Sağlık 10 Haziran 2021 - 17:40:19

Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı? Zihni Açan Besinler Nelerdir?

Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı? Zihni Açan Besinler Nelerdir?

Sınav öncesi beslenme; bu dönemde yaşanan stresin azaltılması, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi problemlerin giderilmesi için önerilen ve tüketilen sağlıklı besinlerin tümünü içermektedir.

Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Sınav hayatımızın artık bir parçası haline gelmiştir. İlk okul çağından itibaren başlayan sınavlar çoğu zaman geleceğimizin yön bulması için birer aşama olarak kabul edilmektedir. Bu kadar önemli olması nedeniyle sınava hazırlanan kişilerde yoğun bir stres söz konusu olmaktadır. Sınav öncesi beslenme, dengeli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Uzman diyetisyenler bu süreç içerisinde 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün olacak şekilde beslenme önermektedir. Ara öğünlerde kan şekerindeki ani yükselmeyi ve düşmeyi engelleyen yiyecekler tercih edilmelidir. Çünkü kan şekerindeki iniş ve çıkışlar dikkat dağınıklığı meydana getirebilmektedir.

Oldukça stresli bir dönem olan sınav öncesi süreçte, çocukların temel besin ihtiyaçlarını karşılayan yiyecekler tercih edilmelidir. Kalorisi yüksek, basit şeker barındıran karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca bok miktarda su tüketilmesine özen gösterilmelidir. Eğer ki bu dönemde sağlıksız ve şeker oranı yüksek yiyecekler tercih edilirse bu kan şekerini etkiler. Kan şekerinde ortaya çıkan dengesizlik ise konsantrasyon bozukluğu, uyku hali ve dikkat dağınıklığı meydana getirir. Bunun sonucunda verimli bir çalışma gerçekleştirilemez ve sınav için yeterli bir hazırlanma sağlanmış olmaz.

Sınav Öncesinde Neler Yenmeli?

Kahvaltı bu süreçte oldukça önemlidir. Çocuklarınızın kesinlikle sağlıklı bir kahvaltı yapmasını sağlayınız. Kahvaltı menüsünde Süt, yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, sebze-meyve ve sebze-meyve suları gibi besinlere yer verilmesi gerekmektedir. Ayrıca bunların dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Dikkatin toparlanması ve zihinsel yetilerin artması için bahsettiğimiz besinler önemli bir paya sahiptir. Sınav sırasında susamamak için çok tuzlu besinler tüketilmemelidir. Susadığı zaman stres etkisi ile birlikte tuvalet ihtiyacı doğar ve bu da dikkati dağıtabilir.

Çocuklarınızı sınav öncesi zihin açıcı yiyecekler kapmasımda yaklaşık olarak1 hafta önce omega-3 açısından zengin olan ve zihinsel performansı arttıran bir besin olan balık eti tüketimine teşvik edin. Bununla birlikte sına hazırlanma süresinde her öğrencinin sabah kahvaltısında 3-4 adet ceviz yemesi önerilmektedir. Der çalışma sırasında ise motivasyon arttırmak için et, yumurta, sebze, kurubaklagil, tahıl ve meyve tüketimi sağlayınız. Böylece daha dikkatli ve verimli ders çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Zihni Açan Besinler Nelerdir?

Sınav öncesinde zihin açan besinler tüketmek, daha verimli bir sonuç almanıza yardımcı olur. Aralıklı olarak yumurta tüketmek, içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde zihni açar. Bunun yanı sıra kırmızı lahana ve bitter çikolata da zihin performansını etkileyen yiyecekler arasındadır. Hafızanın güçlenmesini sağlayan yiyecekler arasında aynı zamanda çilek, zerdeçal, kuru yemişler, yağlı balıklar, su, ıspanak, tahıllar ve patates de bulunmaktadır. Bunları dengeli ve düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz.

Sınav Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer ki ertesi gün önemli bir sınavınız varsa dışar yemek yemeyiniz. Eğer ki mümkünse evinizde az yağ ile pişmiş yiyecekleri tercih ediniz. Eğer ki tatlı ihtiyacınız varsa kuru meyve, sütlü ve meyveli tatlılar tüketebilirsiniz. Bu süreçte sindirim sistemini bozabilecek gıdalardan uzak durulması tavsiye edilmektedir. Sınava hazırlanan öğrenciler için beslenme tüyoları tek bir besin düzeyinde değil çeşitli olmalıdır.

  • sınav öncesi beslenme
  • sınav öncesi beslenme nasıl olmalı
  • sınav öncesinde neler yenmeli
  • sınav öncesi zihin açıcı yiyecekler
  • zihin açan besinler
  • sınava hazırlanan öğrenciler için beslenme
  • sınav öncesinde dikkat edilmesi gerekenler
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bakla Yemenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?