Sağlık 04 Eylül 2021 - 12:30:35

Şarbon Nedir? Şarbon Hastalığı Nasıl Anlaşılır? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Şarbon Nedir? Şarbon Hastalığı Nasıl Anlaşılır? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

İnsandan insana bulaşmayan, özellikle koyun ve sığırlar olmak üzere çeşitli birçok hayvanda bulunan şarbon; ölümle sonuçlanan bir hastalığa yol açabilen, hayvan mukozasından insanlara bulaşabilen tehlikeli bir mikroptur.

Şarbon Nedir? Şarbon Hastalığı Ne Demek?

Daha çok Akdeniz ülkelerinden kendini gösteren şarbon mikrobu, ot yiyen hayvanlar üzerinden insanlara bulaşabilen bir virüstür. Temas yoluyla bulaşabilen bu mikrobun farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bağırsak, deri ve akciğer şarbonu olarak türleri olan bu bakteri insan hayatını olumsuz yönlerde tehdit etmektedir. Deri şarbonu hayvanın derisinden ya da teması halinde kişinin vücudunda bir yara olması halinde bulaşabilir. Akciğer yoluyla bulaşan türünde ise hava yoluyla bulaşmaktadır. Bağırsaklar yoluyla bulaşan türü hayvan etinin yenmesi durumunda gerçekleşmektedir. Şarbonlu et tüketimine oldukça dikkat edilmelidir. Bu hastalık farklı ve kolay yollarla insanlara bulaşabilmektedir. Sonuçları ise oldukça tehlikesi olabilmektedir. Ölüme kadar götürebilen şarbon hastalığının belirtilerinin fark edildiği andan itibaren tedavisine başlanması gerekmektedir. Kesin tedavisi mümkün olan bu virüsten korunmak için çeşitli önlemlerin alınmasına fayda vardır.

Şarbon Hastalığı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın türüne göre bulaşma yolları ve belirtileri değişkenlik göstermektedir. Akciğer şarbonunun belirtileri; solunum yetmezliği, ateş, öksürük, kanlı balgam olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda kan testi sonucunda akyuvarlarda görülen artış da belirtiler arasında yer almaktadır. Bağırsak şarbonun belirtileri kanlı ishal, kusma ve karın ağrısı olarak kendini göstermektedir. Deri şarbonunun belirtileri ise kabuklu ve siyah görünümlü yaraların ortaya çıkması şeklindedir. Şarbon komplikasyonları belli şekillerde gerçekleşmektedir. Bu hastalığın ölümcül etkilerini engellemek ve önlemler almak gerekmektedir. Genelde şarbon virüsü taşıyan hayvanlarla birebir temas edilmesi gibi durumlarda bu hastalığın bulaşması mümkün olmaktadır. Hayvan besleyen kişilerin bu konuda oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

Şarbon Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şarbon Türkiye'de yıllardır rastlanılan bir mikrop olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm dünya üzerinde bu hastalığın verilerinde azalmalar söz konusu olmaktadır. Ülkemizde de azalmalar görülse de yine bu virüs karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli yollarla hayvanlardan insanlara bulaşan bu virüs kristal penisilin ve antibiyotik ile tedavi edilmektedir. Bulaşma türüne ve hastalığa göre tedavi yöntemleri değişkenlik gösterebilmektedir. Deride oluşan yaralar devamlı olarak pansuman edilmelidir ve mikrobun dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır. Şarbon hastalığı insandan insana bulaşabilen bu mikrop değildir. Bu nedenle tedavi sırasında hastanın yakınları endişelenmemeli ve hastaya destek olmalıdır.

Şarbondan Korunma Yolları Nelerdir?

Şarbondan korunmak için öncelikli olarak şüphe taşıyan hayvanların etlerinin tüketilmemesi gerekmektedir. Bu hastalıktan ölen hayvanların imha edilmesi gerekmektedir. Şarbon hastalığı taşıyan hayvanların temas ettiği her yerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Risk taşıyan bölgelerde yaşayan hayvanların aşılanması gerekmektedir. Bu hastalığı taşıyan hayvanların temas ettiği yemler, gübreleri hepsi imha edilmelidir. Bu hastalık pek çok yolla bulaşabildiği için en ufak detaylar bile değerlendirilmelidir.

  • şarbon
  • şarbon nedir
  • şarbon hastalığı
  • şarbondan korunmak
  • şarbon neden olur
  • şarbon virüsü
  • şarbonlu et
Yorumlar
Şenay yüksel Ben bu hastalığı önleyebilmek için öncelikle şarbonlu et nasıl anlaşılır bunu bilmemiz gerekiyor. Çünkü hepimiz et tüketiyoruz ve virüsün bulaşma yollarından birisi de direkt olarak bu. Hastalığın belirtilerini fark ettikten sonra tedavisi ne kadar zaman alır? cevapla
yorum yaz
Sardalya Balığının Faydaları Nelerdir? Özellikleri ve Fiyatı