Sağlık 30 Ağustos 2021 - 00:43:42

Keratokonus Nedir? Tedavisi ve Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Keratokonus Nedir? Tedavisi ve Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Keratokonus, toplum içinde gözde incelme problemi olarak bilinen ve ender şekilde görülen sağlık problemidir.

Keratokonus Nedir, Ne Demek?

Yıllardan beri keratokonus ile ilgili yapılan araştırmalarda herhangi bir neden bulunamamıştır. Ailedeki kişilerde görülmesine rağmen direkt olarak sonraki nesle geçmez. Bazı kişiler gözleri çeşitli etkenlerden dolayı ovuşturabilmektedir. Ovuşturulma durumundan dolayı ortaya çıkan rahatsızlık için gözlerin sıklıkla ovuşturulmaması önerilmektedir. Erken teşhis edildiği taktirde pratik tedavi teknikleri ile tedavi edilebilme olanağı bulunmaktadır.

Keratokonus Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

İlk görülen belirtilerden biri görme durumundaki bulanıklık ve çarpıklık halidir. Belirtilerin genel itibari ile on beş ila yirmi beş yaş aralığında görüldüğü söylenebilir. Fakat yirmi beş yaşından büyük kişilerde de görülebilmektedir. Yaşanan sorundan dolayı kişiye genel itibari ile miyop astigmat tanısından dolayı gözlük verilmektedir. Keratokonus hastalığının ilerlemesi ile görme bozukluğu belirgin hale gelebilir.

Keratokonus Kimlerde Görülür? Nasıl Ortaya Çıkar?

Genetik geçiş özelliği olan rahatsızlık kişilerin çevresindeki bireylerde yüksek keratokonus ve astigmat şeklimde görülmektedir. İnsanlarda sürekli olarak artan düzensiz miyopi ve astigmatizma görülür. Kişilerin en fazla şikayet durum sık gözlük değiştirmek ve kısa bir zaman sonra gözlüklerin yetersiz kalması ve ortaya çıkan görme bozukluğu problemidir.

Keratokonus Teşhisi Nasıl Yapılır?

Belirtilerin en çok görüldüğü dönem ergenlik çağıdır. Çocuk yaşlardaki tanısı zor olan hastalık ayrıntılı muayene ile belirlenebilmektedir. Çoğu kişi kendisinde gördüğü rahatsızlığı miyop astigmat zannetmektedir. Rahatsızlık yirmi ila kırk yaş aralığında ilerler. Dönem içerisinde gözlük numaralarının sık sık değiştirildiği söylenebilir. Gözlük kullanılmasına rağmen kişi net bir şekilde görmeyebilir.

Keratokonus Tedavisi ve Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Tedavide en önemli konu rahatsızlığın ilerleme halinin durdurulmasıdır. Diğer bir amaç ise görme halinin arttırılmasıdır. Günümüz koşullarında rahatsızlığın ilerleme durumunu durduran teknik ışın tedavisidir. Yöntemin tıbbi adı da crosslinking olarak tanımlanır. Son yıllarda bu tedavi lazer tekniğiyle yapılmaktadır. Teknik görme seviyesinin artmasını sağlar. Görmenin arttırılması için kontakt lens, gözlük kullanılır. Fakat bu materyallerin kullanılmasına rağmen gözlükle görme seviyesi hedeflenen seviyeye ulaşmayabilir. Kontakt lens de çoğu kişi tarafından tolere edilemez. Bahsi geçen etkenlerden kaynaklı olarak keratokonusta görme oranının arttırılması için halka tedavisi kullanılır. Teknik lazer aracılığıyla altı ila yedi dakika içinde tamamlanır. İşlemden sonraki gün kişi normal hayatına geri dönebilmektedir. Halka tedavisi sayesinde kişilerin çoğu görme konusunda iki kat olumlu gelişmeler yaşamaktadır. Keratokonus ameliyatı hakkında merak edilen bilgiler doktora sorulmalıdır.

  • keratokonus
  • keratokonus nedir
  • keratokonus tedavisi
  • keratokonus ameliyatı
Yorumlar
Emine Balan Keratokonus belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır? Bu hastalıkla ilgili son gelişmeler nelerdir? Mutlaka ameliyat olmak gerekiyor mu? Tedavi yöntemleri tam olarak nelerdir? Bu rahatsızlığın teşhisi nasıl yapılır? cevapla
Zafer Alaca Keratokonusun astigmat veya miyoptan nasıl ayırt edebiliyorlar. Şikayetler hep aynı çünkü. Yaklaşık 3 sene önce bir sağ 1.25 sol 1.75 miyop dediler ona göre gözlük verdiler ve 3 sene boyunca bunu kullandık sonra baş ağrısı olunca doktora tekrar gittik. Bu doktor da bir gözde 1.25 miyop diğerinde astigmat var dedi. Biz göz numaralarını gerilemiş oldupunu düşündük ama doktor dedi ki gerilemez yanlış gözlük vermişler size :)). Hakikaten garip. Şimdi düşünüyorum da bu keratokonus gibi birşey olabilir mi doktorlar bunu hemen farkedemiyor olabilir mi? Şimdi tekrar gitmeliyiz sanırım hekime... cevapla
yorum yaz
Karışık Bitki Çayı Tarifleri ve Faydaları