Sağlık 25 Nisan 2021 - 02:32:59

Shea (Karite Yağı) Nedir? Faydaları, Zararları, Kullanımı

Shea (Karite Yağı) Nedir? Faydaları, Zararları, Kullanımı

Shea ağacında bulunan ve fıstığa benzeyen meyveden alınan, oda ısısındaki katı şekildeki yağa karite yağı denir.

Shea Yağı Nedir? Karite Yağı Ne Demek?

Diğer adıyla karite ağacı tropikaldir. Afrika ağacı olarak tanınır ve boy ölçüsü on iki buçuk ila yirmi beş metre aralığındadır. Ceviz büyüklüğü kadar meyvesi olan ağacın meyve vermesi için tahmini olarak yirmi beş sene beklemek gerekir. Ayrıca bu ağacın ömrü ise iki yüz elli yıldır. Yetiştiriciliği yapılamayan doğanın kendisinin yetiştirdiği bir ağaçtır. Afrika, Gana, Burkina'da kadınlar aracılığı ile toplanmakta ve işlenmektedir. Meyvelerin ağaçtan toplanması ile yemişler kurutulmaktadır. Yemişler ince bir kıvama getirilerek macun haline dönüştürülür. Macun haline getirmek için öğütülme işlemi yapılarak shea yağı meydana gelir. Cildin ihtiyaç duyduğu F, A, E ve D vitaminlerini içinde barındırmaktadır. A ve D vitaminin özelliği cildi canlandırmasıdır. E vitamini cildi yenileme özelliğine sahiptir. F vitaminiyse cildi sıkılaştırarak genç bir görünüm kazandırır.

Shea Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

  • Cilt ve saça iyi gelmesi ile meşhur bir yağdır. Cildin yumuşak olmasını ve estetik bir görüntüye kavuşmasını sağlamaktadır.
  • Cildin üzerinde koruyucu bir tabaka yaratmaktadır. Ayrıca cildin nem oranını iyi bir şekilde dengeler.
  • Cilt bu yağı iyi bir şekilde emmektedir. Yağ güneş ışınlarından cildi doğal yöntem ile korumaktadır.
  • Yanık, egzama, kızarıklık şeklindeki cilt sorunlarına fayda sağlar.
  • Cansız, çok fazla işlem görmüş olan saçların canlanmasına olanak tanır.
  • Topuk, dirsek ve diz bölgelerindeki sertliği alarak yumuşaklık verir.
  • Doğal krem olarak adlandırılır ve hekim onayı ile bebek bakımında kullanılır.

Kartiyte Yağı Kullanımı Nasıldır? Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

Genel olarak cilt ve saç bakımında kullanımı tercih edilmektedir. Saçlara fayda sağlayan bu yağ ile saçlar için karışım hazırlanır. Gerekli olan malzemeler 1 yemek kaşığı bal, 10 çorba kaşığı maden suyu, 1 yemek kaşığı kurumuş adaçayı yaprağı, (poşet çay da olabilir)yarım yemek kaşığı shea yağı yeterlidir. Bütün malzemeler karıştırılarak saçların dip kısımlarına sürülür. Sürme işlemi bittikten sonra iki ila üç dakika ilgili bölgeye masaj yapılır. Yağ iyice saç dipleri ile karıştığı zaman 30 dakika bekleme süresi verilir. Süre dolduktan sonra ise saçlar iyice yıkanır ve durulanır. Saçları yıpranmış olan kişi dermatoloji uzmanının onayı ile bu maskeyi kullanabilir.

Shea Yağı Fiyatı Ne Kadar?

Shae yağı fiyatı oldukça pahalı olan bir yağdır. Afrika'dan dört ila beş dolara getirtilebilir. Kozmetik mağazalarından alınan yağ ise yüz ml kadarı on beş ila otuz TL aralığında değişme göstermektedir. Shea yağı yerine badem veya zeytinyağı kullanılabilir. Bu yağların doğal olanları da oldukça faydalıdır. Karite yani shea yağının zararları arasında alerjik reaksiyonlar gösterilebilir. Bu yağı fındığa alerjisi olan kişilerin alerji olma olasılığından dolayı kullanmamaları tavsiye edilmektedir.

  • shea yağı
  • karite yağı
  • shea yağı fiyatı
  • shea yağı nedir
  • shea yağının faydaları
Yorumlar
Ceyda Darı Shea yağı organik satın almak istiyorum. Nereden bulabilirim? Bu yağı kullananlar var mı? Nelere iyi gelir acaba? Ben sivilceler ve sivilce lekeleri için kullanmayı düşünüyorum. Bu konuda bana yardımcı olur mu? Geçirir mi? cevapla
yorum yaz
Gece Uyurken Kilo Verilir mi?