Sağlık 07 Aralık 2020 - 09:25:15

Göz Tembelliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz Tembelliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıp dilince ambliyopi olarak isimlendirilen göz tembelliği, kaslardaki dengesizlik ya da birtakım göz hastalıklarının sebep olduğu, erken yaşta görülen bir çocuk hastalığı olarak nitelendirilmektedir.

Göz Tembelliği Nedir? Kör Eder mi?

Gözlük ve lens kullanımına rağmen gözün yeterli oranda görme becerisinin olmaması durumu olarak ifade edilen göz tembelliği, genel olarak bebeklik ve erken çocukluk döneminde başlayan, çoğu zaman bir gözün etkilendiği fakat bazı durumlarda iki gözün de etkilendiği bir rahatsızlıktır. Erken dönemde tespit edilip tedavi edilen göz tembelliği iyileştirilebilmektedir. Fakat eğer ki tedavi edilmezse azalmış görme önlenemez ve beraberinde göz tembelliği körlük meydana getirebilir.

Genel olarak çocuklar ilk doğdukları zaman belli bir oranda görme derecesine sahip olurlar. Gözlerini kullandıkça görme yetenekleri gelişmektedir. Doğum gerçekleştikten sonra ilk 9 ay göre yetisi de beraberinde gelişmektedir. Bu rahatsızlıkta asıl olarak gözün herhangi bir rahatsızlığı bulunmamaktadır. Fakat algı problemi söz konusudur. Yani gözden gelen uyarılar beyin tarafında net olarak algılanmamaktadır. Diğer göz ile tembellik yaşayan göz arasında beyne giden uyarılarda problem meydana gelmektedir.

Çok sık rastlanılan bir rahatsızlık olan ambliyopi her 100 kişiden 3 kişide görülebilmektedir. Bebekler doğumdan sonra mutlaka göz muayenesi olmalıdır. Bununla birlikte 4 yaşına kadar düzenli olarak muayene olmalıdırlar. Çocuk yaşta tespit edilen bu durumda en büyük göre anne ve babaya düşmektedir. Çocuğunuza dikkat ederek görme konusundaki kusurlarını fark edebilmeli, düzenli muayenelere götürmelisiniz.

Göz Tembelliği Belirtileri Nelerdir?

Çok küçük yaşlarda meydana gelen bir problem olduğu için belirtileri fark edilemeyen göz tembelliği genel olarak şaşılık ile birlikte gelişmektedir. Ambliyopi belirtilerine baktığımızda çocuğun bir gözünü kapalı tutması ve sık sık gözlerini kırpması sayılabilir. Gözlerini kısması ve ovalaması, oyun sırasında topu tutma eylemini ya da ayakkabılarını bağlama, düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren her türlü işlemde zorluk yaşaması önemli semptomlar arasındadır. Çocuk birşey okurken ya da televizyon izlerken kafasını sürekli başta bir tarafa çevirebilir. ayrıca okurken ya da yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma, sürekli olarak parmakla takip etme gibi durumlar söz konusu olmaktadır.

Yakın işleri yaparken zorluk çekmek ve dikkatin kısa sürede dağılması, dalgınlaşma yaşanması, okulda vs tahtadaki yazıyı algılamak için gösterdiği çaba sonrasında baş ağrısı şikayetlerinin görülmesi göz tembelliği belirtileri arasında yer almaktadır. Dışarıdan bakıldığında anlaşılamayan bu rahatsızlık çocukların eylemleri sırasında ortaya çıkmaktadır.

Göz Tembeliğinin Nedenleri Nelerdir?

Şaşılık ve göz kayması göz tembelliğinin nedenleri arasında gösterilmektedir. Ayrıca göz kaslarında meydana gelen bir güçsüzlük de aynı şekilde tembellik meydana getirebilmektedir. Bunun yanı sıra gözlerdeki numara farkının fazla olması, göz kapağının düşüklüğü, katarakt gibi problemlerin olması nedenler arasında gösterilmektedir. Bu tarz durumların hepsi dışarıdan bakınca fark edilemeyebilir. Bu nedenle rutin kontrollerin yaptırılması gerekir.

Göz Tembelliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken dönemde teşhisi yapılan göz tembelliği tedavisi için birtakım yöntemler uygulanmaktadır. Kapama tekniği ile sağlam gözün bandaj ile kapatılması ve zayıf gözün daha etkin kullanılması sağlanabilir. Ortoptik tekniği, CAM tedavisi gibi farklı teknikler de bulunmaktadır. Burada gerekli tedaviye uzman doktor karar vermektedir. Çocuklarınıza doğduktan 6 ay sonra düzenli göz muayenesi yaptırmayı unutmayınız.

  • göz tembelliği
  • göz tembelliği nedir
  • göz tembelliği körlük
  • göz tembelliği belirtileri
  • göz tembelliğinin nedenleri
  • göz tembelliği tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Rezene Nedir? Zayıflatır mı? Rezenenin Faydaları, Zararları, Kullanımı, Yapılışı