Yaşam 09 Nisan 2021 - 17:41:11

Pcr Testi Nedir? Korona Virüs Pcr Testi Nasıl Yapılır?

Pcr Testi Nedir? Korona Virüs Pcr Testi Nasıl Yapılır?

PCR testi; polimeraz zincirleme tepkimesi olarak açıklanan, herhangi bir organizmaya ait DNA'da, gerekli olan bölgelerin çoğaltılmasını sağlayan uygulamaya verilen isim olarak açıklanabilmektedir.

Pcr Testi Nedir, Ne Demek?

İki segment arasındaki farklı bölgeyi, enzim tepkimeleri ile çoğaltmak olarak açıklanan PCR Testi, bir tüp içerisinde nükleik asitlerin uygun ve elverişli koşullar altında çoğaltılması olarak nitelendirilebilmektedir. Bir çeşit moleküler yani gen klonlama olarak in vitro klonlama olarak nitelendirilen bu yöntem 3 aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalar; denatürasyon, tavlama ve uzama olarak belirtilmektedir. Denatürasyon aşaması 94 °C-98 °C aralığında, tavlama 37 °C-65 °C aralığında ve uzama ise 72 °C'de aralığında gerçekleştirilmektedir. Bu aşamalar bir döngü şeklinde birkaç kere uygulanır ve tam olarak işlem bu şekilde gerçekleştirilir.

PCR testi tıp alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Biyolojik ve tıbbi araştırma laboratuvarlarında kalıtsal hastalıkları teşhis etmek, bulaşıcı hastalıkları teşhis etmek, genleri klonlama, babalık testi, DNA hesaplaması ve genetik olarak parmak izlerinin tanımlanması gibi farklı birtakım değişik konular için kullanılmaktadır. Son zamanlarda korona virüsü için de bu testler kullanılmaya başlanmıştır. Covid-19 virüsünü teşhis etmek amacı ile uygulanan bu test sayesinde kişinin enfekte olup olmadığı ortaya çıkartılabilmektedir.

Korona Virüs Pcr Testi Nasıl Yapılır?

Ülkemizi son günlerde etkisi altına almış olan korona virüsü salgını birçok kişinin hayatını tehlikeye atmaktadır. Özellikle kronik hastalığı olan, 60 yaşın üzerinde olanlar için ölüm gibi sonuçların oluşmasına neden olabilmektedir. Toplumun sağlığını korumak ve korona virüsünün yayılım hızını azaltmak için yapılması gereken en önemli şey fazla test ile birlikte vaka sayısının tespit edilmesidir. PCRr testi korona virüsünün saptanması için yapılan bir uygulamadır. Buna göre belirti gösteren kişiler üzerinde uygulanarak virüsün vücutta olup olmadığı kontrol edilir. Test sonucu pozitif çıktığında ise gerekli birtakım tedaviler uygulanmaktadır.

PCR testi sadece korona virüsü için değil pek çok hastalığın teşhisinde kullanılmaktadır. Genel olarak DNA saptamasına yöneliktir. Virüse ait olan RNA'yı gösteren bu test, virüsün kimliğini ortaya koymaktadır. Bazı uzmanlara göre bu test, hızlı tanı testlerine göre daha doğru sonuçlar vermektedir. Testin kesin sonucu 1-3 saat arasında çıkmaktadır. Ayrıca 3 kere tekrarlanması gerekir. Bu nedenle bir kişinin test sonucunun net olarak çıkması 1 günü bulabilmektedir. Bu süreci kısaltmanın yolu ise test yapılan yerlerin sayısının arttırılmasıdır.

Korona Virüsü Teşhisi Nasıl Olur?

Genel olarak vücutta belli belirtiler ile kendini gösteren korona virüsü, hızlı tanı kitleri ve PCR testi ile kendini göstermektedir. Kişiden test için gerekli örnekler alındıktan sonra test yapılır. Sonuç negatif çıkarsa virüs bulaşmamış demektir. Fakat sonuç pozitif çıkarsa virüs vücuda bulaşmış demektir ve acil olarak tedavi edilmelidir. Korona virüsü vücuttaki pek çok organa zarar verebilmektedir. En çok hasarı ise akciğere verir ve hasta nefes almakta oldukça zorlanır. Bu nedenle dikkat edilmelidir.

Pcr Testi Güvenilirliği Ne Kadar?

Uzmanlara göre PCR testi diğer testlere göre daha güvenilirdir. Çünkü bu test belli aşamalarla ve birkaç kere tekrarlanarak uygulanmaktadır. Bu nedenle corona virüsü teşhisi için PCR testi uygulamalarının doğru cevap verdiği belirtilmektedir.

  • pcr testi
  • pcr testi nedir
  • korona virüs pcr testi
  • pcr testi nasıl yapılır
  • korona virüs teşhisi
  • pcr testi güvenilirliği
Yorumlar
selim yılmaz PCR testinin zararları hakkında bilgi olan var mı?malum son zamanlarda zorunlu hale geldiği için sürekli olacağız gibi.burun içerisine sokulan çubuk burnun baya yukarına kadar ilerliyor. bundan dolayı beynine zarar veriyor mu acaba diye merak ediyorum. cevapla
yorum yaz
Epilasyon mu? Ağda mı? Jilet mi?