Sağlık 30 Mart 2021 - 11:48:16

Süt Tozunun Zararları Neledir? Nasıl Yapılır? Fiyatı ve Kalorisi

Süt Tozunun Zararları Neledir? Nasıl Yapılır? Fiyatı ve Kalorisi

Süt tozu; kahvelerde sıklıkla kullanılan ve içerisinde bol miktarda şeker barındıran ve insan sağlığı için tehlike oluşturabilen bir üründür.

Süt Tozunun Zararları Nelerdir?

Bir çeşit katkı maddesi olarak nitelendirebileceğimiz süt tozu, vücutta yağlanmaya neden olan bir maddedir. Bunun sonrasında ise obezite, insülin direnci, kolesterol, karaciğer yağlanması gibi hastalıklar meydana getirebilmektedir. Kahve gibi içeceklerin içerisinde sıklıkla tercih edilen süt tozu, kahvenin kalori değerini yükseltmektedir. Normalde kahve bağışlıklık güçlendirici ve hastalıklara karşı koruyucu bir içecektir. Fakat süt tozu, bu içeceğin kalorisini yükseltir ve içerisinde yer alan melamin nedeniyle karaciğerin yağlanmasına neden olmaktadır. Ayrıca melamin kanserojen bir maddedir. Kanser hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

Yapılan birtakım araştırmalara göre kahve süt tozunun zararları tek yönlü değildir. Kadınlarda dolaşım sisteminde oluşturduğu yan etki nedeniyle selülit oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca bölgesel yağlanma, kolesterol ve trigliserid yükselmesi gibi durumlara da neden olabilmektedir. Çünkü süt tozu dahil olmak üzere kahvelerin içerisine katılan katkı maddeler şeker seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Uzun süreçte vücutta yağlanma meydana getirmektedir. Bu da kilo artışına sebep olmaktadır.

Süt tozunun içinde ne var diye baktığımızda işlenmiş şeker, katı mısır şurubu, dipotasyum fosfat, sodyum aluminosillicate ve melamin bulunmaktadır. Melaminin zararlarından bahsetmiştir. İşlenmiş şeker, şeker hastalığı, astım, baş dönmesi, kalp hastalığı, sinir sistemi problemleri, hipertansiyon, eklem iltihabı gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir. Katı mısır şurubu hem şeker hastalığına yol açabilir hem de kilo alımına sebep olur. Dipotasyum fosfat böbrek hastalığı, kusma, yorgunluk, ishal, hemoglobin düşmesi gibi durumlara neden olur. Sodyum aluminosillicate ise böbrek hastalıkları, kabızlık, zehirlenme oluşturabilmektedir. Kahve beyazlatıcısı zararları yani süt tozunun yan etkileri bu şekilde belirtilmektedir.

Süt Tozu Nasıl Yapılır?

Süt Tozu Nasıl Yapılır?

Sütün içerisinde suyun alınması ile elde edilen süt tozu birtakım kurutucu spreyler yardımı ile yapılmaktadır. Yağlı ya da yağsız süt fark etmeksizin kullanılabilmektedir. Öncelikle süt pastörize edilir ve bunun ardından buharlaştırıcılar kullanılır. Sütte %50 oranında koyulaşma ve katı madde oranı elde edilmeye çalışılır. Sonrasında sprey kurutucular ile toz haline getirilir. Gerçek süt tozu için dondurularak kurutma yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemde sütün besinleri korunmaktadır. Fakat pahalı olduğu için çok fazla tercih edilmemektedir. Evde süt tozu yapmak oldukça zahmetli bir iştir. Bundan dolayı genel olarak hazır olanlar tercih edilmektedir.

Süt Tozunun Kalorisi Ne Kadar?

Şeker açısından oldukça zengin olan süt tozunun kalorisi yüksektir. Yaklaşık olarak 100 gram kadar süt tozunda 495,9 kalori bulunmaktadır. Bu açıdan hiç masum olmadığını görmekteyiz. İçeceklere daha yumuşak bir tat vermek için kullanılan süt tozu yağ açısından da oldukça zengindir. Bundan dolayı çok tercih edilmemelidir.

Süt Tozu Fiyatı Ne Kadar?

Günlük hayatta süt tozundan yapılan tatlılar ya yoğurt gibi birçok tarife tanıklık etmiş olabilir. Süt tozu çok pahalı değildir. Eğer ki dondurulma yöntemi ile elde edilmişse biraz daha pahalı olabilir. Hazır çorbalarda, bebek mamalarında, kahve kremalarında genel olarak süt tozu olduğu belirtilmektedir. Fazla kullanımının sağlık açısından zararlı olabileceğini unutmayınız ve buna göre kullanım sağlayınız.

  • süt tozu
  • süt tozunun zararları
  • kahve süt tozunun zararları
  • süt tozunun içinde ne var
  • kahve beyazlatıcısı zararları
  • süt tozu nasıl yapılır
  • gerçek süt tozu
  • evde süt tozu yapmak
  • süt tozunun kalorisi
  • süt tozu fiyatı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kişniş Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Zararları Var mı?