Yaşam 15 Şubat 2021 - 10:53:42

Aşırı Fedakarlık Sendromu Nedir? Zararları ve Örnekleri

Aşırı Fedakarlık Sendromu Nedir? Zararları ve Örnekleri

Bir amaç ya da istenen herhangi bir şey için kişinin kendi çıkarlarından vazgeçmesine fedakarlık denmektedir. Aşırı fedakarlık sendromu kişinin gereğinden fazla fedakar olması anlamına gelen ve yakınları haricinde kim olursa olsun ona fedakarlık gösteren kişilerde görülmektedir.

Aşırı Fedakarlık Sendromu Nedir?

Yapan ve yapılan açısından farklı anlamlar taşıyan fedakarlık, hayatımızın çeşitli zamanlarında yapmış olduğumuz bir durumdur. Çocuklarımız, anne ve babamız, eşimiz, ülkemiz, işimiz ya da sevdiğimiz yakın dostlarımız zaman bazen kendi çıkarlarımızı gözetmeksizin çabalar sarf ederiz. Aşırı fedakarlık sendromu, bunun kişiyi rahatsız edecek boyuta ulaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yani kişi sürekli fedakarlık yaptığında meydana gelir.

Gereğinden fazla fedakarlık yapmak, her kim için olursa olsun yapan kişiye zarar vermeye başlar. Bir insanın çocuğuna fedakarlık yapması farklı bir durumdur. Örneği doğduğu andan kendi çıkarlarımızı gözetmeksizin onun büyümesi için uğraşırız. Bu normaldir. Bunun olumlu sonuçlarını gördüğümüzde bu bize iyi gelir. Yani bu tarz bir fedarlık örneği sağlıklı ve normaldir. Fakat bunu herkese yaptığınızda insanlar değerinizi bilmez ve bu duruma alışırlar. Fedakarlık yapan kişi bu durumu fark etmediğinde, fedakarlık yapmadığında endişelediğinde, yoğun korkular oluştuğunda ya da takıntılı düşünceler başladığında kişide aşırı fedakarlık sendromundan bahsedilebilir.

Aşırı Fedakarlık Zararları

Aşırı Fedakarlık Zararları Nelerdir?

Takıntı ve endişe bozukluğu gibi problemleri ile meydana gelen aşırı fedakarlık psikoloji açısından bir problem olarak değerlendirilmektedir. Yani bazı psikolojik hastalıkların bu durumdan kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Kişiler fedakarlık yapmadığında başına birşey geleceğini düşünebilir, birilerinin hasta olacağına ya da ölebileceğine inanırlar. Kaygı bozukluğu olarak nitelendirilen bu psikolojik rahatsızlık kişiye zarar vermektedir.

Asıl olarak fedakarlık zararlı bir davranış değildir. Sadece bu aşırıya dönüştüğünde ve kişiye psikolojik anlamda zarar verdiğinde tehlikeli olur. Özverili olmanız yaşam kalitenizi etkiliyorsa, sürekli başkalarının mutluluğu için uğraşıyorsanız ve bazı durumlarda kendini kullanılıyor gibi hissediyorsanız bu aşırı fedakar olduğunu gösterir. Bazı insanların bencil gözükmemek için sürekli fedakarlık yaptığı gözlemlenir. Aşırı fedakarlık zararları kişinin zaman içerisinde mutsuz olması ile eşdeğerdir.

Aşırı Fedakarlık Örnekleri Nelerdir?

Günümüzde aşırı fedakarlık şeması kapsamında pek çok örnek sayılabilmektedir. Yaşamımız boyunca bir şeyler için kendi çıkarlarımızı fedakar ederiz. Bir durum gerçekleştiğinde bana iyi gelir mi diye düşünmeden karşımızdaki insanın çıkarlarını düşünerek hareket ediyorsak bu bir örnek sayılabilir. Yazımızda bahsettiğimiz üzere çocuğumuz için yapmış olduğumuz tüm fedakarlık bir yerde bizim sorumluluğumuzu ifade eder. Anne-babamız ya da eşimiz için de böyledir. İşimiz, patronumuz ya da yakın dostlarımız için fedakarlık bir tercih meselesidir. Bunun ölçüsünü ayarladığınızda daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olursunuz.

Neden Fedakarlık Yaparız? Sebepleri Nelerdir?

İnsanlar birilerinin bencil olduğunu düşünmemesi için fedakarlık yapıyor olabilir. Başkalarının düşündüklerine çok fazla takılmak pek çok kişi buna sürükleyebilir. Bunun yarısında çok fazla vicdanlı olmak da bu duruma neden olur. Fedakarlık yapmadığında başına birşey geleceğini düşünmek ya da kendisini kabul ettirmek, sevdirmek ve duygusal yoksunluğu gidermek için aşırı fedakarlık sendromu söz konusu olabilir. Kişi fedakarlık yaptığında kendi ihtiyaçlarını göz ardı etmemelidir. Burada dengeyi de düzeni korumak tamamen sizlere bağlıdır.

  • aşırı fedakarlık sendromu
  • aşırı fedakarlık sendromu nedir
  • gereğinden fazla fedakarlık yapmak
  • aşırı fedakarlık zararları
  • aşırı fedakarlık psikoloji
  • aşırı fedakarlık örnekleri
  • fedakarlık şeması
  • neden fedakarlık yaparız
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Saçlar Nasıl Şekil Alır? Kolay Saç Şekillendirme Yöntemleri