Sağlık 30 Haziran 2021 - 17:40:20

Tatlı Patates Nedir? Ne İşe Yarar? Şeker Hastaları Yiyebilir mi?

Tatlı Patates Nedir? Ne İşe Yarar? Şeker Hastaları Yiyebilir mi?

Tatlı patates; bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan, kırmızı patates olarak da isimlendirilen, vitamin ve mineral açısından zengin değerlere sahip olan bir sebzedir.

Tatlı Patates Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Dış görünüş olarak normal patatesi andıran tatlı patates, anavatanı Orta ve Güney Amerika olmasına rağmen Asya ülkelerinde sıklıkla tüketilen bir sebzedir. Japonya'da lpomoea betates adı ile tanınan bu sebze, içerik ve tat olarak normal patatesten oldukça farklıdır. Duş görünüşü her ne kadar patatesi andırsa da aynı aileden değillerdir. Birçok çeşidi vardır ve buna göre renklere de ayrılmaktadır. Genel olarak yetiştiği toprağa bağlı olarak bir renge sahip olmaktadır. Ayrıca her çeşidi tüketilmeye uygun değildir. Bazıları zehirli olabileceğinden dikkatli tüketilmelidir. Genelde turuncu rengi bilinse de yetiştiği yere göre mor ya da sarı olarak da bulunabilmektedir.

Çok eski zamanlardan bu yana tüketilen tatlı patates gluten içermemektedir. Bu açıdan değerlendirdiğimiz zaman çölyak hastaları için de uygun olduğunu dile getirebilir. İçeriğinde yüksek miktarda A vitamini bulunmaktadır. A vitamini açısından zengin olarak nitelendirdiğimiz havuçtan daha yüksek değerlere sahiptir. Şöyle ki 5 adet havuçtaki toplam A vitamini bu patatesin sadece yarısında bulunmaktadır. Bununla birlikte polifenol bileşenler açısından da zengindirler. Bu bileşenle kanser hücrelerinin yayılmasını ve büyümesini engellerken aynı zamanda vücudu bu tarz rahatsızlıklara karşı da korumaktadır.

Tatlı Patatesin Faydaları

Tatlı Patates Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

İçerisinde A, C, B ve B6 vitaminleri barındıran tatlı patates lif açısından oldukça zengindir. Bu özelliği sindirim sisteminin daha düzgün şekilde çalışmasına destek olmaktadır. Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarının önlenmesine destek olurken dengelenen metabolizma etkisi sayesinde kilo verme konusunda da etkili olmaktadır. Lifli içeriği uzun süre tok kalmayı sağlar. Böylece gün içerisinde daha az besin tüketerek sağlıklı ve etkili kilo verimi sağlanabilir.

Sadece vitamin açısından değil mineral açısından da zengin olan tatlı patates, bakır, manganez, potasyum ve fosfor açısından yüksek değerlere sahiptir. Bununla birlikte polifenol de barındırmaktadır. Antioksidan olarak nitelendirebileceğimiz polifenol hücrelerin DNA yapısının bozulmasını önler. Bu özelliği kanser gibi hastalıkların daha hızlı tedavi edilmesi için etkilidir.

Glisemik indeksi düşük olan tatlı patates içeriğinde beta karoten içerir. Bu etki bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Karaciğer yağlanması ve kalp krizi gibi tehlikeli hastalıkları önleyen bu besin bazı kanser türlerinin önlenmesi konusunda destek olur.

Kötü kolesterolün düşürülmesine etki eden ve tansiyonu dengeleyen bu besin aynı zamanda göz ve beyin sağlığının korunmasına da destek olur.

Tatlı Patatesi Şeker Hastaları Yiyebilir mi?

Tat olarak şekerli bir aromaya sahip olsa da bu tamamen doğaldır. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan tatlı patates normal şartlarda şeker hastaları tarafından tüketilebilmektedir. Fakat aşırı tüketilmesi bazı yan etkiler oluşturabilir. Faydalı olduğu için çok fazla tüketilmemesi, dengeli yenmesi gereklidir.

Tatlı Patatesin Zararları Nelerdir?

Düzenli ve dengeli bir şekilde tüketildiği zaman herhangi bir yan etkisi olmayan tatlı patatesin zararları içerisinde yer alan fitik asitten kaynaklanmaktadır. Toprağın altında yetişen bir sebze olan tatlı patates fitik asit açısından zengindir. Bundan dolayı aşırı tüketilmesi ishal, kusma, karın ağrısı gibi sorunlar meydana getirebilir. Bununla birlikte her çeşidi tüketilmemelidir. Yabani türlerinden uzak durulması gerekir.

  • tatlı patates
  • tatlı patates nedir
  • tatlı patates ne işe yarar
  • tatlı patates içeriği
  • tatlı patatesi şeker hastaları yiyebilir mi
  • tatlı patatesin zararları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kokonat Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları ve Fiyatı