Sağlık 19 Haziran 2021 - 11:40:23

Spike Protein Nedir, Ne Demek? Antikor Kaç Olmalı? Zararları Var mı?

Spike Protein Nedir, Ne Demek? Antikor Kaç Olmalı? Zararları Var mı?

Spike protein; bir diğer ismi ile peplomer olarak isimlendirilen, diken proteini olarak betimlenen, genel olarak glikoproteinlerden meydana gelen topuz benzeri bir yapıdır. Koronavirüsün mutasyon geçirmiş olan yeni hali olan spike protein ne demek öğrenmek istiyorsanız, hakkında geniş bilgiler almak için yazımızı okumaya devam ediniz.

Spike Protein Nedir, Ne Demek?

Dünyada pandemi olarak ilan edilen covid-19 virüsünün geçirmiş olduğu mutasyonlardan biri olan spike protein, E484Ktipi mutasyon sonrasında gelişen yeni bir varyant olarak tanımlanmaktadır. Dışında diken benzeri yapılarının bulunduğunu ve virüsün hücrelere yapışmasını, tamamen içerisi girmesini sağladığı belirtilmektedir. Hücrelere adeta bir kanca atan covid-19 virüsünün hücrelerin tam olarak içine girmesi yeni varyant olan spike protein ile gerçekleşmektedir. Koronavirüse karşı geliştirilmiş olan aşıların hedefinde olan spike protein covid kapsamında yapılan aşılar ile bağışıklık sisteminin antikor üretmesini sağlayarak engellenmeye çalışmaktadır.

Spike Protein Antikor Kaç Olmalı?

Koronavirüs salgını kapsamında geliştirilmiş olan aşılar bulunmaktadır. Ülkemizde de bu aşılar öncelik sırasında göre birçok vatandaşımıza uygulanmaktadır. mRNA aşıları hücrelere girdikten sonra protein merkezi olarak tanımlanan ribozomlar ile temas ederek spike protein üretimi emri vermektedir. Bu mesaj sonrasında vücutta spike protein üretilmeye başlar. mRNA aşıları doğal virüsleri ya da virüs parçacıklarını içermemektedir. Sadece virüsteki proteinlerin üretilmesini emrini vererek, bağışıklık sistemini için yabancı olarak bilinen bu proteine karşı antikor üretiminin oluşmasını sağlıyor. Bunun sonrasında T hücrelerinin üretimi devreye girmektedir. Vücudumuz hücresel ve antikor cevaplı yapısal bağışıklığı devreye sokmaktadır.

Aşı sonrasında spike proteini için gerekli olan antikorlar 7 gün sonrasında gelişmeye başlamaktadır. Spike protein antikor testi kaç olmalı diye baktığımızda bu konuda belirlenmiş net bir değer bulunmamıştır. Fakat genel olarak ilk aşı sonrasında gelişen antikorlar ikinci aşı ile daha fazla olur ve koruyuculuk seviyesi artar.

Spike Protein Zararları Var mı?

Koronavirüs varyantı olan spike protein, hücrelerin içerisine girebilecek dikenli bir yapıya sahiptir. Varyant virüse yakalanarak bu virüsü vücuda aldığınız zaman bağışıklık sisteminiz hazırlıksız yakalandığı için antikor üretmeye başlar fakat bu yine de hasta olmanıza ve virüsten zarar görmenize neden olabilir. Aşı sonrasında gelişen spike protein ise bağışıklık sisteminin T hücresi üretmeye başlaması ve antikor seviyesinde artış görünmesi ile vücuda zarar vermez. Spike protein zararlarına baktığımızda hücre zarları ile birleşerek genetik materyalin insan hücresine girmesine neden olur. Bu durum sonrasında hücre virüs ile enfekte olmuş olur. Yapılan birtakım çalışmalar ile bu durumun engellenmesi sağlanır.

  • spike protein
  • spike protein nedir
  • spike protein covid
  • spike protein antikor kaç olmalı
  • spike protein antikor testi kaç olmalı
  • spike protein zararları
  • peplomer
  • diken proteini
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Turşunun Sert Olması İçin Ne Yapılır? Sert Turşu Nasıl Kurulur?