Sağlık 29 Aralık 2021 - 14:32:10

Şeker Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi

Şeker Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi

Şeker hastalığı; aynı zamanda diyabet olarak da tanımlanan, pankreasın vücut için yeterli ve gerekli olan insülini üretmemesi durumunda meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Şeker Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Vücutta bulunan pankreas ismindeki salgı bezi yeteri düzeyde insülin hormonu üretmediği veya üretilen insülin hormonu etkin bir halde kullanılmadığı zaman ortaya çıkan rahatsızlığa şeker hastalığı denir. Bu hastalığa yakalanan birey tükettiği besinler aracılığı ile kana karışan şekeri kullanamamakta, kan şekeri yükselmekte ve hiperglisemi meydana gelmektedir.

Bu hastalığın meydana gelmesi hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Kandaki şeker seviyesinin olması gerekenin üzerinde seyretmesi durumu olarak tanımlanır. Şeker hastalığı fazla oranlarda kilo kaybına yol açmaktadır. Kişi sürekli olarak halsizlik hisseder. Bahsedilen durumları yaşayan kişiler acilen hekime başvurmalıdır. Bu hastalık vücutta kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir, bu yüzden erken teşhis gereklidir.

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Pek çok kişinin muzdarip olduğu şeker hastalığının belirtileri 3 şekilde kendini gösterir. Aşırı yemek yemeye rağmen doymamak ve aç hissetmek, sık sık idrara çıkmak, ağızda kuruluk ve tatlılık hissinin olması gibidir. Bunların haricinde;

  • Halsizlik ve yorgunluk hissetmek
  • Hızlı ve istemsiz bir şekilde kilo kaybının gerçekleşmesi
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma meydana gelmesi
  • Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı oluşması
  • Ağızda aseton benzeri kokunun söz konusu olması

Bu hastalık vücutta meydana geldiği zaman kişi hızlı bir şekilde ve fazla oranlarda kilo kaybetmektedir. Eğer nedenini bilmediğiniz semptomlar yaşıyorsanız zehirli şeker hastalığı gibi durumlar söz konusu olabilir ve mutlaka uzman bir doktora danışınız.

Şeker Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Strese bağlı şeker hastalığı meydana gelebildiği gibi yanlış ve düzensiz beslenme sonrasında da diyabet gözlemlenebilir. İleri yaş, hareketsiz bir yaşamın belirlenmesi, hamilelikte gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme sonrasında diyabet oluşabilir.

Tüm bunların yanı sıra şeker hastalığı genetik olarak da meydana gelebilir. Aile bireylerinin yaşam öyküsünde bu hastalık söz konusu ise diğer kişilerde de görülmesi söz konusu olabilir.

Diyabet Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın teşhisinin konulabilmesi için kişi farklı kimyasal testlerden geçmektedir. Sağlıklı olan bir insanın idrarındaki şeker kaybı fark edilmeyen bir düzeydedir. Şeker hastası olan kişilerde ise idrarda bulunan şeker miktarı fazla olmaktadır. Bu miktar hastalığının gücüne göre değişkenlik gösterir. Kişinin idrarında şeker bulunması konulan teşhis yöntemlerinden biridir.

Kişideki açlık kan şekeri oranı normal şartlarda yüz yirmi altı mg/dl'nin altında olması gerekir. Bu etken teşhisin konması aşamasında önemlidir. Gün içerisinde şeker ölçümü yapıldığı zaman bu ölçüm iki yüz mg/dl'nin üzerinde çıktığı zaman bireyin şeker hastası olduğu belirlenir.

Şeker Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığı tedavisi öncesinde tanısının konulabilmesi için GTT, yani glukoz tolerans testi yapılmaktadır. GTT en önemli testlerden biridir. Birey aç olduğu zaman vücuttaki kilo başına bir gram şeker verilmektedir. Bu hastalığa yakalanmış olan kişide oran fazla çıkar, çünkü hastanın açlık kan şekeri yüz on mg/dl'nin üzerindedir.

GTT testinin uygulanması ile artar ve dört ila altı saat sonrasında düşüş görülür. Diyabet hastalığı olmayan birey ise iki saat içerisinde doksan mg/dl'den yüz yirmi ila yüz kırk mg/dl'ye çıkmakta ve daha sonra normal seviyenin altına dönmektedir.

Diyabete Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker hastalarının vücudunda insülin yetersizdir. Bundan dolayı vücut şekeri atamaz ve bu da organların, dokuların zarar görmesine neden olabilir. Günlük hayatta tüketilen her besine dikkat edilmesi gerekir. Tahılların ve bakliyatların tüketilmesine önem verilmelidir. Omega-3 bakımından zengin besinler, sebze ve meyveler, yağsız etler yenmelidir. Bu tarz besinler şekere iyi gelen yiyecekler arasındadır.

Tarçın şekerin dengelenmesini sağlayan önemli bir baharattır. Şeker hastaları çeşitli içecekler tarçından yararlanabilirler. İnsülin direncinin azalmasına yardımcı olan zeytinyağı, kan şekerinin sabitlenmesini de sağlaması yönünde faydalı olmaktadır.

Şeker hastalığı tedavisi genel anlamda ilaçlar ya da insülin iğneleri ile yapılmaktadır. Ayrıca cerrahi işlemler ameliyat yöntemleri tercih edilebilmektedir. Son derece ciddi sonuçları olabilen bu hastalığın ihmal edilmemesi gerekir.

  • şeker hastalığı
  • şeker hastalığı nedir
  • şeker hastalığı belirtileri
  • şeker hastalığı teşhisi
Yorumlar
Afitap Yayla Şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılıyor? Ameliyatı işe yarar mı? Bu hastalık için genetik olabileceğini söylüyorlar ama ne kadar doğru bilmiyorum. Bizim ailede birçok şeker hastası olan var. Ben 35 yaşındayım ilerde ben de olma ihtimali var mı? cevapla
Derya Tüzün Şeker hastalığının farklı çeşitleri var. Tip2 diyabet hastasıyım. Bunu hemen hemen yeni öğrendim. Doktor ilaç verdi tedaviye başladı ama kalıcı olarak geçer mi bilmiyorum. Şuan kendimi daha iyi hissediyorum. Umarım tamamen geçer. cevapla
yorum yaz
Spor Hangi Saatlerde Yapılmalı? Hangi Saatlerde Etkili Olur?