Sağlık 23 Temmuz 2023 - 19:13:45

Ürtiker Tedavisi Var mı? Ürtiker Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Ürtiker Tedavisi Var mı? Ürtiker Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Ürtiker; vücudun alerjene tepki göstermesi sonucu oluşan kaşıntılı bir deri döküntüsü hastalığıdır. Kurdeşen adıyla da bilinmektedir.

Ürtiker Hastalığı Nedir? Neden Oluşur?

Ürtiker hastalığı; alerjen tarafından tetiklenerek kaşınma ve kızarıklıklar sonucu deri döküntülerine sebep olmaktadır. Bu hastalığa neden olan pek çok etken bulunmaktadır. Soğuk havanın etkisi, stres, kullanılan çeşitli ilaçlar, kimyasal içeren besinler tüketmek, güneş ışınları gibi durumlar hastalığı tetikleyen başlıca nedenler arasında yer almaktadır. Alerjik bir bünyeye sahip olan kişiler bu etkenlerden kolaylıkla etkilenirler ve böylelikle hastalık açığa çıkar. Hastalık, histamini ve diğer kimyasalları derinin altında serbest bıraktığı için inflamasyona ve sıvı birikmesine neden olmaktadır. Sonucunda da deri döküntüleri oluşmaktadır.

Ürtiker Tedavisi Var mı? Tedavide Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Ürtiker tedavisi için öncelikle oluşan kaşıntı ve kabarcıkların kurdeşen olup olmadığından emin olmak gerekmektedir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlar sonucunda ya da böcek ısırması gibi durumlarda benzer belirtiler görülebilmektedir. Uzmanlar fiziksel muayenenin ardından hastalığı kolaylıkla teşhis edebilmektedir. Fiziksel muayene sonuç vermediği takdirde histamin seviyesi kontrol edilerek kan sayım testi yapılmaktadır. Tedavi için bölgenin tahriş edilmesini engelleyen ve döküntülerin azalmasına yardımcı olan ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra karbonatlı su ile duş almak da kaşıntının azalmasına ve hastanın rahatlamasına sebep olmaktadır. Alerjinin şiddetine bağlı olarak iğne ya da hapla tedavi yöntemi tercih edilmektedir.

Kurdeşen Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen hastalığının belirtileri şunlardır; bedenin her yerinde kırmızı ya da ten renginde kabarcıkların oluşması en bilinen belirtileri arasında yer almaktadır. Kurdeşen hastalığına yakalanan kişilerde sürekli bir kaşınma hali gözlemlenmektedir. Kronik kurdeşene bağlı olarak çeşitli şekillerde oluşan şişlikler meydana gelmektedir. Göz kapaklarında, dudaklarda ve yutakta ağrıya neden olan şişmeler oluşabilmektedir. Kişi yutkunurken boğazlarının acıdığını hissetmektedir. Bu belirtiler tedavi sürecinin başarılı olmasına bağlı olarak bir hafta sürebildiği gibi bir ay kadar da sürebilmektedir. Tedavi sürecinde hastaların karbonatlı suyla duş almalarının vücudundaki kaşıntı ve kabarmalara iyi geleceği söylenmektedir. Hasta vücudunda oluşan kabarcıkları tahrişe sebep olacak kadar kaşımamaya özen göstermelidir.

Kurdeşen Hastalığına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Kurdeşen hastalığına iyi gelen bitkiler şunlardır;

  • Zencefil: Büyük bir kase içerisine 250 gram kadar zencefil, 4 litre suyla birlikte dahil edilir. 5 dakika kadar bekletildikten sonra banyo küvetine dökülecek bu karışım bir müddet bekledikten sonra life dökülen papatya çayı ile bütün vücudun ovulması önerilmektedir.
  • Süpürge otu tohumu: 1 yemek kaşığı süpürge otu tohumu ezildikten sonra, sabah ve akşam aç karnına içilmek suretiyle su içerisine karıştırılır. Bu karışımın kurdeşe karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
  • Maydanoz: Birkaç dal maydanozun suyu sıkılarak domates ve havuç gibi sebze sularıyla karıştırılırsa oldukça faydalı olacaktır. Maydanozun histaminin salgılanmasına engel olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir.

Ürtiker, doğal tedavi yöntemleriyle de yan etkileri hafifletilebilen bir hastalıktır.

  • ürtiker
  • ürtiker hastalığı nedir
  • ürtiker tedavisi
Yorumlar
Ebru Çiftçi Ürtikeri tetikleyen ve yenmemesi gereken gıdalar var mı bilen varsa yazsın. Kurdeşene kesin çözüm sunabilecek bitkisel yöntemler hakkında biraz araştırma yapıyorum. Çocuğumda bu durum söz konusu ilaç kullanıyoruz fakat bitkisel yöntemleri de merak ediyorum. cevapla
yorum yaz
Mcv Düşüklüğü Nedir? Neden Olur? Normal Değerleri ve Tedavisi