Sağlık 17 Aralık 2021 - 10:18:51

Bel Fıtığı Belirtileri Nedir? Nasıl Olur? Nasıl Geçer?

Bel Fıtığı Belirtileri Nedir? Nasıl Olur? Nasıl Geçer?

Bel fıtığı; bel omurgasını meydana getiren omurların birtakım sebeplere bağlı olarak zorlanması, yıpranması ve yırtılması sonrasında omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapması nedeniyle meydana gelen bir durumdur.

Bel Fıtığı Nedir? Neden Olur?

İnsan omurgasının bel bölgesi, 5 omurdan ve diskten oluşmaktadır. Bu bölge vücudun ağırlığını taşıyan en önemli alandır. Vücudun dengesiz bir şekilde hareket etmesi ya da bu bölgenin gereğinden fazla zorlanması durumunda bölgedeki omur ve disklerde kaymalar olur. Bu kaymalar sonrasında bacağa giden sinirler sıkışmaya başlar ve bu durum uyuşmalara, ağrılara ve ciddi seviyede acılara sebep olur. Tıp alanında bu durum da bel fıtığı olarak isimlendirilmektedir.

Bel omurları arasında amortisör görevi gören disklerin birtakım zorlanmalara bağlı kalarak kayması ve yırtılması sonrasında bel fıtığı meydana gelmektedir.

Şiddetli ağrıları ile kendini gösteren bel fıtığı; bel, kalça ve bacak bölgesinde ağrılara neden olabilmektedir. Fıtık çok daha ciddi bir rahatsızlık olurken genelde 30 ile 60 yaş arasındaki insanlarda sıklıkla görülmektedir. Bu aralık yalnızca sık görüldüğü aralık olurken normal şartlarda her yaşta ortaya çıkmaktadır.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur?

Gellikle bel fıtığının belirtileri bel ve bacak ağrısı, ayakta uyuşma, yürürken zorluk çekme gibi semptomlar ile kendini göstermektedir. Hastalığın şiddeti ve oluşum nedeni belirtilerin farklılaşmasına neden olabilmektedir. Genel belirtiler şöyledir:

  • Vücudun bir bölgesinde ağrı ve uyuşukluk hissedilir.
  • Bacaklara ağrı yayılır.
  • Ağrı geceleri şiddetlenir.
  • Kısa yürüyüşlerde bile bel ağrısı görülebilir.
  • Kas güçsüzlüğü söz konusu olur.
  • Etkilenen bölgede karıncalanma, yanma ve kaşınma söz konusu olur.

Kıkırdak yapının önündeki bağ dokusu yırtılırsa eğer, ilk önce sadece bel ağrısı yaşanır. Yırtılan bağ sinirlerin olduğu kanala taşar ve sinirleri sıkıştırırsa, ağrı bacaklara yayılabilir. Fıtık ilerlediği zaman güçsüzlük oluşturabilir. İdrar ve dışkı tutamama, cinsel fonksiyonların yitirilmesi söz konusu olabilir.

Bel Fıtığının Sebepleri Nelerdir?

Tam olarak bel fıtığının nedenleri bilinmiyor olsa da ilk sebebi olarak obezite rahatsızlığı gösterilmektedir. Özellikle insanların göbek bölgelerinde biriken kilolar bu rahatsızlığa davetiye çıkarabilmektedir. Bu aşamada kişilerin vücut ağırlıklarını sürekli olarak fıtığın ortaya çıktığı bölge taşıdığından belirli bir süre sonra bu yükü karşılayamamaya başlar. Bu durumda da fıtık riski ortaya çıkmaktadır.

Buna ek olarak gün içerisinde fazla hareketsiz kalmak da kişilerde bel rahatsızlığına sebep olmaktadır. Normal durumda vücut ağırlığının belirli bir kısmını kaslar belirli bir kısmını da omurlar taşımaktadır. Ancak hareketsiz kalmak kasların tembelleşmesine ve işlerini iyi bir biçimde yapmamasına sebep olur. Bu durumda da tüm yük omura binerken bu durum bel fıtığına sebep olabilir.

İlerleyen yaşlarda oluşma riski daha fazladır. Yaşlanma ve dejenerasyon, ağır yük kaldırma bu rahatsızlığın oluşmasına sebebiyet verebilir. İlerleyen rahatsızlıkta ise bel fıtığının patlaması gibi durumlar söz konusu olabilir.

Çalışırken Belim Ağrıyor, Ne Yapmalıyım?

Mesleki faktörler insanlarda bel fıtığı riskini artıran önemli durumlardan birisidir. İnsanların çalıştıkları işlerde sürekli olarak ağır kaldırmaları ya da buna ek olarak vücudun normal fizyolojik hareketlerinin aksinde hareket etmeleri bu hastalığı ortaya çıkarmaktadır. Bu doğrultuda belirli mesleklerde çok yüksek oranda bel fıtığı hastalığı görülebilir. Sürekli araç kullanan meslekler ya da inşaat gibi ağır sektörlerde çalışan kişilerde bu sorun görülmektedir.

Gün içerisinde belinizi çok yormadan ufak yürüyüşler yapmanız, bel kavisini destekleyen özel yastıklar kullanmak, uzun süre aynı pozisyonda durmaktan kaçınmak, çalışma sırasında bel ağrısının olmamasına ya da daha hafif olmasına yardımcı olmaktadır.

Bel Fıtığı Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı üç farklı aşamada değerlendirilirken bu aşamalara göre tedavi yöntemi belirlenir. İlk olarak kişilerin rahatsızlık düzeyi durumları eğer başlangıç seviyesindeyse kas gevşetici ilaçlar verilirken kendilerini fiziksel açıdan çok zorlamamaları istenir. Evde fıtık tedavisi ilerlememiş dönemlerde bu tarz ilaçlar ile uygulanabilir.

Eğer hastalık başlangıç düzeyinin üzerindeyse ve ilaç tedavisi yeterli gelmiyorsa fizik tedavi uygulanmaya başlar. Bu tedavi profesyonel merkezlerde uzman kişiler tarafından uygulanmaktadır. Bu uygulamalar sonrasında ağrılarından kurtulan kişiler sonrasında hayatlarına dikkat ederek bel problemi yaşamadan devam edebilirler.

Hastalığın son seviyesinde bel fıtığının patlaması gibi durumlar söz konusu olabilir. Tamamen uyuşmalar ya da his kayıpları yaşanabilirken bu durumda ameliyat kesin çözüm olmaktadır. Hastanın durumuna göre ameliyatın yapılış şekli de değişmektedir. Genel olarak kapalı ameliyat tercih edilse de açık ameliyat da seçenekler arasındadır.

  • bel fıtığı
  • bel fıtığı nedir
  • bel fıtığı tedavisi
  • bel fıtığı neden olur
Yorumlar
Berrak Alioğlu Bel fıtığı ameliyatı olmam gerekiyor ama çok korkuyorum. Olanlar var mı? Sonrasında herhangi bir zararı oluyor mu? Bide ağrılar tamamen bitiyor mu acaba? cevapla
Şenay Altay Bel fıtığım var aslında ameliyat olmam gerekiyormuş ama ben daha kötü olabilir diye olmuyorum. Her zaman değil belli zamanlarda aşırı bir şekilde ağrıyor ve günlük hayatımı etkiliyor. Tedavi edici yöntemler arıyorum. cevapla
yorum yaz
Mastit Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?