Sağlık 14 Şubat 2021 - 11:41:55

Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Vücudumuz için gerekli olan minerallerden biri olan tuz, çok fazla ya da çok az tüketildiği zaman birtakım sağlık problemlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Tuz tüketimi ve sağlık doğru orantılı iki konudur. Tuz tüketimi ne kadar olmalı ve fazla ya da eksik tüketildiğinde ne tür sonuçlara yol açar öğrenmek istemiyorsanız sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızı okumaya devam ediniz.

Günlük Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Ana maddesi %60 klorür ve %40 sodyum olan, besinlerin içerisinde olduğu gibi aynı zamanda göllerden ve kayalardan saf olarak elde edilen bir mineraldir. Besinlere lezzet veren tuz aynı zamanda şekerden sonra yiyeceklerin saklanması konusunda araç olarak kullanılan bir mineraldir. Vücudumuz için gerekli olmasına rağmen fazla tüketildiği zamanda birtakım sağlık problemlerine yol açmaktadır. Günlük tuz tüketimi kaç gr olması gerekiyor diye araştırdığımızda 5 gramdan az olmasının gerektiği vurgulanmaktadır.

Kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemine sebep olan tuz kullanımı, kişinin hiçbir hastalığı olmasa bile 5 gramdan fazla olmamalıdır. Ülkemizde tuz tüketimi oldukça fazla olduğundan uzmanlar bu konuda uyarılarda bulunmaktadırlar. Yapılan incelemelere göre tuz ve hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları arasında doğrudan bağlantı olduğu saptanmıştır. Hipertansiyon zaman içerisinde kalbin büyümesini bu durum da kalp krizi ve felç gibi etkilerin oluşmasını sağlamaktadır.

Günlük tuz ihtiyacı hesaplama sağlandığında uzmanlar bunun 1 çay kaşığı kadar olması gerekliliğini belirtmektedir. 5 gram tuz 1 çay kaşığına denk gelmektedir. Öğrenilmiş bir güdü olan tuz kullanımından kurtulmak için belli bir süre tuz tüketimini düşük tutmalısınız. Zaman içerisinde ağız tadınız bu duruma alışacaktır.

Günlük Tuz Tüketimi

Hiç Tuz Kullanmazsak Ne Olur?

Tehlikeli 3 beyazdan biri olan tuz insan sağlığı için gereklidir. Yaşam bir öneme sahip olan bu bileşenin içerisinde yer alan sodyum sayesinde hücreler fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Sinirlerin uyarılmasını sağlayan bu element aynı zamanda sinir sisteminde bulunan iletilerin kaslara taşınması ve kas fonksiyonlarının oluşması gibi etkiler meydana getirir. Kandaki asit-alkali dengesini sağlar. Hiç tuz kullanmamak bu tarz işlevlerin oluşmamasında sebebiyet verir.

Beyindeki serotonin ve melatonin hormonlarının korunmasına destek olan tuz, stres gibi durumlarla baş edebilmeyi sağlar. Hücrelerdeki asiditeyi düzenler ve artık asitlerin böbrekler aracılığı ile dışarı atılmasını sağlar. Kalp atışlarının dengelenmesine katkı sağlar. Bununla birlikte besinlerin bağırsaklar tarafından emilmesine de destek olur. Vücudun tuzsuz kalmasının belirtilerine baktığımızda:

  • Vücuttaki sıvı düzeyleri dengesizleşir.
  • Kan basıncında düzensizlikler meydana gelir.
  • Beyin işlevlerinde yetersizlik oluşabilir.
  • Vücutta kas krampları meydana gelebilir.
  • Ciltte daha çabuk yaşlanma meydana gelir.
  • İshal ve kilo kaybı söz konusu olur.
  • Baş ağrısı, halsizlik, düşük tansiyon ve uyuşukluk görülür.
  • Zihin bulanıklığı ve baş dönmesi söz konusu olur.

Az tuz tüketmenin zararlarına baktığımızda birçok yan etkisinin olduğunu görmekteyiz. Bundan dolayı gün içerisinde yeterli oranda tuz tüketimi sağlamak gerekmektedir.

Hiç Tuz Kullanmazsak Ne Olur?

Fazla Tuz Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Eksikliği vücutta bazı yan etkiler meydana getirse de fazla tuz tüketimi sonrasında ciddi sağlık problemlerinin oluşması da mümkün hale gelmektedir. Bunların en başında yüksek kan basıncı nedeniyle meydana gelen yüksek tansiyon olarak bildiğimiz hipertansiyon gelmektedir. Bununla birlikte vücutta fazla su tutulmasına neden olur ve bu da kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, akciğer rahatsızlıkları ve eklem yangısı oluşturmaktadır. Tuz tüketimi ve böbrek ilişkisine baktığımızda ise bu organlarda su ve tuz dengesinin oluşmasını zorlaştırdığını görmekteyiz. Ayrıca yüksek kan basıncı böbrek işlevlerini olumsuz etkiler ve bu da böbrek yetmezliği meydana getirir.

