Sağlık 17 Şubat 2021 - 17:40:10

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Tedavisi ve Belirtileri

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Tedavisi ve Belirtileri

Tükenmişlik sendromu; duygusal çöküş olarak adlandırılan, depresyona zemin hazırlayan, yıpranmışlık, başarısızlık, güç ve enerjinin azalması, kişiyi tatmin eden duyguların noksanlığı neticesinde kişinin benliğinin ve iç kaynaklarının tükenmiş olması tepkimesine verilen isimdir.

Tükenmişlik Sendromu Nedir, Ne Demek?

İlk kez 1974 yılında Herbert Freudenberger tarafından tanımlanan tükenmişlik sendromu, uzun süreli devam eden ve kişiyi yıpratan stresin neden olduğu zihinsel, duygusal ve aynı zamanda fiziksel bitkinlik olarak tanımlanmaktadır. Kişinin kaldırabileceği iş yoğunluğundan fazla tempo ile çalışanlarda, yoğun stres altında kalan kişilerde belli bir süre sonrasın çöküş meydana gelmeye başlar. Bu durumda hastalık ortaya çıkmaya başlar.

Tükenmişlik sendromu kişinin zaman içerisinde ilgi ve motivasyonunu kaybetmesine neden olur. Kişi üzerinde psikolojik etkiler ile birlikte fiziksel yıpranmalarda meydana getiren bu durum günümüzde pek çok kşide görülebilmektedir. İş hayatında yoğun stres altında çalışmak ve bu duruma zorunlu maruz kalarak idare etmeye çalışmak, kişinin kendine vakit ayıramaması hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Bireyin istemediği bir duruma uzun süre maruz kalması tükenmişliğin başlamasına, oluşmasına neden olabilmektedir.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Oldukça yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleyen tükenmişlik sendromu çoğu zaman fark edilmemektedir. Aşırı baskı altında olmak ve kişinin sorunlarla baş edemeyecek şekilde kendini görmesi, çaresiz kalması bu hastalığın belirtileri arasında sayılabilir. Tükenmişlik sendromu belirtilerini şu şekilde belirtebiliriz:

  • Kişi kendini mutsuz hissettiği için aşırı yorgun ve aynı zamanda enerjisiz olur.
  • Kalp çarpıntısı ve midede şişkinlik görülmesi hastalığın fiziksel belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Sık sık kabız olmak ya da bağışıklığın düşük olması nedeni ile sık sık hasta olmak tükenmişliğin göstergesidir.
  • Uyku problemleri meydana gelebilir. Uyumada ve uyanmada bazı zorluklar yaşanabilir.
  • Vücutta solunum güçlüğü meydana gelebilir.
  • Vücudun belli bölgelerinde sırt ağrıları oluşabilir.

Kişide tükenmişlik sendromu meydana geldiğinde eskiden sevdiği aktivitelerden sıkılma hissi oluşabilir. Aynı zamanda unutkanlık, dikkat dağınıklığı, dalgınlık ve karar vermede güçlük çekme gibi etkiler oluşabilir. Kendini ümitsiz hissedebilir, özgüven eksikliği meydana gelebilir, hayal kırıklığı yaşama, kendini değersiz hissetme, aşırı şüpheci davranma ve kaygı, eleştirileri kabullenememe, ve genel olarak görülen huzursuzluk hali bu sendromun belirtileri arasında yer almaktadır.

Tükenmişlik Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Kişide hem fiziksel hem de ruhsal çöküntü meydana getiren tükenmişlik sendromunun ilk nedeni işte zorlanma gelmektedir. Kişi çalışmadığı zaman stresi azalıyorsa bu durumun nedeni iş baskısı olabilir ve hastalığın oluşmasına neden olur. Bu zorlamalar geçici ya da uzun süreli olabilmektedir. Bir başka nedeni ise bedensel ve ruhsal rahatsızlıklardır. Depresyon, kronik ağrılar ve bunama gibi hastalıklar zaman içerisinde tükenmişliği meydana getirebilir.

Tükenmişlik Sendromunun Tedavisi Nedir?

Hastalığın ilerleme derecesine göre tedavi süreci değişkenlik gösterebilmektedir. Bu hastalığın standart bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu konuda özel eğitim almış terapistler tarafından tedavi uygulanır. Psikoterapi eğitimi almış hekim ve psikologlar tedavi sürecini gerçekleştirebilmektedir. İlaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Tükenmişlik sendoromunu geçirmenin en faydalı yolu kişinin kendinin farkına varmasıdır. Kişi bu durumun üstesinden en iyi kendisi gelecektir.

  • tükenmişlik sendromu
  • tükenmişlik sendromu nedir
  • tükenmişlik sendromunun nedenleri
  • tükenmişlik sendromunun tedavisi
  • tükenmişlik sendromu belirtileri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kana Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır? Nerede Yetişir? Özellikleri Nelerdir?