Sağlık 19 Şubat 2021 - 18:21:58

Yüksek Kortizol Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşürülür, Nasıl Tedavi Edilir?

Yüksek Kortizol Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşürülür, Nasıl Tedavi Edilir?

Kortizol, adrenal gland tarafından vücudun sinir ve stres durumlarında salgıladığı hormonun ismidir.

Kortizol Nedir, Ne İşe Yarar?

Normal bir bireyde strese bağlı olarak salgılanan bu hormon vücudun kendini savunma mekanizması olarak düşünülebilir. Bu yüzden tıp dilinde stres hormonu ismiyle de geçmektedir. Normal bir bireyde stresle başa çıkma durumunda vücuttaki kortizol miktarı büyük önem arz etmektedir. Ancak vücudumuzda bulunması gereken belirli bir seviyede kortizol miktarı vardır. Kişinin stresle baş edebilme seviyesini bu hormon sayesinde öğrenebilmekteyiz. Sinire ve strese ne kadar dirayetli olduğumuzu kanımızda bulunan kortizol miktarı söyler. Ancak her şeyde olduğu gibi aşırı kortizol salınımı olduğunda kişide sağlık problemler görülmeye başlayacaktır. Vücuttan alınan idrar ve kan testleri sayesinde kan bireyde bulunan kortizol miktarı test edilerek gerekli önlemler alınabilmektedir. Bu hormon salgılandığı sırada vücuda kan şekeri düşer ve karbon hidrat yağ ve protein yakımı başlar.

Düşük Kortizol Belirtileri Nelerdir?

Yetişkin bir bireyde günlük salgılanan kortizol miktarı sabahleyin en yüksek seviyede bulunur ve gün içinde azalarak gece uyuyana kadar en düşük seviyeye kadar iner. Vücutta bulunan kortizol seviyesinin düşmesi kendini çabuk şekilde belli eder. Yetişkin bir bireyin bu hormonun eksikliğinde vücut fonksiyonlarında yetersizlik görülecektir. Sürekli gelen yorgunluk ve bitkinlik hissi, zihnin bulanık olması, depresyon halinden çıkamama, kaygı bozukluğu, uyku bozukluğu, tansiyon, kan şekerinde ani düşmeler, vücudun iltihaplanması, mide bulantısı, yüksek ateş ve bağışıklık sisteminin çökmesi kortizol düşüklüğünün göstergeleridir.

Kortizol Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Vücutta bulunan kortizol eksikliğinin nedenleri şu şekildedir; anemi benzeri deride oluşan addison, hipofiz bezinde oluşan hasarlar, verem ve AIDS gibi doğrudan bağışıklık sistemini çökerten hastalıklar, radyasyona bağlı enzim bozulması, böbrek üstü yetersizliği, adrenolökdistrofi, amiloidoz ve sarkoidoz hastalıkları vücuttaki kortizol seviyesini direk etkileyen hastalıklardır. Bu durumu düzeltebilmek için öncellikle hastalığın tespit edilip düzeltilmesi gerekmektedir.

Yüksek Kortizol Belirtileri Nelerdir?

Böbreğin üstünde bulunan bezlerin fazladan çalışarak kortizol üretmesi ile oluşacak olan durumdur. Bu durum cushing sendrom olarak da adlandırılır. Bu hastalığın görülme yaş aralığı 20'li ve 40'lı yaşlarda fazlalaşmaktadır. Bunun dışında her bireyde görülebilen kortizol yüksekliği ciltte morarmalara, kas tutulmalarına, obeziteye, ani kilo artışlarına, kol ve bacaklarda incelmeye ve hatta kemik erimesine sebebiyet verebilmektedir. Bu hastalığın en sık belirtileri arasında yüksek tansiyon bulunmaktadır. Normal insanlarda bulunan tansiyon değerleri 120/80 civarında iken kortizol yüksekliği bulunan hastalarda küçük tansiyon değeri 100 ve üzeri civarında seyretmektedir. Bu rahatsızlık kadın hastalarda daha kolay fark edilmektedir. Vücudun belli bölümlerinde kıllanmada artış ve akne ve cilt rahatsızlıkları olarak kendini belli eder.

Yüksek Kortizol Nasıl Düşürülür? Nasıl Tedavi Edilir?

Yüksek kortizol seviyesinin düşürülmesi için uyku düzenine önem vermeniz gerekir. Bunun yanında egzersiz yapmak vücudun rahatlamasına yardımcı olur. Vücut rahatladığında daha az stresli ve daha mutlu olursunuz. İnsanlarla kurduğunuz ilişkilerin de sağlıklı olmasına özen gösteriniz.

  • yüksek kortizol
  • yüksek kortizol belirtileri
  • yüksek kortizol nasıl düşürülür
  • kortizol eksikliği
  • düşük kortizol
Yorumlar
Azra Kabak Stresli olmak kortizol hormonunu doğrudan etkileyebiliyor. Aslında ne eksik ne de fazla olması gerekiyor. Dengede olması için birtakım önerile dikkate alınmalı diye düşünüyorum. Stres bilindiği gibi birçok hastalığın temelini oluşturuyor. Bu korzitol hormonunun vücuttaki salgısından kaynaklanıyor demek ki. cevapla
yorum yaz
Haşlanmış Mısır Suyu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir? Zayıflatır mı?