Tuzun içerisinde yer alan sodyum vücutta kalsiyum emilimini ve kullanımı önlemektedir. Bunun sonrasında kemiklerde gözenek oluşumuna ve kemik miktarında azalmaya sebebiyet verir. Kemiklerde kırılma riski meydana gelmektedir. Bununla birlikte onikiparmak bağırsağı, mide ülserini ve kanser riskini artırmaktadır. Vücuda fazla sodyum girmesi hem hormon hem de elektrolit dengesinin bozulmasına sebep olur. Tüm bu etkilerden dolayı tuz tüketimi yeterli oranda olmalıdır.

Fazla Tuz Tüketiminin Zararları

Fazla Tuz Vücuttan Nasıl Atılır?

Gün içerisinde tuzu fazla kaçırdığınızda bazı yöntemler ile vücutta atılmasını sağlayabilirsiniz. Vücuttaki tuz oranı nasıl düşürülür diye baktığımızda:

  • Bol miktarda su tüketiniz. Bol su içmek böbreklerdeki sodyumun temizlenmesine yardımcı olur.
  • Egzersiz yapmak terleme ile birlikte vücuttaki fazla tuzun atılmasına yardımcı olmaktadır. Kardiyo ağırlık bir egzersiz yapıp bol su tükettiğinizde bunun etkisini görebilirsiniz.
  • Sodyumu düşüren besinler olarak bilinen ve bu element ile mücadele gerçekleştiren potasyumlu besinleri tüketiniz. Muz, beyaz fasulye, patates, yeşil yapraklı sebzeler buna örnektir.

Eğer ki kalp hastalığı gibi problemler söz konusu ise ya da yüksek tansiyon hastasıysanız ve çok tuzlu besinler yediyseniz mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tuz karşı duyarlılık söz konusu ise örneğin çok tuzlu yedim başım dönüyor diyorsanız mutlaka uzman bir doktordan destek almasınız. Çünkü tuz vücudunuza dokunuyor olabilir ya da kronik bir hastalık söz konusu olabilir.

Vücutta Fazla Tuz Belirtileri Nelerdir?

Normalde günlük tuz tüketimi 5 gram olması gerekirken ülkemizde bu oran 18 gram seyrinde gözlemlenmektedir. Vücutta fazla tuz belirtilerini sıralayacak olursak:

  • El ve ayaklarda şişme olur. Herhangi bir neden olmaksızın el ve ayaklarda şişme meydana geliyorsa bunun nedeni gereğinden fazla tu tüketimidir.
  • Vücutta fazla tuz olduğunda böbrekler bunu atmak için daha fazla çalışır. Bunun sonucunda gün içerisinde fazla idrara çıkma meydana gelir. Bunun sonucunda dehidrasyon olarak nitelendirilen dehidrasyon oluşabilir.
  • Vücuttaki organlar sıvı dengesini korumak için aşırı suya ihtiyaç duyarlar. Bu da gün içerisinde çok susamaya neden olur.
  • Aşırı tuz tüketimine bağlı olarak meydana gelen sodyum-potasyum dengesizliği sonucunda krampları meydana gelebilir.
  • Vücutta kalsiyum eksikliğine bağlı olarak kemik ağrıları meydana gelir.

Konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı, yorgun hissetme diğer belirtiler arasında yer almaktadır. Eğer çok tuz tüketiyorsanız mutlaka bunu azaltmaya dikkat etmelisiniz. Bu belirtileri sık sık yaşıyorsanız da en yakın sağlık kuruluşundan destek alınız. Tuz tüketimi ve sağlık arasında önemli bir bağ olduğunu unutmayınız.

Fazla Tuz Tüketimi Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Pek çok kişide görülen hipertansiyon aşırı tuzlu beslenme sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Bununla beraber böbrek hastalıkları, ödem, osteoporoz, insülin direnci gibi farklı birtakım tehlikeli rahatsızlıklara da yol açabilir. Bundan dolayı 5 gramdan fazlasını tüketmemeye özen gösteriniz. Kronik hastaysanız doktorun önerdiği kadar tüketiniz.

  • tuz tüketimi ne kadar olmalı
  • günlük tuz tüketimi kaç gr
  • tuz ve hipertansiyon
  • hiç tuz kullanmazsak ne olur
  • vücudun tuzsuz kalmasının belirtileri
  • az tuz tüketmenin zararları
  • fazla tuz tüketmenin zararları
  • fazla tuz tüketimi sonrası
  • tuz tüketimi ve böbrek
  • fazla tuz vücuttan nasıl atılır
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Cilde Zarar Veren Besinler ve Alışkanlıklar