Rutubetin Zararları Nelerdir? Nedenleri Nelerdir? Çözümü Nasıl Olur?
Kişinin sağlığına önemli derecede zarar veren rutubet nemin olduğu alanlarda meydana gelen küflenme durumudur.
Rutube Zararları Nelerdir? Neye Yol Açar?
Nem olduğu zaman küf mantarları ürer ve bunun sonucunda küflenme oluşur. Küf mantarının üremesine neden olan etkenler sıcaklık ve nemdir. Küfün meydana gelmesi için ilk olarak ortam koşullarının bu duruma uygun olması gerekir. Uygun oksijen oranı, sıcaklık, nem bir araya geldiği zaman bakteriler küf oluşturmaktadır. Küfün oluşabilmesi için alanda yüzde atmış ila atmış beş oranında nemin olması gereklidir. Bakteri, virüs ve alerjilerin çoğalmasını yüksek rutubetli alanlar tetiklemektedir. Çoğu zaman bu sorun bodrum, zemin kat ve güneş görmeyen evlerde meydana gelmektedir. Belirli bir sıcaklığın üzerine çıkıldığı zaman yaşayamamaktadırlar. Rutubetin olduğu bölgelerde keskin, ağır ve rahatsız edici bir koku bulunmaktadır. Bu problem küf oluşumuna yol açtığı için küf binaya zarar vermektedir. Aynı zamanda sağlığı tehdit eder ve eşyalara zarar verir.
Rutubetin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Rutubetin fazla olduğu yerlerde leke, mantar gibi etkenler oluşmaktadır. Bu durumda evdeki boya kabarır ve dökülmeye başlar. Böyle bir yerde yaşamak sağlık üzerinde üst solunum yolu gibi hastalıklara yol açar. Küfler ile temas edilmesi halinde kısa bir sürede burun kanalları, göz ve boğaz tahriş olur. Öksürme, hapşırma ve kaşıntı rahatsızlıkları da ortaya çıkar. Bazı kişilerin küfe alerjisi olabilir. Alerjisi olan kişilerde etkileri astım ve bronşit gibi kendini göstermektedir.
Rutubetin Etkileri ve Sağlığa Zararları Nelerdir?
Rutubet probleminin olduğu ev ve ofiste ağır ve kötü bir koku meydana geldiği gibi sağlıksız hava oluşmaktadır. Dolap, depo, kilerde saklanan yiyecekler çürür, bozulur, paslanır ya da küflenir. Teknelerde bulunan kapalı yerler, karavan, otomobil bakteri oluşumunu arttırmaktadır. Gardıropta güve, bakteri gibi zararlı canlılar ürerken kıyafetler ise ıslanır ve kötü kokar. Paslanan veya kötü kokuya sahip olan kıyafetler kullanılamaz hale gelir. Banyo, mutfak dolapları ise zaman içinde çürümeye mahkum hale gelir. Hatta ıslanır ve kötü kokmaya başlar.
Rutubeti Çözümü Nasıl Olur? Engellemek İçin Neler Yapılmalı?
Hava koşullarının güzel olduğu zamanlarda evi gün içinde minimum 30 dakika havalandırmak gerekir. Temiz hava evin içine girdiği zaman nem oranının azaldığı görülebilir. Ev sık bir şekilde havalandırılmıyor ise evde hava temizleme özelliği olan materyallerin kullanılması gereklidir. Bu şekilde kirli havadan kurtulmak mümkün hale gelir. Temiz hava bakterileri ortadan kaldırmaktadır. Evde ıslak eşyaların bulundurulmamasına dikkat edilmelidir. Yastık, yorgan, nevresim, ahşap mobilya gibi eşyalar nemli alanlarda kalmamalıdır. Özellikle giysi ve ahşap eşyaların nemli alanlarda kalması küfün meydana gelmesine neden olduğu gibi bu süreci hızlandırmaktadır. Su ile sürekli olarak temas eden yerler çamaşır suyuyla temizlenmelidir. Rutubetin zararlarını saf dışı bırakmak için bu faktörlere özen gösterilmesi gerekmektedir.