgisi olan var mı? cevapla
yorum yaz
Unutkanlık Neden Olur? Unutkanlık İçin Ne Yapmalı?