Sağlık 27 Aralık 2021 - 12:16:53

Reflü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Teşhisi, Tedavisi, Bitkisel ve Kesin Çözüm

Reflü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Teşhisi, Tedavisi, Bitkisel ve Kesin Çözüm

Reflü; sindirim sistemi rahatsızlıkları en sık görülen hastalıklar arasında yer alan, midedeki asidinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanan bir durumdur.

Reflü Nedir, Ne Demek?

Bir tür mide rahatsızlığı olan reflü, basit anlamıyla mide içerisindeki özel sıvının geri teperek yemek borusuna kadar ulaşması durumudur. Bu olay gerçekleştiğinde insanların yemek borusunda üst düzeyde bir yanma meydana gelirken ciddi şekilde rahatsız edici bir durum söz konusu olur.

Tüketilen besinlerin mideye inmesi yemek borusu sayesinde gerçekleşmektedir. Yemek borusunun mideyle birleşen alt ucunda, sadece tüketilen gıdalar geçerken açılan ve diğer zamanlarda kapanan bir kapak bulunmaktadır. Bu kapakçık hem mide asidinin hem de mideye giren besinleri tekrar geri gitmesini engellemektedir. Bu kapak gevşediği zaman midedeki asidin kaçması söz konusu olur ve bu durumda reflü hastalığı meydana gelir.

Reflü meydana geldiğinde bazı durumlarda ağıza kadar acı su ya da gıdaların bir kısmının geri gelmesi söz konusu olabilmektedir. Bu durum sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğundan kişiler genel olarak ilk etapta doktora gitmemektedir. Ancak sürekli devam etmesi durumunda ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir.

Reflünün Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Reflü rahatsızlığının en çok bilinen belirtisi boğazda yanma hissidir. Buna ek olarak son tüketilen gıdaların belirli oranda sindirilmiş hallerinin ağza geri gelmesi durumudur. Bunun yanı sıra insanların yemeklerini yerken yutkunma problemleri yaşamaları da belirti olarak kabul edilir. İlerlemiş reflü belirtilerinden bahsedecek olursak eğer;

  • Mide ekşimesi ve yanması söz konusu olur.
  • Göğüste yanma meydana gelir.
  • Yenilen yemeğin ağıza geri gelmesi durumu oluşur.
  • Kilo kaybı gözlemlenir.
  • Ağıza acı‐ekşi su gelmesi durumu meydana gelir.
  • Ağız kokusu görülür.
  • Şişkinlik‐geğirme gibi durumlar söz konusu olur.
  • Kronik farenjit ve kronik sinüzit oluşur.
  • Alerjik astım ve diş çürükleri gibi şikayetlere neden olabilir.

Çok sık oluşan hıçkırıklar, geğirti ve kusma gibi durumlar da direkt olarak insanların sindirim sistemleri sorunudur. Bu rahatsızlık kronik öksürük, ses kısıklığı, ses tellerinde nodül gibi etkiler ile de kendini gösterebilmektedir.

Reflü Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Genel anlamda bu mide rahatsızlığı, mide asidinin yemek borusunda uzun süre kalması sonrasında meydana gelmektedir. Bu durum sonrasında tahriş oluşur ve yanma hissi meydana gelir. Reflü rahatsızlığının sebeplerini incelediğimizde tüketilen gıdalar öne çıkmaktadır. Eğer insanlar baharatlı ya da çok yağlı gıdalar tüketirlerse bu problemi yaşayabilirler.

Reflüye neden olan yiyecekler arasında çikolata ve taze sıkılmış meyve suları da bulunmaktadır. Bazı kişilerde alkol de mide üzerinde çok olumsuz etkiler yaratırken reflü de bunlardan birisidir. Kızartılmış yağlı yiyecekler, kafein alımı, asitli içecekler, nane ve naneli yiyecekler de bu duruma sebebiyet verebilir.

Daha ciddi bir rahatsızlık olarak ise reflü, mide ve yemek borusunu ayıran kapak şeklindeki yapının gereksiz yere gevşeyip kasılması durumunda meydana gelebilir. Bu durumda da istemsiz olarak mide sıvısı yukarıya doğru gelerek yanma etkisi oluşturur. Ayrıca hamilelik ya da kullanılan bazı ilaçlar sonrasında da görülebilir.

Reflüye Bitkisel ve Kesin Çözüm

Gün içerisinde yemeklerinizi daha sık ve az olacak şekilde tüketirseniz, yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınırsanız eğer reflüye kesin çözüm yaratmak mümkündür. Fazla kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanımının sınırlandırılması, çok sıcak yiyecek ve içeceklerden tüketilmemesi bu konuda faydalı olacaktır. Fakat bazı durumlarda ameliyat gerekli olabilir.

Yemek yedikten sonra en az 2-3 saat yatmayınız ve egzersiz yapmayınız. Yemek sonrasında eğilerek bir iş yapmayınız. Reflüye iyi gelen çaylardan destek alarak mide rahatsızlığınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Reflü Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birtakım belirti ve şikayetler ile doktora başvurduğunuzda Gastroskopi yapılır ve bu şekilde mide kapağı incelenir. Ayrıca mide fıtığına bakılır ve bununla birlikte yemek borusunda hasar durumu incelenir. Gerekli durumda uzman hekim doku örneği alabilir. Ayrıca bu yöntemin haricinde Phmetre de uygulanabilir.

Daha çok kadınlarda görülmesine rağmen her yaşta ve cinsiyette meydana gelen reflü tedavisi için ilk etapta hastalığın seviyesinin belirlenmesi gerekmektedir. Yaşam tarzında yapılan bazı değişiklikler ile reflüye iyi gelen yiyecekler tüketilebilir ve ilaç tedavisi rahatsızlığın büyümesinin engelleyerek sorunların ortadan kalkmasını sağlanabilir. İlaçlar mide asidinin azalmasını sağlamaktadır.

Eğer bu yöntemler sonuç vermezse cerrahi müdahale ile birlikte hastalığı iyileşmesi sağlanabilir. Cerrahi işlemlerde mide borusunun altında kapağın gevşekliğinin giderilmesi sağlanır. Fakat bu tedavi yöntemi en son aşamadır.

  • reflü
  • reflü nedir
  • reflü belirtileri
  • reflü tedavisi
  • reflüye ne iyi gelir
Yorumlar
Ceyda Bakır Reflü yastığı işe yarar mı? Reflüye ne iyi gelir? Ameliyatı olmak istemiyorum bu rahatsızlığı geçirecek başka herhangi bir şey yok mu? Tedavisi var mı? Geceleri bazen uykumdan oluyorum resmen gerçekten çok rahatsız edici bir hastalık. cevapla
Tekin yıldız Reflü ameliyatı olmak istemiyorum bunun için yastığından almak istiyorum. Reflü yastığı çok iyi geliyormuş diye duymuştum. Zaten sürekli değil bazı zamanlar çok rahatsız ediyor. İlaç tedavisi hiç görmedim ama son zamanlarda biraz artmaya başladı. cevapla
yorum yaz
Cinsel İlişki Sonrası Karın Ağrısı ve Mide Bulantısı Nasıl Geçer?