Karanfil yağı nedir? Neye iyi gelir? Faydaları, zararları, kullanımı
Sağlık

Karanfil Yağı Nedir? Neye İyi Gelir? Faydaları, Zararları, Kullanımı

14 Ağustos 2018 - 14:37:53

Şifalı bir bitki olan karanfilden elde edilen karanfil yağı, saç ve cilt bakımı gibi farklı alanlarda kullanılan yağdır.

Karanfil Yağı Nedir? Neye İyi Gelir?

Dört mevsim boyunca varlığını devam ettiren karanfil tomurcuk ve yapraklarını dökmeyen bitkilerden biridir. Bu bitki şifa amacı ile Çin ve Hindistan'da kullanılmaktadır. Bitkiden elde edilen yağın içinde potasyum, C vitamini, demir, A vitamini, fosfor, hidrolik asit bulunur. Bunların dışında daha fazla mineral ve vitamin barındırdığı için birçok alanda kullanımı devam etmektedir. Yağın en çok kullanıldığı alan kozmetik ürünlerdir.

Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

Ağızda koku sorunu olan kişi yemek yedikten sonra ağzına karanfil atıp çiğneyerek bu problemi çözebilir. Yağın bakteri öldürme özelliği vardır. Dolayısı ile diş eti iltihabı, diş problemi, bakımı gibi durumlar için kullanılabilir. Çayı kaynatılarak tüketilen bitki boğazdaki enfeksiyonlar üzerinde etkilidir. Yağın antiseptik özelliğinin olmasından dolayı mantar sorunlarına çare olmaktadır. Yağın doğal yollarla ağrı kestiği ifade edilen bilgiler arasında bulunur. Diş ağrısı sorunlarında anlık olarak öğünlerden sonra ağızın içinde dolaştırılmaktadır. Eski dönemlerde yaşayan insanlar kısa zamanlı diş ağrısı için pamuğun üstüne yağı damlatarak ağrı olan dişin üzerine pamuğu koymaktaydılar. Ağrıyı hafiflettiği söylenen bu uygulamayı diş hekiminize sorarak uygulayabilirsiniz. İsilik, akne gibi sorunlar için karanfil yağı cilde sürülmektedir. Bu uygulamaların hepsi teknoloji gelişmediği zaman dilimlerinde kullanıldığı için bu dönemde doktora danışılmadan kullanılması tavsiye edilmez.

Karanfil Yağının Zararları Nelerdir?

Karanfil yağının zararlarından biri yoğun sıvı özelliğinden dolayı bitki türlerine alerjisi olan kişiler tarafından uygulanmaması önerilir. Bunun dışında kızarma ve tahriş sorunlarına yol açarak iz bırakabilmektedir. Ayrıca gebe kişiler ve çocuklar kullanmamalıdır. Yağın etkisi çok güçlü olduğu için kullanım sürecinde dikkatli ve bilinçli olunması gerekir.

Karanfil Yağı Nasıl Kullanılır? Kullanım Alanları Nelerdir?
  • Böcek kovma etkisi: Yağ böcek kovma özelliği olan mumların içinde bileşen olarak kullanılmaktadır. Geleneksel kullanımı ise birkaç damla yağın çarşafın üzerine serpiştirildiği ve bu sayede böceklerin gelmesinin engellendiği söylenir.
  • Sabun kullanımı: Yağın yatıştırma etkisinin ve aromasının güçlü olmasından kaynaklı olarak sabunların içerisinde kullanılır. Antiseptik özelliği de sabun içerisine eklenmesinin nedenlerinden biridir.
  • Parfüm kullanımı: Muazzam aromasından dolayı çoğunlukla parfüm yapımında kullanımı tercih edilir.
  • Kozmetik sektörü: Kozmetik losyon ve kremlerin içerisinde çok sık kullanılan bir yağdır. Ayrıca stres ve ağrıyı ortadan kaldırmak için masaj yağı amacıyla da kullanımı tercih edilmektedir.
Karanfil Yağının Saça Etkileri Nelerdir?

Saç derisinin dökülmesine büyük derecede fayda sağlar. Deri dökülmesini engellediği için sık kullanılmaktadır. Dökülmeleri çoğu insan kepek zannedebilir. Fakat saçlar kaşınarak deride pul şeklinde dökülmeler seyrediyorsa bu durum deri dökülmesine işaret edebilir. Karanfil yağı saçlara dökülür ve otuz dakika sürecinde masaj yapılır. Bu sayede derideki kan akışının hızlandırmaktadır. Doktor onayında haftada bir defa kullanılması önerilmektedir.

Yorumlar
Elif Ercan 14 Ağustos 2018 - 14:47:53 Karanfil yağının etkileri nelerdir? Geciktirici olarak kullanılır mı? Cinsellik yönünde faydaları olduğunu duymuştum bu yüzden araştırıyorum. Nerede satılıyor fiyatları ne kadar? Eczanelerde var mı? Deneyenler memnun kalıyor mu?cevapla
yorum yaz
İsim veya Nick: Yorum: